Marinada pentru gratar

Cum zilele acestea multa lume trebaluieste în jurul gratarelor, m-am gandit sa va ofer o reteta interesanta. Veti putea prepara o marinada excelenta pentru carnea de pasare, porc si vita. Provenind din bucataria asiatica, aceasta marinada foloseste ingrediente usor de gasit pe piata noastra si da gust si aroma cu totul deosebite.

Carnea poate fi taiata bucati mai mari (felii pentru friptura), sau mai mici (cubulete pentru frigarui, ori fasiute pentru tras la tigaie). Se poate servi alaturi de legume gratinate, cartofi preparati în orice fel doriti, salata de cerdeturi crocante etc.

Ingrediente: pentru 800 g – 1 kg de carne, adica 4 portii
2-3 linguri de sos de soia
2 linguri de vin alb, sec
4 catei de usturoi, dati prin razatoare
1 lingurita de piper alb, macinat (sau 1 – 1 1/2 de piper negru, macinat)
1-2 lingurite de ulei de susan (optional)
2 lingurite de zahar brun (sau zahar alb)
coaja rasa si sucul de la 1 limeta (sau de la 1 lamaie)

Instructiuni:
Toate aceste ingrediente se amesteca într-un castron mare, pana se dizolva zaharul. Se adauga carnea, se amesteca bine, se acopera castronul cu film alimentar si se pune în frigider unde se lasa minim 1 ora, cel mai bine peste noapte. Daca puteti, din cand în cand mai amestecati în castron ca sa asigurati carnii un contact cat mai bun si mai uniform cu marinada.

Carnea se frige pe gratar, sau sub grill-ul încins al cuptorului, sau în tigaie, cu putin ulei.
Cat timp se gateste sub grill, umeziti-o din cand în cand cu marinada ramasa în castron, ca sa se pastreze suculenta si aromata.
Daca o gatiti pe gratar sau în tigaie, scurgeti-o bine de marinada si chiar stergeti-o cu prosoape de hartie, ca sa se rumeneasca frumos. Lichidul în exces s-ar evapora si ar provoca, mai curand, fierberea carnii decat rumenirea ei.
Puteti prepara un sos gatind marinada, dand-o în clocot la foc mic, si amestecand apoi pana ce se îngroasa un pic. Acest gatit asigura distrugerea bacteriilor „împrumutate” din contactul cu carnea cruda.

Citeste si articolul →   Salata de spanac cu pere, nuca si branza

Cand gatiti carnea puteti aseza langa, peste si chiar dedesuptul, ei cateva crengute de rozmarin, cimbru, salvie sau oregano, pentru un plus de aroma. În acest caz v-ati departa de traditia si gustul chinezesc, dar obtineti ceva interesant si dati retetei o nota mai personala.

Cateva cuvinte despre ingrediente:
– sosul de soia nu trebuie sa fie dulce, caci ar schimba gustul marinadei. Daca folositi totusi o varianta dulce, adaugati în marinada 1/2 lingurita de sare si omiteti zaharul. Folositi, cel mai bine, un sos de soia preponderent sarat, cum este cel light.

– vinul sa fie sec si alb pentru carnea de pui, sau sec si rosu pentru porc si vita. Daca folositi vin dulce, omiteti o parte din zahar.

– uleiul de susan trebuie sa fie din cel preparat din seminte prajite de susan, adica cel de culoare bruna, intens aromat. Acest ulei nu este folosit pentru prajit (decat diluat mult cu un alt ulei, inodor, cum este cel de floarea-soarelui, de porumb, alune etc.). Uleiul brun de susan este un condiment.

zaharul brun este mai sanatos si are gust mai bogat, un pic caramelizat. Poate fi înlocuit cu zahar obisnuit, desi acesta are gust diferit. Diferenta este însa mica în cazul acestei retete.

Pofta buna si, daca aveti întrebari, va stau, ca întotdeauna, la dispozitie.


10 comentarii pe “Marinada pentru gratar

    • Radu Popovici spune:

      @Iuliana: Nu punem apa. 10 linguri inseamna 150 ml de lichid, iar acesta nu este absorbit in intregime de carne. Lichidul neabsorbit si ramas in vasul in care s-a facut marinarea se foloseste la ungerea carnii pe gratar.
      Pe de alta parte, daca doresti poti plusa un pic la lichide, in special la vin si sos de soia, ca sa obtii consistenta pe care o preferi.

    • Radu Popovici spune:

      @DanCatalin: Sosul Worchester are in componenta multe ingrediente asiatice, asa ca poate nu este o idee rea. Poti incerca ambele variante, si sa alegi apoi cea care iti place cel mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.