Cum zilele acestea multă lume trebăluieşte în jurul grătarelor, m-am gândit să vă ofer o reţetă interesantă. Veţi putea prepara o marinadă excelentă pentru carnea de pasăre, porc şi vită. Provenind din bucătăria asiatică, această marinadă foloseşte ingrediente uşor de găsit pe piaţa noastră şi dă gust şi aromă cu totul deosebite.

Carnea poate fi tăiată bucăţi mai mari (felii pentru friptură), sau mai mici (cubuleţe pentru frigărui, ori fâşiuţe pentru tras la tigaie). Se poate servi alături de legume gratinate, cartofi preparaţi în orice fel doriţi, salată de cerdeţuri crocante etc.

Ingrediente: pentru 800 g – 1 kg de carne, adică 4 porţii
2-3 linguri de sos de soia
2 linguri de vin alb, sec
4 căţei de usturoi, daţi prin răzătoare
1 linguriţă de piper alb, măcinat (sau 1 – 1 1/2 de piper negru, măcinat)
1-2 linguriţe de ulei de susan (opţional)
2 linguriţe de zahăr brun (sau zahăr alb)
coaja rasă şi sucul de la 1 limetă (sau de la 1 lămâie)

Instrucţiuni:
Toate aceste ingrediente se amestecă într-un castron mare, până se dizolvă zahărul. Se adaugă carnea, se amestecă bine, se acoperă castronul cu film alimentar şi se pune în frigider unde se lasă minim 1 oră, cel mai bine peste noapte. Dacă puteţi, din când în când mai amestecaţi în castron ca să asiguraţi cărnii un contact cât mai bun şi mai uniform cu marinada.

Carnea se frige pe grătar, sau sub grill-ul încins al cuptorului, sau în tigaie, cu puţin ulei.
Cât timp se găteste sub grill, umeziţi-o din când în când cu marinada rămasă în castron, ca să se păstreze suculentă şi aromată.
Daca o gătiţi pe grătar sau în tigaie, scurgeţi-o bine de marinadă şi chiar ştergeţi-o cu prosoape de hârtie, ca să se rumenească frumos. Lichidul în exces s-ar evapora şi ar provoca, mai curând, fierberea cărnii decât rumenirea ei.
Puteţi prepara un sos gătind marinada, dând-o în clocot la foc mic, şi amestecând apoi până ce se îngroaşă un pic. Acest gătit asigură distrugerea bacteriilor “împrumutate” din contactul cu carnea crudă.

Când gătiţi carnea puteţi aşeza lângă, peste şi chiar dedesuptul, ei câteva crenguţe de rozmarin, cimbru, salvie sau oregano, pentru un plus de aromă. În acest caz v-aţi depărta de tradiţia şi gustul chinezesc, dar obţineţi ceva interesant şi daţi reţetei o notă mai personală.

Câteva cuvinte despre ingrediente:
– sosul de soia nu trebuie să fie dulce, căci ar schimba gustul marinadei. Dacă folosiţi totuşi o variantă dulce, adăugaţi în marinadă 1/2 linguriţă de sare şi omiteţi zahărul. Folosiţi, cel mai bine, un sos de soia preponderent sărat, cum este cel light.

– vinul sa fie sec şi alb pentru carnea de pui, sau sec şi roşu pentru porc şi vită. Dacă folosiţi vin dulce, omiteţi o parte din zahăr.

– uleiul de susan trebuie să fie din cel preparat din seminţe prăjite de susan, adică cel de culoare brună, intens aromat. Acest ulei nu este folosit pentru prăjit (decât diluat mult cu un alt ulei, inodor, cum este cel de floarea-soarelui, de porumb, alune etc.). Uleiul brun de susan este un condiment.

zahărul brun este mai sănătos şi are gust mai bogat, un pic caramelizat. Poate fi înlocuit cu zahăr obişnuit, deşi acesta are gust diferit. Diferenţa este însă mică în cazul acestei reţete.

Poftă bună şi, dacă aveţi întrebări, vă stau, ca întotdeauna, la dispoziţie.