Acum cateva zile va prezentasem o reteta despre care spuneam ca este una dintre cele mai simple posibile. Cea de fata este aproape la fel de simpla si de rapida, surprinzatoare si interesanta. Este un exemplu de cum poti obtine ceva gustos si incitant cu un minim de efort si cu doar cateva ingrediente. Maslinele umplute sunt o tapa (gustare servita langa bere sau vin) foarte populara in Spania.
Aceasta reteta a fost si ea gatita si prezentata la GUXT si s-a bucurat de mare succes: gustul bun, contrastul de texturi si ingeniozitatea ei au fost punctele sale forte.
Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 2 persoane
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
24 masline verzi, fara samburi
60 g crema de branza
1 ou, batut
2 linguri de faina
2 linguri de pesmet
ulei, pentru prajit
Instructiuni:
Aveti neaparata nevoie de un pos; il puteti improviza dintr-o punga de plastic solida, la care taiati un piculet dintr-un colt, astfel ca, prin presare, sa puteti umple maslinele cu crema de branza.
Exista, de asemenea, un fel de siringi de plastic, cu care puteti impinge umplutura in masline. Totul pare mai complicat decat este in realitate, asa ca nu are rost sa va temeti de aceasta operatiune.
Odata umplute maslinele, se trec prin faina, apoi prin ou, dupa care se acopera cu pesmet. Daca doriti, puteti trece din nou maslinele prin ou si iar prin pesmet, ca sa formati o acoperire mai groasa si mai crocanta.
Se incinge uleiul (trebuie sa formeze un strat de circa 4-5 cm) intr-o cratita. Se prajesc maslinele 3-4 minute, sau pana ce crusta se face aurie si crocanta. Se scot pe prosoape de hartie, cu o spumiera.
Maslinele umplute se servesc la temperatura camerei, alaturi de o bere rece.
Nota:
Pentru umplutura puteti folosi, in cazul cel mai simplu, o crema de branza cumparata din supermarket, de pilda Almette. Aveti nevoie de o crema destul de consistenta, care sa nu curga prea usor.
In loc de crema de branza, puteti folosi ca umplutura si un pate, sau o pasta de carne, ori de peste, preparata cu unt.