Medalioane de porc cu salvie si mere caramelizate

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Adesea carnea cu “personalitate”, adica aroma si gust puternic, este asociata cu fructe dulci-acrisoare, care sa “tempereze” preparatul. Aici merele caramelizate merg bine cu medalioanele de porc condimentate. Gustul preparatului este pregnant, dar “rotund”, bine echilibrat.
Medalioane de porc cu salvie si mere caramelizate - Medalioane de porc cu salvie si mere caramelizate 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
1 mar mare (am folosit Granny Smith)
3-4 linguri de unt
2 lingurite de zahar
1 lingura de suc de lamaie
4 escalopuri de porc
3-4 frunze de salvie, tocate foarte marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de usturoi pudra
1/2 lingurita de ceapa pudra
1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
2 linguri de ulei de masline extra virgin
cateva frunze de salvie intregi, pentru ornat
4 cartofi, curatati de coaja si taiati in jumatate
2 morcovi, taiati bucati
120 g unt
1 pahar cu lapte fierbinte
salata de cruditati, pentru servit

Instructiuni:
Se fierb cartofii si morcovii la foc molcom, in apa cu sare, timp de 15 minute, sau pana ce sunt fragezi. Se scurg bine.
Intre timp se curata merele, se taie in jumatate si apoi se feliaza. Feliile trebuie sa aiba cam 1 cm grosime. Se reteaza partea dinspre cotor a fiecarei felii. Se amesteca apoi cu zahar.
Se topeste untul intr-o tigaie mare, neaderenta. Se adauga suc de lamaie si se amesteca, apoi se asaza in tigaie feliutele de mar. Se caramelizeaza la foc mic-mediu circa 5 minute, sau pana se rumenesc. Se intorc si se ia tigaia de pe foc; se lasa sa se rumeneasca pe partea cealalta din caldura remanenta a tigaii.
Se incinge un gratar. Se bat escalopurile cu un ciocan de snitele, invelite in folie de plastic, pana ce ajung la o grosime uniforma de 5-7 mm.
Se sfarama cartofii, se combina cu unt, sare, piper si lapte pana la consistenta unui piure mai subtire. Se adauga morcovii si se sfarama, astfel ca pasta alba de cartofi sa fie punctata de bucatele portocalii de morcovi.
Intre timp se amesteca intr-un castron salvia tocata cu usturoi, sare, piper, ulei, ceapa, boia dulce si iute. Se ung escalopurile cu aceasta mixtura. Se prajesc pe gratar cate 2 minute pe fiecare parte.
Se asaza carnea pe farfuriile individuale. Se stropesc bucatile de porc cu 1 lingurita de ulei de masline. Se servesc alaturi de piure de cartofi si morcovi, feliute de mar si salata. Se ung cu ulei cateva frunze de salvie si se orneaza cu ele.
Vinul potrivit: Alira Merlot 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.


8 comentarii pe “Medalioane de porc cu salvie si mere caramelizate

  1. Gigi spune:

    Mmmmm… foarte usor de preparat si gustoasa reteta, un mic fapt cred ca trebuie remediat 😛 „3-4 frunze de salcie, tocate foarte marunt” chiar scrie acolo SALCIE.

  2. Yoyo spune:

    Aoleu, imi lasa gura apa. Arata demential iar combinatia de porc cu mere caramelizate mi se pare excelenta. Imi place mult si piureul tau; combinatia de cartofi cu morcovi, atata de simplu si de frumos colorat. Sper ca nu te superi daca incerc reteta cu alt merlot. Nu-mi vine sa ies din casa sa caut alira; la megaimage din colt am pui, cartofi, mere si morcovi dar vinul vostru nu am de unde sa-l cumpar in apropiere.

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Nu ma supar deloc… si nici cei de la WineRo. Ceea ce vrea sponsorul sa induca este ideea de a asocia mancarea cu vinul, ca sa beneficiem de o experienta culinara completa. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.