Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Adesea carnea cu “personalitate”, adica aroma si gust puternic, este asociata cu fructe dulci-acrisoare, care sa “tempereze” preparatul. Aici merele caramelizate merg bine cu medalioanele de porc condimentate. Gustul preparatului este pregnant, dar “rotund”, bine echilibrat.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
1 mar mare (am folosit Granny Smith)
3-4 linguri de unt
2 lingurite de zahar
1 lingura de suc de lamaie
4 escalopuri de porc
3-4 frunze de salvie, tocate foarte marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1/2 lingurita de usturoi pudra
1/2 lingurita de ceapa pudra
1/2 lingurita de boia dulce
1/4 lingurita de boia iute
2 linguri de ulei de masline extra virgin
cateva frunze de salvie intregi, pentru ornat
4 cartofi, curatati de coaja si taiati in jumatate
2 morcovi, taiati bucati
120 g unt
1 pahar cu lapte fierbinte
salata de cruditati, pentru servit

Instructiuni:
Se fierb cartofii si morcovii la foc molcom, in apa cu sare, timp de 15 minute, sau pana ce sunt fragezi. Se scurg bine.

Intre timp se curata merele, se taie in jumatate si apoi se feliaza. Feliile trebuie sa aiba cam 1 cm grosime. Se reteaza partea dinspre cotor a fiecarei felii. Se amesteca apoi cu zahar.

Se topeste untul intr-o tigaie mare, neaderenta. Se adauga suc de lamaie si se amesteca, apoi se asaza in tigaie feliutele de mar. Se caramelizeaza la foc mic-mediu circa 5 minute, sau pana se rumenesc. Se intorc si se ia tigaia de pe foc; se lasa sa se rumeneasca pe partea cealalta din caldura remanenta a tigaii.

Se incinge un gratar. Se bat escalopurile cu un ciocan de snitele, invelite in folie de plastic, pana ce ajung la o grosime uniforma de 5-7 mm.

Se sfarama cartofii, se combina cu unt, sare, piper si lapte pana la consistenta unui piure mai subtire. Se adauga morcovii si se sfarama, astfel ca pasta alba de cartofi sa fie punctata de bucatele portocalii de morcovi.

Intre timp se amesteca intr-un castron salvia tocata cu usturoi, sare, piper, ulei, ceapa, boia dulce si iute. Se ung escalopurile cu aceasta mixtura. Se prajesc pe gratar cate 2 minute pe fiecare parte.

Se asaza carnea pe farfuriile individuale. Se stropesc bucatile de porc cu 1 lingurita de ulei de masline. Se servesc alaturi de piure de cartofi si morcovi, feliute de mar si salata. Se ung cu ulei cateva frunze de salvie si se orneaza cu ele.

Vinul potrivit: Alira Merlot 2009

WineRo pe FaceBook.

Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.