Umplutura de curmale si smochine este delicioasa. Nu are nevoie de adaus de zahar, ci doar de o asezonare discreta cu mirodenii si apa de flori de portocal. Aceasta din urma ii da o aroma rafinata, extrem de placuta.
Melci de aluat cu umplutura de curmale, smochine si stafide

Bucatarie: marocana
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 25 minute + racire
Timp de gatit: 15 minute + odihna

Ingrediente:
1 foaie de aluat foitaj (frantuzesc, puff pastry), circa 400 g in total
450 g curmale uscate
450 g smochine uscate
150 g stafide
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
1 pastaie de vanilie
3-4 linguri de apa de flori de portocal

Instructiuni:
Se curata curmalele de samburi. Smochinele si curmalele se taie bucati. Se toarna apa fierbinte peste fructe si se lasa la rehidratat 15-20 de minute.
Intre timp se despica pastaia de vanilie si se racaie interiorul cu un cutit, culegand semintele mici si parfumate.

Se scurg smochinele si curmalele si se transfera intr-un blender. Se proceseaza pana ce se obtine o pasta groasa. Se adauga nucsoara, vanilie, scortisoara si apa de flori de portocal si se proceseaza din nou.

Se intinde pe o suprafata fainata foaia de aluat rece, proaspat scoasa din frigider. Se asterne peste ea, lasand la margini un loc gol de circa 1,5 cm, mixtura de fructe si arome, intr-un strat uniform. Se presara uniform cu stafide. Se ruleaza foaia de aluat ca sa se obtina un cilindru. Se ftransfera la frigider pentru circa 30 de minute.

Intre timp se incinge cuptorul la 220 °C (gradatia mare). Se scoate ruloul din frigider si se feliaza rondele de circa 2-3 cm grosime. Se intind acestea pe o tava de copt acoperita cu hartie pergament. Se transfera tava in cuptor. Se lasa sa se coaca 15 minute, sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit. Se transfera prajitura pe un grilaj metalic si se lasa sa se odihneasca circa 15 minute.
Se serveste calduta, sau la temperatura camerei.

Nota:
Nu aruncati apa in care au fost rehidratate fructele uscate. Poate fi folosita ca adaus la sosul de la un tajin de miel, pui sau legume, sau la inmuierea bulgurului si cuscusului pentru o salata aromata.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Melci cu umplutura de curmale, smochine si stafide
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)