Umplutura de curmale si smochine este delicioasa. Nu are nevoie de adaus de zahar, ci doar de o asezonare discreta cu mirodenii si apa de flori de portocal. Aceasta din urma ii da o aroma rafinata, extrem de placuta.
Bucatarie: marocana
Dificultate: usor
Cantitate: 6 portii
Timp de preparare: 25 minute + racire
Timp de gatit: 15 minute + odihna
Ingrediente:
1 foaie de aluat foitaj (frantuzesc, puff pastry), circa 400 g in total
450 g curmale uscate
450 g smochine uscate
150 g stafide
1/2 lingurita de scortisoara, macinata
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
1 pastaie de vanilie
3-4 linguri de apa de flori de portocal
Instructiuni:
Se curata curmalele de samburi. Smochinele si curmalele se taie bucati. Se toarna apa fierbinte peste fructe si se lasa la rehidratat 15-20 de minute.
Intre timp se despica pastaia de vanilie si se racaie interiorul cu un cutit, culegand semintele mici si parfumate.
Se scurg smochinele si curmalele si se transfera intr-un blender. Se proceseaza pana ce se obtine o pasta groasa. Se adauga nucsoara, vanilie, scortisoara si apa de flori de portocal si se proceseaza din nou.
Se intinde pe o suprafata fainata foaia de aluat rece, proaspat scoasa din frigider. Se asterne peste ea, lasand la margini un loc gol de circa 1,5 cm, mixtura de fructe si arome, intr-un strat uniform. Se presara uniform cu stafide. Se ruleaza foaia de aluat ca sa se obtina un cilindru. Se ftransfera la frigider pentru circa 30 de minute.
Intre timp se incinge cuptorul la 220 °C (gradatia mare). Se scoate ruloul din frigider si se feliaza rondele de circa 2-3 cm grosime. Se intind acestea pe o tava de copt acoperita cu hartie pergament. Se transfera tava in cuptor. Se lasa sa se coaca 15 minute, sau pana ce aluatul este facut si frumos rumenit. Se transfera prajitura pe un grilaj metalic si se lasa sa se odihneasca circa 15 minute.
Se serveste calduta, sau la temperatura camerei.
Nota:
Nu aruncati apa in care au fost rehidratate fructele uscate. Poate fi folosita ca adaus la sosul de la un tajin de miel, pui sau legume, sau la inmuierea bulgurului si cuscusului pentru o salata aromata.
Sigur e reteta marocana? Ai cumva numele ei, pentru ca eu n-am reusit s-o gasesc ? Sau ai adaptat-o tu?
Cred ca s-ar putea face cateva imbunatatiri:
N-ar fi mai bine ca umplutura (minunata de altfel) sa fie protejata de catre aluat si astfel sa nu existe riscul, destul de mare, sa se arda, asa cum se vede si in poza ta ?
Si in acest fel s-ar rezolva si posibilitatea mare ca umplutura sa se desprinda de aluat si melcul sa nu poata fi mancat din mana.
Si daca tot nu se foloseste zahar, iar melcul e mai inchis, n-ar merge sa se faca la sfarsit o glazura de miere de albine (des folosita in deserturile arabesti) ?
@cristi-j: Prajitura exista si in forma intinsa, de placinta, asa cum o descrii tu. Intr-adevar, este mai comod de mancat asa.
Se mai poate folosi la acest gen de prajituri o glazura de… ness amestecat cu ou batut. Se unge aluatul cu acest amestec si se da la cuptor. Bun de tot. Am descoperit-o insa ulterior.
Mierea cred ca ar duce la ceva prea dulce, cel putin pentru hgustul meu.
Buna Radu! Poti sa stergi mesajul. Fac o proba sa vad daca imi apare buton sa ma anunte pe mail cand imi raspunzi 😛 . Sau e asta “ma inscriu la newsletter”? … si se refera ca newsletter doar pt aceasta postare sau pt tot site-ul.? Eu inteleg ca abonare la site. Sa fie intr-un ceas bun “schimbarea la fatza! 🙂