Melitzanokeftedes – Chiftele de vinete

Grecii isi incep masa cu cateva meze, adica gustarele menite a starni pofta de mancare si a pregati meseanul pentru felurile principale care vor urma. Melitzanokeftedes se servesc de obicei la temperatura camerei si sunt delicioase alaturi de un tzatziki racoritor.
Melitzanokeftedes - Chiftele de vinete

Le puteti incerca, bineinteles, si alaturi de un sos picant, iutit cu ardei iuti, sau ma puteti imita servindu-le impreuna cu o pasta de branza picanta, asa cum este tirokafteri. Mi-au placut in toate felurile.
Aceasta gustare a fost gatita, prezentata si servita la Bistro GUXT, cu ocazia evenimentului “Seara greceasca”.

Bucatarie: greaca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 60 minute + scurs

Ingrediente:
1 kg vinete
1 rosie medie
1 ceapa mare, data prin razatoare
2 catei de usturoi, rasi
2 linguri de branza Feta, rasa
4 linguri de faina
3 linguri de pesmet
1/2 legatura de patrunjel, tocat
1 lingura de suc de lamaie
1 lingura de ulei de masline extra virgin
sare
piper negru, proaspat macinat
ulei pentru prajit (de floarea-soarelui, de exemplu)

Instructiuni:
Se spala vinetele si se inteapa fiecare de cateva ori cu varful unui cutit. Se coc apoi in cuptor, la 250 °C, sau pe gratar, ori direct pe flacara aragazului. In cuptor coptul dureaza cam 45 de minute. Coaja nu trebuie sa fie arsa si trebuie sa crape usor daca este lovita cu degetul.

Se taie vinetele in jumatate, pe lungime, se scobeste miezul cu o lingura si se transfera intr-o sita, sa se scurga. Se stropesc cu sucul de lamaie, ca sa nu isi schimbe culoarea. Se lasa la scurs cam o ora.

Citeste si articolul →   Bak kwa

Intre timp se taie usor rosia, in partea inferioara, practivand cu un cutit ascutit doua taieturi scurte, in cruce. Se opareste rosia 30 de secunde in apa clocotita. Se racoreste sub jet de apa rece si se decojeste., Se taie in jumatate si se indeparteaza semintele. Se da apoi prin razatoare si se lasa sa se scurga de apa, intr-o sita fina.

Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie, se adauga ceapa si se sareaza. Se gateste la foc mic circa 4-5 minute, apoi se adauga usturoiul si se continua inca 1-2 minute.

Se transfera pulpa vinetelor intr-un castron si se combina cu rosia rasa, cu branza Feta, cu mixtura de ceapa si usturoi, faina, pesmet si patrunjel. Amestecul trebuie sa fie gros. Daca vi se pare prea subtire, suplimentati cantitatea de faina.
Se gusta amestecul si se asezoneazz cu sare si piper.

Se incinge intr-o tigaie mai inalta uleiul pentru prajit. Se formeaza bile din mixtura de vinete si se aplatizeaza usor cu palmele. Se prajesc pe ambele fete in uleiul fierbinte, pana ce se rumenesc frumos. Se scot si se scurg de ulei pe prosoape de hartie.
Se servesc alaturi de tzatziki si de un vin alb, sec si bine racit.

3 comentarii pe “Melitzanokeftedes – Chiftele de vinete

  1. Claudia spune:

    Am facut de foarte multe ori aceasta reteta, desi putin schimbata. Ceva mai clasic, amestecand vinetele cu diverse condimente pana se face o pasta destul de densa, apoi chiftelutele(dupa ce s-au prajit putin si au prins forma si textura) le-am acoperit intr-o crusta facuta cu branzeturi si ou. Sau facute din rondeluri de dovlecel, cu aceeasi crusta.

  2. cristi-j spune:

    Ma bucur sa vad ca folosesti totusi vinete. Mie imi plac foarte mult.
    Greu de crezut ca ar ramane la stadiul de meze, probabil as manca pana m-as satura … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Vinetele coapte imi plac. Nu ma impac prea bine cu textura bucatilor mai mari, gatite in ulei sau pe gratar; le mananc, dar nu sunt pe lista mea de “prioritati”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.