Bucataria turceasca a avut o influenta imensa asupra culturii culinare romanesti. Timp de cateva sute de ani, ingrediente, tehnici culinare, retete au imbogatit bucataria noastra, fiind aduse pe filiera turceasca. Am adaptat retetele conform resurselor locale si gustului nostru, am adoptat unele ingrediente, ca si multe cuvinte care mai persista si astazi in limba noastra. Printre acestea, si cuvantul “chiftele”.
Aceste crochete se prepara usor si sunt destul de gustoase. Le-am incercat anul trecut, la Istanbul, le-am prezentat si servit si la Bistro GUXT, in urma cu o saptamana, la evenimentul cu tema “Seara turceasca”.
Bucatarie: turceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 80 de minute + racire
Ingrediente:
200 g linte rosie
100 g bulgur fin sau mediu
1 ceapa, tocata marunt
5 cepe verzi, tocate marunt
1 legatura de patrunjel, tocata marunt
3 linguri de unt
2 linguri de pasta de rosii
1 lingurita de seminte de chimion, macinate
2 lingurite de boia dulce
1 lingurita de boia iute
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de suc de lamaie
feliute de lamaie, pentru servit
Instructiuni:
Se spala bine lintea, se transfera intr-o cratita si se acopera cu apa. Se asaza cratita pe aragaz, pe flacara mare, si se da apa in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe molcom lintea circa 25-30 de minute, sau pana ce este frageda, iar apa aproape s-a evaporat.
Se adauga bulgurul, se acopera cratita si se gateste mixtura circa 30 de minute, la foc mic.
Intre timp se topeste untul intr-o tigaie, la foc mic. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste pana ce se caramelizeaza. Se adauga pasta de rosii si se amesteca bine, timp de 1-2 minute.
Se amesteca apoi mixtura de linte cu cea de ceapa, intr-un castron potrivit ca marime. Se adauga ceapa verde si patrunjelul, se asezoneaza cu boia iute, boia dulce, chimion si piper, se adauga sucul de lamaie si se amesteca bine.
Se folosesc mainile, ca amestecarea sa fie cat mai omogena.
Se modeleaza din aceasta mixtura crochete. Se asaza pe o farfurie si se transfera in frigider, timp de minim 2-3 ore.
Crochetele se servesc reci, alaturi de feliute de lamaie si, daca vreti, de un sos de iaurt cu usturoi, patrunjel si menta.
Buna ziua! O intrebare, daca se poate: dupa ce au stat la frigider 2-3 h, nu se mai gatesc la cuptor sau la tigaie?
@Cristina: Nu se mai gatesc. Atat lintea cat si bulgurul sunt deja gatite prin fierbere.
Va multumesc!
De ce se lasa sa se raceasca dupa care se mai gateste din nou inca 30 de minute?
Se gateste bulgurul 30 de minute? De obicei e suficient sa-l moi in apa fierbinte pt 15 min.
Intrebarea mea e cand sunt crochete si cand sunt chiftele? Cand ne uitam spre vest si cand spre est? Care e diferenta? Tine de ingrediente, de forma, de altceva? Niciodata n-am reusit sa aflu.
@cristi-j: Chestia cu racitul lintei a fost o greseala, o chestie aiurea de copy/paste.
Bulgurul are nevoie de 15 minute si multa apa. Cand este gatit in foarte putina apa, adica aproape doar in aburi, un timp de 30 de minute este mai sigur.
In ce priveste crocheta vs. chiftea, as zice ca astazi diferentele dintre termeni au devenit din ce in ce mai neclare. In mod normal, chiftelele sunt doar din carne, iar crochetele din aluat, branza, vegetale etc. Unii spun ca este si diferenta de forma, chiftelele fiind rotunde.