Acest desert este absolut delicios, rapid, foarte parfumat si usor, cu adevarat demn de un cap incoronat. Mai este insa si la indemana oricui citeste aceasta reteta. Este un preparat plin de fructe colorate, perfect pentru o masa festiva, cum este cea de Craciun.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
2 mere, curatate de cotor si coaja, taiate rondele groase de 1 cm
2 linguri de zahar, aromat cu vanilie, daca se poate
1 lingura de stafide mari si carnoase, amestec de alba si negre, daca se poate
1 lingurita de scortisoara, macinata
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de brandy
1 lingura de unt
coaja rasa de lamaie, pentru servit (optional)
mai multe feluri de dulceturi, pentru servit
frunze proaspete de menta, pentru servit
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron rondelele de mar cu zahar. Se pun stafidele intr-un castronel si se combina cu brandy si suc de lamaie.
Se incinge o tigaie neaderenta, la foc mediu. Se adauga untul. Se gateste 1 minut, pana se topeste si incepe sa spumeze. Se adauga rondelele de mar si se gatesc timp de 3-4 minute pe fiecare parte, pana ce se inmoaie si se fac aurii.
Se adauga mixtura de brandy, suc de lamaie si stafide si se amesteca. Se apleaca tigaia si se flambeaza sosul. Dupa ce se stinge flacara, se gatesc rondelele de mar 1-2 minute.
Se servesc presarate cu coaja rasa de lamaie si frunzulite de menta, garnisite cu boabe de dulceata (eu am folosit dulceata de zmeura si de coaja de portocala).
Usor de preparat, colorat, parfumat… Numai bun de incercat! 😀
@Anais: Acesta chiar este un desert deosebit. Daca il faci o data, va intra in retetele de familie.
Va multumesc foarte mult 🙂 succes in continuare 😀
intterensanta reteta trebuie sa fie ff buna am o intrebare daca fac acest desert de ziua copiilor si a sotului pot sa pun si inghetata sau o crema de ciocolataca sa fie mai deosebit pt aniversarea lor pt ca vreau sa lefac o surpriza de la dv avem multe de invatat scuzama ca pun prea multe intrebaridar vreau sa inavat multe lucruri noi si as mai avea o rugaminte pt cantitatile de prajitura cit inseamna 1 1/4cana faina200gr
3/4cana 1/3cana 1 1/3cana 1 3/4cana 2/4cana multumesc frumos multa bafta in continuare si cu mai multe retete inedite
@Ely: Se poate servi alaturi de inghetata, bineinteles.
1 1/4 cana= 300 g
3/4 cana =180 g
1/3 cana = 80 g
1 1/3 cana = 320 g
1 3/4 cana = 520 g
2/4 cana = 1/2 cana =120 g
Tine minte ca o cana are 240 g si poti face singura socotelile. Trebuie sa inveti la un moment dat.
Tentant
@Claudia: Si, poti rezista tentatiei? 🙂
Excelent si binevenit, intrucat am mere multe anul asta. Vorba lui Memphis, imi ploua in gura.
@Corina: Sa inteleg ca te “incoronezi” in curand, Majestate?
Radu, nu prea faci tu deserturi, dar si cand te prezinti cu cate unul este intr-adevar de exceptie. Imi ploua in gura cand ma uit la poza. 🙂
@memphis: Asta fiindca nu le aleg decat pe cele pe care le fac cu placere, rapid si fara mare bataie de cap. Nu prea ma impac cu dulciurile, dar am de gand sa aprofundez un piculet domeniul celor cu multe fructe si cu foarte putine creme.
Delicioasa, parfumata, minunata reteta. abia astept s-o incerc si eu!
@Laura: Se pare ca te-am nimerit! 🙂
Cine crezi ca mai asteapta pana la Craciun sa faca reteta asta? 🙂 E si simpla si delicioasa, am si dulceturi felurite, inclusiv de coaja de portocala, toate facute de mine dar ma gandesc ca e faina si o combinatie cu o crema custard de vanilie…ce mai bunatate!!! 🙂
@Ada: Pai, pana la Craciun ai timp s-o repeti si s-o imbunatatesti. 🙂
Ce desert tentant, in ton cu aceasta perioada! Am inceput sa indragesc astfel de preparate, ceva mai simple si cu fructe, fara creme peste creme si blaturi… De-abia astept sa vad cum va fi cel cu mango si ghimbir, pe care mi-am propus sa-l fac de fac de sarbatori. Un weekend placut!
@Elena: Da, si eu am renuntat de mai mult timp la creme. Mi se par mult prea grele.