In urma cu cateva zile, cand am povestit despre sosul Worcestershire, v-am promis ca voi reveni cu cateva retete. Iat-o pe prima dintre ele, una extrem de simpla, dar cu care puteti obtine foarte usor o gustare delicioasa si aromata. De aceea mi-am permis s-o numesc “mezelic”, fiindca alaturarea acestui cuvant cam arhaic, de inspiratie turceasca, cu sosul Worchestershire m-a distrat copios. Pana la urma, gatitul trebuie sa fie distractiv!


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
1/2 piept de pui dezosat, fara piele, circa 200 g, taiat fasiute
sare
piper negru, proaspat macinat
1 1/2 lingurita de sos Worcestershire
1 1/2 lingurita de floarea-soarelui
1 lingurita de suc de lamaie
1 ceapa rosie medie, lunguiata daca se poate, curatata si taiata fasiute subtiri
1 1/2 lingurita de otet alb
1 1/2 lingurita de ulei de masline extra virgin
2 linguri de legume diferite, taiate cubulete mici
patrunjel proaspat, tocat marunt

Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza carnea, apoi se combina cu sos Worcestershire, suc de lamaie si ulei de floarea-soarelui. Se amesteca bine, se acopera si se lasa la marinat 30 de minute.

Se combina intr-un castronel ceapa cu otet si ulei de masline. Se sareaza si se pipereaza, se adauga cubuletele de legume si se amesteca bine, cu degetele. Se acopera si se lasa sa se imprieteneasca aromele.

Se prajeste carnea la foc iute, intr-o tigaie neaderenta, bine incinsa. Cand bucatile de carne sunt bine rumenite si facute, se scot si se lasa la odihna 5 minute, pe un grilaj metalic (pus deasupra unei farfurii care ca capteze sucurile scurse), acoperite lejer cu folie de aluminiu.
Se imparte mixtura de ceapa intre doua farfurii individuale. Alaturi se asaza bucatile de carne, se presara cu patrunjel tocat si se servesc imediat.

Sfaturi:
Pentru o aroma mai pregnanta, adaugati la marinada pentru carne inca 1-2 catei de usturoi dati prin razatoare.

Pentru un gust mai iute, adaugati la marinada cateva picaturi de sos Tabasco, sau alt sos ori pasta de ardei iute.

Ca sa dati o mai mare adancime gustului, adaugati la marinada 1-2 lingurite de sos de soia.

Daca doriti un gust de sos Worcestershire mai pregnant, puteti stropi carnea cu cateva picaturi, dupa ce o puneti pe farfurie.