În acest episod vreau din nou sa va prezint o piata. Mai mult în imagini decat în vorbe, caci, nu-i asa?, fiecare imagine face cat o mie de cuvinte. Am vazut cateva piete memorabile pe unde am calatorit, fiecare dintre ele frumoasa si interesanta în felul ei.
Catania este doar al doilea oras al Siciliei, ca întindere si populatie, dar se poate lauda cu cea mai mare si mai interesanta piata din Sicilia: La Pescheria. Nu m-as mira deloc ca aceasta sa fie una dintre cele mai mari din Italia (este mai mare decat ce am reusit sa vad la Roma, Milano si Napoli). Este un mare punct de atractie al orasului, este semnalizata si laudata în toate ghidurile turistice si orice receptionist de hotel o va recomanda cu caldura.
Este o piata veche, foarte vie si dinamica, foarte galagioasa, aducand, dupa cum spun ghidurile, cu un souk din nordul Africii (geografic Sicilia nu este deloc departe de Africa si sa nu uitam de influentele arabe suferite de-a lungul istoriei sale).
Cand am vizitat La Pescheria am avut parte de o zi aproape frumoasa, chiar cred ca nu a plouat deloc, iar piata era plina ochi, întesata nu doar de comercianti, ci si de localnici si chiar de turisti. Cred ca în sezon este o adevarata încercare sa o parcurgi, din moment ce în martie aveam deja dificultati în a ne strecura pe langa tarabe. Nu de putine ori a trebuit sa astept minute bune langa o taraba ca sa prind un unghi mai bun de fotografiere; nu rareori m-am lasat pagubas, si din pacate chiar la unele dintre cele mai atractive tarabe, atat de mare era înghesuiala celor care vroiau sa cerceteze si sa cumpere marfa, sau doar s-o fotografieze.
Nu cred ca acest articol merita sa fie mai mult decat un album foto. Nu prea am ce povesti despre La Pescheria. Luati cele spuse în articolul trecut despre Ballarò si înmultiti cu cel putin zece. La Pescheria a fost de zece ori mai aglomerata si mai zgomotoasa si nu cred ca exagerez nici daca spun ca oferea de zece ori mai multa marfa… si mai diversa.
Bineînteles, afara nu mai ploua si ma aflam într-o zi din mijlocul saptamanii, în speta marti, si nu sambata dimineata, ambele motive bune pentru ca La Pescheria sa fie mai animata.
Oricum ar fi, recomand acest loc cu toata caldura. Daca nu as fi vazut din loc în loc diverse ladite si galeti din plastic, m-as fi putut crede într-o piata de acum 50 de ani. Oamenii aratau si se comportau ca atare, iar modul de expunere al marfii era unul simplu si firesc, cel pe care mi-l amintesc din copilarie cand mai mergeam cu mama de mana în vechea Piata a Unirii sau la Obor.
La Pescheria este un loc care respira autenticitate, traditie, folclor. Este atat de animat si de exotic încat te binedispune si te încarca cu energie. Nu ratati aceasta piata cu niciun pret.
Cred ca în august, atunci cand cele mai multe vegetale sunt în sezon, arata de-a dreptul superb.
(va urma)
Urmaresc intotdeauna cu interes impresiile din calatoriile tale. Pietele si restaurantele locale ma atrag la fel de mult ca muzeele sau monumentele istorice. M-am uitat la sfarsitul articolului sa vad daca exista mentiunea ”(va urma)”. Sper ca mai urmeaza si alte episoade, ca trebuie sa ne spui cate ceva si despre restaurante…De fapt ai mentionat ceva in replay-ul de mai sus. Este ceva ce merita mentionat despre street-food acolo?
@Cami: Bine ai revenit!
Eu, recunosc, sunt mai atras de piete decat de monumente, biserici, catedrale, domuri, castele si muzee. Trebuie insa sa le imbin cu ceea ce ma intereseaza, adica piete, magazine si restaurante, caci asa functioneaza lucrurile in cuplu. Eu ma “indoi” la monumente si biserici, sotia mea cedeaza la piete si restaurante. 🙂
Asa este, am uitat sa pun (va urma) la sfarsitul articolului. Mai urmeaza ceva, exact despre restaurante si despre magazinele alimentare.
Street-food nu am vazut, in sensul in care aceasta exista in Asia sau Orientul Apropiat si Mijlociu. Exista o sumedenie de “localuri de alimentatie publica”, de la cafenele la patiserii, ca si tot felul de magazinase care vand practic orice de mancare, dar nu am vazut nicaieri vreun loc in care sa se gateasca direct in strada, in aer liber, sub ochii tai.
Poate ca in piete, in sezon, cand este cald afara si piata plina de turisti, se mai si gateste la fata locului.
O diversitate minunata! Foarte atractiv!
Cam cat ai stat prin acea piata?
Exista si produse de peste, marinati, afumati, procesati, etc? Exista si mancatorii care prepara pe loc pestele proaspat?
Ai cumparat ceva?
@cristi-j: Am stat cam doua ore; am facut doua tururi cu o pauza intre ele, in care am mancat portocale. Nimic deosebit… poate fiindca nu mai erau in sezon.
Da, erau si produse procesate, ba chiar si chestii congelate.
Nu am vazut mancatorii, poate ca sunt in sezon; erau insa 2-3 restaurante. La unul dintre ele am si fost in aceeasi seara: scump si dezamagitor; voi vorbi despre el in episodul viitor.
Nu am cumparat nimic, am zburat cu Blue Air si am avut o foarte severa limitare la bagaje; mde, low cost.