Am primit recent de la Tomatina, printre alte vegetale, o selectie de 7 tipuri de roșii. Trei dintre ele îmi erau cunoscute, dar celelalte au fost o surpriza placuta. Ma simt bine cand întalnesc fructe, legume sau alte alimente pe care nu le-am gustat niciodata, așa ca am fost încantat sa profit de ocazie.
Am pus imediat de o mica degustare de roșii. Am mai organizat sau participat la diverse degustari (de vin, whisky, coniac, ulei de masline, sosuri picante, branzeturi, paine, miere) dar una de roșii a fost o premiera pentru mine.
În primul rand, cateva sfaturi utile, asta în cazul în care vreti sa comandati produse de la Tomatina și sa organizati propriile degustari, ceea ce va sfatuiesc sa faceti.
Întai și întai, nu gustati roșiile proaspat scoase din frigider. Raceala lor este placuta, din pacate însa gustul și aroma sunt “ucise”. Avem de-a face cu un fenomen similar celui care se petrece cu vinurile roșii și cu branzeturile. La temperatura din frigider, adica 4-7°C, aromele sunt inhibate, iar gustul devine fara caracter, parca ușor metalic. Temperati, deci, roșiile timp de minim 30 de minute, înainte de a le degusta. Ideal este ca ele sa ajunga la o temperatura de circa 20 °C.
Așezati roșiile pe o planșeta de lemn curata, sau pe farfurii de portelan. Nu pe suprafete de plastic și nici metalice. Nu știu daca este doar o impresie a mea, dar parca au altfel de gust. Urmati-mi sfatul, pentru orice eventualitate; în plus, arata mai bine și mai firesc așa, pe lemn sau portelan.
Nu le taiati. Daca este posibil, mușcati din ele sau bagati în gura roșiile întregi. Gestul acesta va va ajuta sa va apropiati mai mult de aliment. Mancarea mînuita cu degetele ne pare întotdeauna mai gustoasa și mai prietenoasa. Nu știu daca aceasta senzatie are vreo explicatie știintifica, dar la mine functioneaza. Aveti însa grija sa fiti foarte curati pe maini, nu doar din motive de igiena, ci și ca sa nu alterati gustul și aroma roșiilor.
Degustati roșiile dupa un tipic ales inteligent. Eu am încercat așa cum voi arata mai jos, dar puteti sa va faceti propria schema de degustare, dupa cum simtiti mai bine.
1. m-am uitat atent la forma roșiei, la culoarea sa, la cum arata în interior; am mirosit-o și i-am observat textura și consistenta
2. am degustat mai întai roșiile ca atare, simple
3. am degustat roșiile presarate cu putina sare; sarea le potenteaza mult gustul, dar aveti grija sa nu exagerati cu ea
4. am degustat roșiile presarate cu putina sare și stropite cu ulei de masline extra virgin
Acest ultim punct merita unele cuvinte: alegeti un ulei care va place și care nu are un gust foarte pregnant. Nu vreti ca uleiul sa predomine gustativ asupra roșiilor, ci sa le sprijine și sa le puna în valoare. Eu am folosit Latzimas, un ulei extra virgin din Creta, cu personalitate, dar nu una copleșitoare. Sigur, puteti încerca și cu alte uleiuri virgine, sau cu uleiuri rafinate. Acestea din urma nu au, de obicei, nici gust și nici aroma, așa ca roșiile pot fi foarte bine degustate și cu ele.
Spuneam ca am avut la îndemana șapte varietati de roșii. Nu ma pricep la roșii. Ma intereseaza aproape exclusiv gustul, aroma și textura lor. Habar nu am de varietati, de modul de cultivare, care dintre ele sunt hibrizi, mutanti sau heirloom. Informatiile date mai jos provin de pe Internet, dar nu am apucat sa le verific.
De asemenea, parerile expuse mai jos sunt strict personale, adica reflecta doar gustul meu. Este foarte posibil ca dvs. sa va placa altceva decat mie. Important este sa încercati; precis gasiti macar 1-2 varietati care sa va placa.
Gardner’s Delight
Sunt mici, de tip cherry, cu forma rotunda și culoare frumoasa. Gustul este dulce și parca un piculet acrișor-fructat, au aroma și consistenta placute.
Violet Jasper
Sunt ceva mai marișoare, cam cat o nuca medie, au forma ușor ovala, îngustandu-se spre partea inferioara și sunt patate cu verde-vanat. Destul de parfumate, textura placuta, gust bun, dar nu foarte deosebit.
Din cate am vazut pe Internet, la o cercetare foarte sumara, acest soi este heirloom.
Principe Borghese
O alta varietate heirloom, cu fructe mici, cu o forma interesanta, ovala și cu un varf mic și foarte ascutit la partea inferioara. Au un gust fructat, interesant, cu o ușoara aroma de plante verzi. Sunt, se pare, potrivite pentru a fiuscate la soare.
Red Grape
O alta varietate de roșii cherry, cu forma ovala. Sunt foarte dulci și foarte parfumate. Mi-au placut mult.
Roma
Roșiile Roma sunt roșiile prunișoare, cele pe care le știm aproape toti. Acest tip de roșii sunt întalnite frecvent în conservele de roșii. Au o forma ovala, lunguiata, iar partea inferioara se termina cu un mic tugui. Ce am avut eu la aceasta degustare m-a impresionat nici ca gust și nici ca aroma; în plus, nici textura nu a fost multumitoare: mi s-a parut fleșcaita și pastoasa.
Am fost surprins, caci cu alte ocazii am am fost foarte multumit de roșiile prunișoare.
Siriana
Daca ceea ce am gasit pe Internet este corect, aceasta varietate este un hibrid romanesc. Roșiile sunt marișoare, cam cat pumnul unei doamne, cu forma elipsoidala. Sunt gustoase și parfumate.
Black Russian
O alta varietate heirloom. Sunt roșii mari, cat un pumn barbatesc, de culoare roșie închisa, patate cu vinetiu spre partea superioara, acolo unde este codita. Sunt foarte carnoase, cu seminte putine și sunt, probabil, cele mai bune roșii pe care le-am mancat în ultimii ani. Foarte parfumate, dulci, cu gust complex. Sunt atat de bune încat îti vine sa oftezi cand mesteci.
Preferatele mele au fost Black Russian și Red Grape, urmate de Gardner’s Delight și Siriana. În josul clasamentului, Roma. Celelalte, fara vreo ordine anume, împart locurile 5-6.
Înca o data, acestea au fost preferintele mele. Va sfatuiesc sa aruncati o privire pe pagina de Facebook a Tomatinei și sa le încercati singuri.
Salutare Radu. Eu am ramas cu ideea ca nu trebuie sa tin deloc rosiile în frigider, din aceleasi motive pe care le-ai expus si tu mai sus (aroma, gust); ceea ce fac de o buna perioada de timp (oricum nu cumpar atat încat sa risc sa se strice). Ştiu ca am studiat “problema” la un moment dat si asta a fost concluzia. Ce parere ai?
@Alex: Am aceesi parere cu tine. Si eu am cam renuntat la frigider in cazul multora dintre legume. Le mai bag la racoare doar daca stiu ca au sanse sa se strice pana le vine randul.
Am avut frumoasa ocazie, anul trecut, in august, sa ajung la Buñol, langa renumita podgorie Requena, Comunitatea Valenciana, in Spania, la sarbatoarea bataii cu rosii “Tomatina”.
Impresionant, si era in vreme de criza mondiala.
Va salut si va respect – am invatzat si invatz multe lucruri interesante din postarile dv.
VA MULTUMESC FRUMOS
Chef Aurel Baciu – Benicarló, Spania
@Baciu Aurel: As fi vrut sa particip si eu la un astfel de targ. O sa ma orientez spre asta anul viitor, daca se aliniaza astrele cum vreau eu.
Ma bucur ca blogul meu va este de ajutor, dar fara suparare si cu tot respectul meu pentru meseria de bucatar, cand cineva se numeste “chef”, atunci se presupune ca este doctor in bucatarie; de obicei invata el pe altii.
Nu stiu daca in Spania “chef” este titulatura data oricarui bucatar, indiferent de experienta si competenta, dar in Franta si in alte locuri presupune un anumit nivel profesional. Unul inalt de tot.
La noi, in Romania, exista o adevarata hemoragie de “chefi” inchipuiti, chestie care ma calca pe nervi. 🙂
Sper sa nu va supere aceasta remarca.
Imi pare rau ca nu ai aflat dar e ca la supravietuirea speciilor. Bucatarul e o specie pe cale de disparitie si a fost inlocuita de specia noua chef creata in laboratoarele culturii celebritatii si sutelor de programe tv culinare. Aceasta are caracteristici diferite chiar daca se trage, macar teoretic, din acelasi loc, din bucatarie. Nu e hemoragie e evolutie. Cum spunea cineva de curand (apropo de articolul de ieri), mai iesi si tu din casa si-o sa vezi … hahaha
@cristi-j: Ma intreb care naiba o fi stadiul de “evolutie” urmator: master chef? Sau poate marechal de cuisine?
Aproape ca mi-e frica sa ies din casa. 🙂