Aceasta reteta este delicioasa, cu aroma citric-picanta si cu gust echilibrat, dulce-sarat-picant. Cum am mai povestit pe acest blog, curry-urile thailandeze verzi, rosii si galbene se caracterizeaza prin uniformitate de culoare. La acest curry am folosit aproape doar ingrediente albe si verzi, adica exact in spiritul acestei culturi culinare, permitandu-mi doar o mica deviere, adica un plus de culoare.


Unele ingrediente mai inchise la culoare, ca sosul de peste si pasta de tamarin, nu influenteaza aproape deloc culoarea preparatului final.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
1 kg midii
400 g taitei de orez
60 ml vin de orez
4 cepe verzi, tocate
1 tulpina de lemongrass, tocata marunt
2 lingurite de zahar de palmier
2 cm bucata de ghimbir, tocata marunt
4 frunze de limeta kafri, tocate
1 lingura de pasta de tamarin
2 linguri de sos de peste
1 lingura de pasta thailandeza de curry verde
200 ml lapte de cocos gros, sau cat este nevoie
1 ardei iute verde, taiat firisoare subtiri, pentru decor
1 ardei iute rosu, taiat firisoare subtiri, pentru decor
frunze proaspete de coriandru, pentru decor

Instructiuni:
Se incinge un wok, la foc mic-mediu. Se adauga vin de orez, ceapa verde, ghimbir, lemongrass, frunze de limeta kafir, pasta de tamarin. sos de peste, zahar si pasta de curry. Se amesteca bine, pana ce zaharul se dizolva iar pasta de curry si cea de tamarin se incorporeaza in lichid. Se fierbe mixtura molcom circa 2 minute, pana ce alcoolul s-a evaporat.

Se adauga midiile, se acopera wok-ul si se gatesc midiile la foc mediu, in transe daca este nevoie, circa 4 minute, sau pana ce sunt facute. Se transfera cu o spumiera pe o farfurie calda. Se strecoara sosul din wok.

Intre timp se rehidrateaza taiteii de orez prin inmuiere in apa clocotita, cu 1 lingura de sare, timp de 3-4 minute. Se taie cu o foarfeca, direct in oala, daca sunt prea lungi.

Se transfera lichidul strecurat intr-un wok curat si se fierbe molcom pana se reduce la jumatate. Se adauga crema de cocos. Se gateste mixtura circa 2 minute, sau pana se incinge. Se adauga frunzele de coriandru. Se scurg taiteii de orez si se adauga la sos; se amesteca cu grija, timp de cateva secunde. Se servesc midiile cu taitei, stropite cu sos, ornate cu firisoare de ardei si frunze de coriandru.

Nota:
Va povesteam sambata despre vinul San Valentin Parellada 2011 si va prezentam o reteta la care il asociasem. Astazi va prezint o noua combinatie, tot cu midii greenshell, dar cu un alt stil de reteta.
Am asociat, deci, unei reteta tailandeze, sau cel putin in stil tailandez, un vin spaniol. Cu toate acestea, combinatia a reusit. Gustul picant-dulce-sarat al retetei s-a combinat excelent cu cel acid-dulce al vinului, iar aromele proaspete, citrice si picante de lemongrass, ghimbir si frunze de limeta au facut casa buna cu cel fructat, de caise si iarba proaspata, al vinului.

Incep, din ce in ce mai mult, sa gasesc ca vinul este in sine un univers fascinant si ca o experienta culinara nu poate fi cu adevarat completa, fara ca mancarea sa fie asociata cu bautura potrivita. Cand spun bautura ma refer deocamdata la vin, vin spumant si bere.

Am folosit midii congelate; se decongeleaza lent, in frigider, timp de 12-16 ore. Se freaca bine cochiliile, inainte de gatit, pentru a indeparta barbile midiilor si alte impuritati.

Substituenti:
Vinul de orez poate fi inlocuit cu un vin alb si demi-sec, in cazul nostru chiar cu San Valentin Parellada 2011.
Zaharul brun (sau, cel mai bine, melasa) poate inlocui zaharul de palmier.
Daca nu aveti sos de peste, sau daca nu va place, folositi in locul sau sos de soia light.

Notati, va rog, ca orice inlocuire a ingredientelor originale denatureaza gustul si aroma retetei. Aceasta denaturare nu este neaparat ceva rau, ci doar o deviere de la reteta originala; preparatul ramane gustos, aromat si la fel de apetisant.