Midii cu spaghete

Mi-am impus sa mananc minim de doua ori pe saptamana peste si/sau fructe de mare. Nu urmez nicio dieta sau regim, se incadreaza pur si simplu in ideea mea de cum trebuie sa fie un mod de hranire echilibrat. Va prezint deci o reteta rapida si simpla. Poate fi mancata ca pranz usor, satios si hranitor; serviti pastele alaturi de o salata verde si un pahar de vin rosu si sec.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute rosu mic, curatat de seminte si tocat
150 g ciuperci, tocate
1/2 cutie cu rosii, circa 200 g
1 lingura de busuioc proaspat, tocat
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
1 lingurita de zahar
sare
piper negru, proaspat macinat
340 g spaghete
48 midii in cochilie, circa 900 g in total,
4 linguri de vin rosu
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o cratita de dimensiune medie, la foc mediu. Se adauga ceapa, usturoi si ardei iute si se gatesc 5 minute, amestecand ocazional. Se adauga apoi ciupercile si se continua 2 minute.

Se adauga rosiile, cu sucul lor cu tot, sfaramandu-le cu o lingura de lemn. Se presara cu busuioc, patrunjel, sare, piper si zahar si se amesteca. Se copera cratita, se face focul mic si se gateste 10 minute.

Intre timp, se fierb spaghetele in apa multa cu sare timp de 8 minute, sau pana ce sunt pe trei sferturi gatite. Se scurg pastele intr-o sita.

Citeste si articolul →   Tagliatelle cu sos de unt si trufa alba

Se pune din nou pe foc oala goala, cea in care au fiert pastele, si se adauga midiile si vinul. Se rastoarna pastele la loc in oala. Se acopera vasul si se gateste 3 minute, scuturand oala ocazional. Pastele trebuie sa fie al dente, si toate cochiliile tebuie sa fie deschise; se arunca scoicile care raman inchise.
Se toarna sosul de rosii in oala si se amesteca 1-2 minute, pana ce incepe sa fiarba incet. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se imparte mixtura de paste si scoici intre farfurii si se servesc stropite cu sosul de rosii si ornate cu frunze proaspete de busuioc.

Sfaturi:
Italieni nu mananca paste care inoata in sos; la sfarsitul mesei, dupa ce ati mancat pastele, sosul ramas nu trebuie sa balteasca in farfurie, ci doar s-o „manjeasca” putin. Ca atare se foloseste exact atata sos ca pastele sa fie unse cu el. Adaugati sosul treptat, cu grija, ca sa nu-l puneti in exces. Daca va ramane un exces de sos, pastrati-l in frigider (maxim 1-2 zile) si folositi-l la altceva.

Eu am folosit midii congelate, cumparate de la Mega Image. Acestea nu trebuie decongelate, se adauga direct in oala. Au fost de buna calitate, fara cochilii sparte sau alte defecte.


  1. mihaelar63 spune:

    M-am inspirat din aceasta reteta si am preparat midii decorticate cu taitei de orez . Am tinut cont de sfaturi si au iesit de nota 10 [ dupa cum declara familionul ] . Multumesc frumos de reteta !!!

  2. Ramona A spune:

    Reteta asta este pe gustul sotului:) ii plac mult midiile,avem norocul sa le luãm proaspete la nici 2€ pe kg.In rest si eu gãtesc cu scoici congelate

  3. Marius Delaepicentru spune:

    E bine ca scoicile vii să fie puse pentru cîteva ore în apă dulce. În timpul acesta, ele elimină nisipul. Scoicile trebuie obligatoriu sortate. Cele vii de cele moarte. O scoică moartă, a cărei cochilie e plină de mîl, la înăbuşire (în vin) strică totul. Pentru a le sorta, cea mai simplă metodă pe care am găsit-o e să le ciocănim între ele, două cîte două. Scoicile vii sună a piatră. Cele moarte, a gol. Scoicile congelate sunt deja verificate. Ele pot fi adăugate direct. Chiar dacă sunt fierte, le puteţi înăbuşi niţel în vin, cît să le valorificaţi mai bine. (v. nota de subsol) Nu vă fie teamă de cochiliile lipsă sau sparte. Le puteţi scoate pe cele sparte înainte de a aşeza totul pe platou. Uneori şi după 🙂

    O observaţie despre volumul de sos. Spaghetele sunt proiectate pentru volume mici de sos. Maximum 70-120cc la suta de grame (depinde de cît de vîrtos e). La peperoncino, practic nu putem vorbi de sos. Volumul nu depăşeşte 40cc. Spaghetele sunt însă potrivite „elementelor figurate”, ce pot fi boabe, legume, animăluţe sau bucăţi de animale, şi chiar şi roşii tăiate cubuleţe. Cînd obţinem mai mult sos decît avem nevoie, dacă compoziţia ne permite, cel mai simplu e să-l scădem. Dacă nu, mai scoatem din el. De pildă, dacă am înăbuşit scoicile în vin *), putem folosi un volum mai mare de vin, pentru a le cuprinde mai bine, apoi îl scădem. Concentrăm astfel şi umami. Dacă însă vrem să adăugăm smîntînă dulce în sosul bolognez, şi constatăm că e prea mult, atunci, nu avem încotro. Scoatem din el.

    —————-
    *) Cochiliile de scoici e bine să fie tratate termic în vin. Aciditatea vinului face ca o parte din minerale să treacă în sos. Totodată, alcalinitatea cochiliilor taie acreala vinului. Prin formarea sărurilor de calciu (în principal) cu acizii organici din vin, se obţin sisteme tampon (cu pH stabil). De aceea, nu vă fie teamă să adăugaţi mai mult vin decît scrie în reţetă. El nu va putea lăsa un gust prea acru niciodată. Se cuvine o precauţiune. Dacă vă vine ideea de a adăuga şi legume pe lîngă scoici, recomandarea este să trataţi termic legumele separat. Cel puţin să le opăriţi separat. Calciul dizolvat la înăbuşirea scoicilor face ca legumele să nu se mai înmoaie în veci.

  4. Adrian Stefan spune:

    O reteta foarte inspirata, ca de obicei. Cred ca sfatul referitor la cantitatea de sos care se pune la paste este extrem de binevenit. Din pacate am mancat adesea la restaurantele din Bucuresti paste care inotau in ulei sau in sos.

  5. Sylvia spune:

    Excelenta reteta imi place foarte mult si eu gatesc de 2 ori pe saptamana peste si fructe de mare ba chiar mai des cand ma organizez cum trebuie si merg sa iau proaspete 🙂 . Vroiam sa va spun si ca am testat reteta de creveti cu usturoi …o minunatie, au mancat si cei care nu erau amatori de fructe de mare, o voi repeta cu siguranta.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Ma bucur ca ai avut succes cu ea. Am convertit pe multi, inclusiv pe mine insumi, la consumul de fructe de mare folosind retete inspirate. 🙂

  6. mircea spune:

    Frumoasa reteta. Simpla, relativ rapida, gustoasa si mai si arata intr-un fel. Ce mi-as putea dori mai mult. Chiar astazi dau o fuga la Mega sa cumpar midi. Cum erau ambalate?

  7. andra spune:

    Multumesc, si mie mi se pare echilibrata, atata cat imi pot da seama. Mai am o intrebare: vinul rosu pentru ce este? 🙂 Adica am o vaga idee, dar as vrea sa fiu sigura.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Nu stiu la ce te gandesti tu, dar un pahar de vin face bine la inima. Vinul rosu are polifenoli, buni prieteni cu o inima sanatoasa. 🙂

  8. andra spune:

    Interesanta ideea celor doua zile pe saptamana dedicate pestelui si fructelor de mare. Mai ai si alte astfel de sfaturi? M-ar interesa si pe mine un mod de hranire care sa fie echilibrat, dar compus din retete gustoase si daca se poate simple si rapide.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Nu am sfaturi de dat, pot sa spun cum procedez eu. 2 zile pe saptamana peste si fructe de mare, 2 zile fara carne dar cu lactate, 3 zile cu carne de pasare sau carne rosie slaba. 2 zile cu paste, 2 cu orez si 1 cu leguminoase. Fructe proaspete zilnic. Legume proaspete sau gatite cat de des se poate. Un pahar de vin rosu pe zi. Uneori mai suplimentez cu 1 bere, sau alt pahar de vin sau altceva, depinde de ocazie. Dulciuri cat mai putine, cu exceptia celor din fructe.
      Cam atata. Bineinteles, nu reusesc sa respect programul mereu, dar ma straduiesc sa tin aproape de el. 🙂

  9. Iulia spune:

    Eu spal scoicile inainte sa ma apuc de gatit, mai ales ca prima data cand am facut inca mai aveau nisip in ele si s-a dus naibii tot efortul meu 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Iulia: Trebuie sa citesti reteta pana la sfarsit. 🙂 Scoicile folosite de mine se gatesc asa cum am facut-o in reteta. Inainte de a fi fost congelate au fost spalate si alese de cele cu defecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.