Mi-am impus sa mananc minim de doua ori pe saptamana peste si/sau fructe de mare. Nu urmez nicio dieta sau regim, se incadreaza pur si simplu in ideea mea de cum trebuie sa fie un mod de hranire echilibrat. Va prezint deci o reteta rapida si simpla. Poate fi mancata ca pranz usor, satios si hranitor; serviti pastele alaturi de o salata verde si un pahar de vin rosu si sec.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute rosu mic, curatat de seminte si tocat
150 g ciuperci, tocate
1/2 cutie cu rosii, circa 200 g
1 lingura de busuioc proaspat, tocat
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
1 lingurita de zahar
sare
piper negru, proaspat macinat
340 g spaghete
48 midii in cochilie, circa 900 g in total,
4 linguri de vin rosu
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o cratita de dimensiune medie, la foc mediu. Se adauga ceapa, usturoi si ardei iute si se gatesc 5 minute, amestecand ocazional. Se adauga apoi ciupercile si se continua 2 minute.
Se adauga rosiile, cu sucul lor cu tot, sfaramandu-le cu o lingura de lemn. Se presara cu busuioc, patrunjel, sare, piper si zahar si se amesteca. Se copera cratita, se face focul mic si se gateste 10 minute.
Intre timp, se fierb spaghetele in apa multa cu sare timp de 8 minute, sau pana ce sunt pe trei sferturi gatite. Se scurg pastele intr-o sita.
Se pune din nou pe foc oala goala, cea in care au fiert pastele, si se adauga midiile si vinul. Se rastoarna pastele la loc in oala. Se acopera vasul si se gateste 3 minute, scuturand oala ocazional. Pastele trebuie sa fie al dente, si toate cochiliile tebuie sa fie deschise; se arunca scoicile care raman inchise.
Se toarna sosul de rosii in oala si se amesteca 1-2 minute, pana ce incepe sa fiarba incet. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se imparte mixtura de paste si scoici intre farfurii si se servesc stropite cu sosul de rosii si ornate cu frunze proaspete de busuioc.
Sfaturi:
Italieni nu mananca paste care inoata in sos; la sfarsitul mesei, dupa ce ati mancat pastele, sosul ramas nu trebuie sa balteasca in farfurie, ci doar s-o „manjeasca” putin. Ca atare se foloseste exact atata sos ca pastele sa fie unse cu el. Adaugati sosul treptat, cu grija, ca sa nu-l puneti in exces. Daca va ramane un exces de sos, pastrati-l in frigider (maxim 1-2 zile) si folositi-l la altceva.
Eu am folosit midii congelate, cumparate de la Mega Image. Acestea nu trebuie decongelate, se adauga direct in oala. Au fost de buna calitate, fara cochilii sparte sau alte defecte.
M-am inspirat din aceasta reteta si am preparat midii decorticate cu taitei de orez . Am tinut cont de sfaturi si au iesit de nota 10 [ dupa cum declara familionul ] . Multumesc frumos de reteta !!!
@mihaelar63: Cu placere. 🙂
Reteta asta este pe gustul sotului:) ii plac mult midiile,avem norocul sa le luãm proaspete la nici 2€ pe kg.In rest si eu gãtesc cu scoici congelate
E bine ca scoicile vii sa fie puse pentru cîteva ore în apa dulce. În timpul acesta, ele elimina nisipul. Scoicile trebuie obligatoriu sortate. Cele vii de cele moarte. O scoica moarta, a carei cochilie e plina de mîl, la înabusire (în vin) strica totul. Pentru a le sorta, cea mai simpla metoda pe care am gasit-o e sa le ciocanim între ele, doua cîte doua. Scoicile vii suna a piatra. Cele moarte, a gol. Scoicile congelate sunt deja verificate. Ele pot fi adaugate direct. Chiar daca sunt fierte, le puteti înabusi nitel în vin, cît sa le valorificati mai bine. (v. nota de subsol) Nu va fie teama de cochiliile lipsa sau sparte. Le puteti scoate pe cele sparte înainte de a aseza totul pe platou. Uneori si dupa 🙂
O observatie despre volumul de sos. Spaghetele sunt proiectate pentru volume mici de sos. Maximum 70-120cc la suta de grame (depinde de cît de vîrtos e). La peperoncino, practic nu putem vorbi de sos. Volumul nu depaseste 40cc. Spaghetele sunt însa potrivite „elementelor figurate”, ce pot fi boabe, legume, animalute sau bucati de animale, si chiar si rosii taiate cubulete. Cînd obtinem mai mult sos decît avem nevoie, daca compozitia ne permite, cel mai simplu e sa-l scadem. Daca nu, mai scoatem din el. De pilda, daca am înabusit scoicile în vin *), putem folosi un volum mai mare de vin, pentru a le cuprinde mai bine, apoi îl scadem. Concentram astfel si umami. Daca însa vrem sa adaugam smîntîna dulce în sosul bolognez, si constatam ca e prea mult, atunci, nu avem încotro. Scoatem din el.
–––––-
*) Cochiliile de scoici e bine sa fie tratate termic în vin. Aciditatea vinului face ca o parte din minerale sa treaca în sos. Totodata, alcalinitatea cochiliilor taie acreala vinului. Prin formarea sarurilor de calciu (în principal) cu acizii organici din vin, se obtin sisteme tampon (cu pH stabil). De aceea, nu va fie teama sa adaugati mai mult vin decît scrie în reteta. El nu va putea lasa un gust prea acru niciodata. Se cuvine o precautiune. Daca va vine ideea de a adauga si legume pe lînga scoici, recomandarea este sa tratati termic legumele separat. Cel putin sa le opariti separat. Calciul dizolvat la înabusirea scoicilor face ca legumele sa nu se mai înmoaie în veci.
O reteta foarte inspirata, ca de obicei. Cred ca sfatul referitor la cantitatea de sos care se pune la paste este extrem de binevenit. Din pacate am mancat adesea la restaurantele din Bucuresti paste care inotau in ulei sau in sos.
@Adrian Stefan: Am patit si eu asta adesea, chiar si in Italia. Probabil bucatarii nu erau localnici. 🙂
Excelenta reteta imi place foarte mult si eu gatesc de 2 ori pe saptamana peste si fructe de mare ba chiar mai des cand ma organizez cum trebuie si merg sa iau proaspete 🙂 . Vroiam sa va spun si ca am testat reteta de creveti cu usturoi …o minunatie, au mancat si cei care nu erau amatori de fructe de mare, o voi repeta cu siguranta.
@Sylvia: Ma bucur ca ai avut succes cu ea. Am convertit pe multi, inclusiv pe mine insumi, la consumul de fructe de mare folosind retete inspirate. 🙂
@Radu- Pai asta ziceam, si ale mele tot congelate erau, dar nu s-a obosit nimeni sa le spele inainte de a le congela si a le vinde :))
@Iulia: Ai avut ghinion. 🙁
Frumoasa reteta. Simpla, relativ rapida, gustoasa si mai si arata intr-un fel. Ce mi-as putea dori mai mult. Chiar astazi dau o fuga la Mega sa cumpar midi. Cum erau ambalate?
@mircea: Sunt ambalate intr-o punga vidata, iar aceasta este pusa intr-o cutie de carton. Parca de culoare albastra.
Multumesc, si mie mi se pare echilibrata, atata cat imi pot da seama. Mai am o intrebare: vinul rosu pentru ce este? 🙂 Adica am o vaga idee, dar as vrea sa fiu sigura.
@andra: Nu stiu la ce te gandesti tu, dar un pahar de vin face bine la inima. Vinul rosu are polifenoli, buni prieteni cu o inima sanatoasa. 🙂
Foarte buna reteta, iar poza arata excelent! Iti vine s-o mananci cu ochii!
@simina: Cu ochii o poti manca de pe blog, dar cu gura… Trebuie mai intai s-o gatesti! 🙂
Interesanta ideea celor doua zile pe saptamana dedicate pestelui si fructelor de mare. Mai ai si alte astfel de sfaturi? M-ar interesa si pe mine un mod de hranire care sa fie echilibrat, dar compus din retete gustoase si daca se poate simple si rapide.
@andra: Nu am sfaturi de dat, pot sa spun cum procedez eu. 2 zile pe saptamana peste si fructe de mare, 2 zile fara carne dar cu lactate, 3 zile cu carne de pasare sau carne rosie slaba. 2 zile cu paste, 2 cu orez si 1 cu leguminoase. Fructe proaspete zilnic. Legume proaspete sau gatite cat de des se poate. Un pahar de vin rosu pe zi. Uneori mai suplimentez cu 1 bere, sau alt pahar de vin sau altceva, depinde de ocazie. Dulciuri cat mai putine, cu exceptia celor din fructe.
Cam atata. Bineinteles, nu reusesc sa respect programul mereu, dar ma straduiesc sa tin aproape de el. 🙂
Eu spal scoicile inainte sa ma apuc de gatit, mai ales ca prima data cand am facut inca mai aveau nisip in ele si s-a dus naibii tot efortul meu 🙂
@Iulia: Trebuie sa citesti reteta pana la sfarsit. 🙂 Scoicile folosite de mine se gatesc asa cum am facut-o in reteta. Inainte de a fi fost congelate au fost spalate si alese de cele cu defecte.