Mi-am impus sa mananc minim de doua ori pe saptamana peste si/sau fructe de mare. Nu urmez nicio dieta sau regim, se incadreaza pur si simplu in ideea mea de cum trebuie sa fie un mod de hranire echilibrat. Va prezint deci o reteta rapida si simpla. Poate fi mancata ca pranz usor, satios si hranitor; serviti pastele alaturi de o salata verde si un pahar de vin rosu si sec.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1 lingura de ulei de masline extra virgin
1 ceapa, tocata
2 catei de usturoi, tocati
1 ardei iute rosu mic, curatat de seminte si tocat
150 g ciuperci, tocate
1/2 cutie cu rosii, circa 200 g
1 lingura de busuioc proaspat, tocat
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
1 lingurita de zahar
sare
piper negru, proaspat macinat
340 g spaghete
48 midii in cochilie, circa 900 g in total,
4 linguri de vin rosu
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o cratita de dimensiune medie, la foc mediu. Se adauga ceapa, usturoi si ardei iute si se gatesc 5 minute, amestecand ocazional. Se adauga apoi ciupercile si se continua 2 minute.

Se adauga rosiile, cu sucul lor cu tot, sfaramandu-le cu o lingura de lemn. Se presara cu busuioc, patrunjel, sare, piper si zahar si se amesteca. Se copera cratita, se face focul mic si se gateste 10 minute.

Intre timp, se fierb spaghetele in apa multa cu sare timp de 8 minute, sau pana ce sunt pe trei sferturi gatite. Se scurg pastele intr-o sita.

Se pune din nou pe foc oala goala, cea in care au fiert pastele, si se adauga midiile si vinul. Se rastoarna pastele la loc in oala. Se acopera vasul si se gateste 3 minute, scuturand oala ocazional. Pastele trebuie sa fie al dente, si toate cochiliile tebuie sa fie deschise; se arunca scoicile care raman inchise.
Se toarna sosul de rosii in oala si se amesteca 1-2 minute, pana ce incepe sa fiarba incet. Se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se imparte mixtura de paste si scoici intre farfurii si se servesc stropite cu sosul de rosii si ornate cu frunze proaspete de busuioc.

Sfaturi:
Italieni nu mananca paste care inoata in sos; la sfarsitul mesei, dupa ce ati mancat pastele, sosul ramas nu trebuie sa balteasca in farfurie, ci doar s-o „manjeasca” putin. Ca atare se foloseste exact atata sos ca pastele sa fie unse cu el. Adaugati sosul treptat, cu grija, ca sa nu-l puneti in exces. Daca va ramane un exces de sos, pastrati-l in frigider (maxim 1-2 zile) si folositi-l la altceva.

Eu am folosit midii congelate, cumparate de la Mega Image. Acestea nu trebuie decongelate, se adauga direct in oala. Au fost de buna calitate, fara cochilii sparte sau alte defecte.