Midii gratinate cu gremolata si Parmesan

Nu stiu daca aceasta reteta este cea mai simpla postata pe blog, probabil ca nu, dar cu siguranta se numara printre cele la care raportul calitate/timp investit este unul dintre cele mai bune.
Preparatul, tipic mediteranean, este plin de gust si aroma; desi midiile nu se numara printre fructele de mare preferate de mine, le-as putea manca in cantitati impresionante, daca sunt gatite in acest fel. Reteta este cuceritoare prin simplitate si gust deosebit.
Midii gratinate cu gremolata si Parmesan
Reteta a fost gatita la GUXT, la primul modul al cursurilor de practica si teorie culinara dedicate fructelor de mare. A fost una dintre senzatiile zilei.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
1 kg midii curatate foarte bine si alese
sucul si coaja rasa de la 2 lamai
6 catei de usturoi, tocati marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1 legatura de patrunjel, tocata marunt
50 g Parmesan, proaspat ras
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin

Instructiuni:
Se oparesc midiile in apa clocotita, timp de 1 minut. Se arunca cele care au ramas inchise, iar restul se lasa sa se raceasca putin.
Se incinge cuptorul la 200 °C (gradatia mediu-mare).

Intre timp se prepara gremolata amestecand coaja rasa de lamaie cu patrunjel si usturoi tocat. Se adauga la gremolata si Parmesanul ras si se amesteca bine.
Sucul de lamaie se combina cu ulei; se adauga sare si piper la vinegreta obtinuta si se amesteca bine.

Se desfac midiile si se pastreaza doar jumatatea de cochilie ce are atasata midia. Daca bucatile de carne sunt prea mici, se pot aranja cate doua in fiecare cochilie. Se intind jumatatile de midie pe o tava de copt.

Citeste si articolul →   Moorgi Kosha - Curry de pui bengalez

In fiecare jumatate de midie se pune, peste carne, cate 1 lingurita din mixtura de gremolata cu Parmesan. Se stropesc apoi midiile cu vinegreta.
Se transfera tava in cuptor si se gratineaza midiile 3-5 minute, sau pana cand mixtura de gremolata si Parmesan se rumeneste frumos. Se servesc midiile calde, cu paine si cu o gramada de servetele alaturi. Nu le-ar strica nici un pahar de vin alb, sec si usor acid, sau un vin spumant sec.

7 comentarii pe “Midii gratinate cu gremolata si Parmesan

  1. Panacris spune:

    Mi-a placut : Daca sunt congelate, inseamna ca sunt moarte prin… congelare, dar bune de mancat. 😉 Foarte fain si aceasta varianta! Multumim! 😉

  2. cristi-j spune:

    S-ar putea sa ma insel dar eu am impresia ca midiile, mai ales cele intregi in cochilie, sunt un ingredient rar folosit de romani. De aceea ma gandesc ca n-ar fi stricat mai multe detalii despre ele si cum se gatesc sau macar niste link-uri catre alte articole care vorbesc despre asta.
    De exemplu ce inseamna „curatate bine si alese” si ce inseamna oparite in apa clocotita.

    Exista mai multe variante atat pentru prima gatire cat si pentru a doua.
    Pentru un adaos de gust midiile se gatesc intr-o cratita mare in care se caleste o ceapa mica, usturoi si se adauga un pahar de vin alb sau o combinatie de apa si vin alb plus eventual ceva ierburi aromate, asta e cel mai popular mod de gatire, la aburi.
    Cat despre gratinare, exista 4 mari posibilitati : se face un unt compozit sau se foloseste ulei-gremolata si se pune pe fiecare jumatate de midie fie doar unt sau gremolata, fie impreuna cu parmesan (sau alta branza asemanatoare), fie impreuna cu pesmet (pentru cei care considera ca fructele de mare nu merg cu branzeturi), fie impreuna cu un amestec de parmesan cu pesmet (pentru mai multa cantitate de gratinat).

    Exista 2 mari categorii de midii des intalnite, cele albastre si cele verzi. Cele albastre sunt in jur de 50 de bucati la 1kg iar cele verzi, mai mari, sunt undeva in jur de 35 de bucati la 1kg. Proportia de carne la 1kg de midii intregi e undeva la 20% gatite pentru cele albastre si poate ajunge la 45-50% gatite la cele verzi. Deci 1kg pentru doi poate insemna 200-450g adica o portie de 100-225g adica potrivita pentru gustare sau antreu, pentru o masa principala ar trebui sa fie cam 750g-1kg de persoana.
    Cand am fost in Belgia (unde cica midiile cu cartofi prajiti ar fi mancarea nationala) diferite restaurante aveau diferite portii, 500g, 750g sau 1kg (midii intregi cu cochilie). Cand am facut acasa, cu cartofi prajiti, la cina, am cumparat 3 kg pentru 3 persoane si nu a fost mult (exista si pierderi).
    In Asia de exemplu erau midii verzi, gatite in sos, 8 jumatati pentru un antreu (undeva la 100g carne).

    Dupa fotografia ta as zice ca acolo sigur e mai mult de 1kg, asta ca sa nu existe asteptari prea mari … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Am tot vorbit despre midii si cum se aleg. Ca si despre oparire. Am articole intregi despre toate operatiunile des intalnite in bucatarie. Nu pot relua mereu chestiile astea; mai ales ca au inceput sa mi se para de rutina, adica banale. Pe de alta parte, uit sa pun mereu link-uri catre articole; mi-as dori ca cititorii sa fie mai putin superficiali si sa caute si singuri. Dar, ma intreb, daca toti ar face asa, ce rost as mai avea eu? 😛

      Se mai pot gratina midiile si cu multe alte feluri de branze, diferite de Parmesan si Grana Padano: tot felul de cascavaluri, mai mature sau mai proaspete, mozzarella si altele; chiar si invelite intr-un aluat subtire. Se mai pot umple cu crema de branza si apoi presara cu pesmet, sau cu pesmet amestecat cu o branza mai tare si mai matura. Probabil ca mai sunt si alte variante…

      In poza cred ca sunt mai mult de 1 kg de midii, dar fiindca fiecare cochilie contine doua “miezuri”; erau atat de mici, afurisitele, nici macar 1/5 din spatiul liber din cochilie. 🙂

  3. Alina spune:

    Buna ziua, Radu,

    Suna impresionant si abia astept sa ma desfat cu aceasta reteta in week-end. Mai ales ca e, intr-adevar, printre cele mai usoare pe care le-am vazut! Eu, spre deosebire de tine, as manca midii in fiecare zi si in orice mod preparate, de aceea as vrea sa aflu mai multe despre cum se poate sa te asiguri ca sunt vii cand le gatesti? Inteleg ca trebuie sa fie inchise, insa majoritatea pe care le-am vazut in magazinele in care imi fac eu cumparaturile par ca nu mai sunt demult vii… Ce inseamna midii ‘alese’?

    • Radu Popovici spune:

      @Alina: Midii alese inseamna ca se dau deoparte cele care au cochilii sparte si cele moarte. Daca midiile sunt vii, trebuie sa fie inchise, sau sa se inchida atunci cand le ciocanesti cu degetul in cochilie. Ast6a daca midiile au fost cumparate proaspete.
      Daca sunt congelate, inseamna ca sunt moarte prin… congelare, dar bune de mancat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.