Nu stiu daca aceasta reteta este cea mai simpla postata pe blog, probabil ca nu, dar cu siguranta se numara printre cele la care raportul calitate/timp investit este unul dintre cele mai bune.
Preparatul, tipic mediteranean, este plin de gust si aroma; desi midiile nu se numara printre fructele de mare preferate de mine, le-as putea manca in cantitati impresionante, daca sunt gatite in acest fel. Reteta este cuceritoare prin simplitate si gust deosebit.
Midii gratinate cu gremolata si Parmesan
Reteta a fost gatita la GUXT, la primul modul al cursurilor de practica si teorie culinara dedicate fructelor de mare. A fost una dintre senzatiile zilei.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
1 kg midii curatate foarte bine si alese
sucul si coaja rasa de la 2 lamai
6 catei de usturoi, tocati marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1 legatura de patrunjel, tocata marunt
50 g Parmesan, proaspat ras
3-4 linguri de ulei de masline extra virgin

Instructiuni:
Se oparesc midiile in apa clocotita, timp de 1 minut. Se arunca cele care au ramas inchise, iar restul se lasa sa se raceasca putin.
Se incinge cuptorul la 200 °C (gradatia mediu-mare).

Intre timp se prepara gremolata amestecand coaja rasa de lamaie cu patrunjel si usturoi tocat. Se adauga la gremolata si Parmesanul ras si se amesteca bine.
Sucul de lamaie se combina cu ulei; se adauga sare si piper la vinegreta obtinuta si se amesteca bine.

Se desfac midiile si se pastreaza doar jumatatea de cochilie ce are atasata midia. Daca bucatile de carne sunt prea mici, se pot aranja cate doua in fiecare cochilie. Se intind jumatatile de midie pe o tava de copt.

In fiecare jumatate de midie se pune, peste carne, cate 1 lingurita din mixtura de gremolata cu Parmesan. Se stropesc apoi midiile cu vinegreta.
Se transfera tava in cuptor si se gratineaza midiile 3-5 minute, sau pana cand mixtura de gremolata si Parmesan se rumeneste frumos. Se servesc midiile calde, cu paine si cu o gramada de servetele alaturi. Nu le-ar strica nici un pahar de vin alb, sec si usor acid, sau un vin spumant sec.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Midii gratinate cu gremolata si Parmesan
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)