- Iata o alta reteta mediteraneana pe care, impreuna cu Costel Clipescu, am introdus-o in noul meniu de la restaurantul “Casa cu Tei” din Craiova.
Este un preparat din sudul Italiei, care ofera o bucatarie gustoasa, robusta si indeajuns de indrazneata ca sa asorteze midiile cu un sos de rosii picant si branza Parmesan.Bucatarie: italiana - Dificultate: usor
- Cantitate: 4 portii
- Timp de preparare: 15 minute
- Timp de gatit: 4 minute
Ingrediente:
800 g midii green shell, curatate de barbi si alte impuritati
100 ml vin alb
4 catei de usturoi, tocati
sare
piper
50 g Parmesan, proaspat ras
sos de rosii, picant atat cat va place
patrunjel proaspat, tocat
feliute de lamaie, pentru servit
ulei de masline extra virgin, pentru servit
Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 180 °C.
Se incinge la foc mediu o cratita, sau tigaie mare. Se adauga midiile, se sareaza, se pipereaza, se presara cu usturoi si se stropesc cu vin. Cand vinul da in clocot, se face flacara mica, se acopera cratita si se inabusa midiile 2-3 minute.
Se descopera midiile si se presara cu Parmesan. Se dau la cuptor, fara capac, 1-2 minute, pana ce branza se gratineaza putin.
Intre timp se da in clocot sosul de rosii. Se adauga la el sosul lasat de midii in cratita si se mai da odata in clocot. Se servesc midiile stropite cu sos si presarate cu patrunjel, alaturi de feliute de lamaie, daca doriti sa mai “taiati” din iuteala sosului.
Puteti, de asemenea, stropi midiile cu putin ulei de masline extra virgin, chiar inainte de a le aduce la masa.
Nota:
La acest gen de reteta puteti servi un vin rosu, sec, de pilda un Pinot Noir sau o Feteasca Neagra. Daca sosul este picant sau foarte picant, puteti incerca si un Merlot sau Cabernet mai tinerele.
Stiu, nu da tocmai bine sa folosesti la o reteta mediteraneana midii din Noua Zeelanda. Cu toate acestea, am scuza ca midiile green shell sunt nu doar mari si decorative, ci si usor de curatat si foarte gustoase. Sper, deci, sa foiu scuzat pentru aceasta mica inconsistenta a retetei.
Daca va intrebati cum sa preparati sosul de rosii, am multe exemple pe blog. Iata unul dintre ele: https://www.reteteleluiradu.ro/creveti-cu-sos-picant-de-rosii/
@Radu: Si gasesti congelate intregi, in cochilie? Eu nu am vazut decat carne de midii congelata si nu m-am impacat cu ea. De unde le iei? De la aia cu fructe de mare despre care ai scris pe blog?
@mihai2206: Si de acolo, dar midii greenshell (vin doar cu jumatate de cochilie) gasesti in hipermarketuri. Parca la Auchan, Selgros si Metro.
Unde gasesti, Radu, midii proaspete? Eu nu am reusit niciodata 🙁
@mihai2206: Acestea, din reteta, nu sunt proaspete, ci congelate. Gandeste-te ca vin tocmai din Noua Zeelanda.
Nu cumpar aproape niciodata ceva care se vinde pe pat de gheata, adica asa-zis “proaspat”. Pestele si fructele de mare congelate prezinta mult mai multa incredere, caci se congeleaza direct pe pescadoare, la 1 ora dupa ce au fost pescuite. Cele de pe pat de gheata au o “istorie” necunoscuta; poate stau asa de cateva zile, poate sunt injectate cu ceva chimicale, ca sa reziste; poate ca au fost mai intai congelate si apoi decongelate. Nu risc sa cumpar asa ceva.