Vă prezint astăzi una dintre reţetele tradiţionale ale populaţiei tamile. In limba tamila, „milagu” inseamna „piper”, iar „tannir” inseamna „apa”. Numele acestei retete s-ar putea traduce, deci, „apa de piper”. Aceasta denumire indica imediat faptul ca are un gust iute, lucru adevarat, dar nu in totalitate. Gustul este, mai curand, iute-picant-acrisor, foarte placut.
Milagu tannir

Bucatarie: indiana
Dificultate: medie
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 7 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
1 litru de fond de legume (sau apa)
2 linguri de ulei de arahide (sau ulei de floarea-soarelui)
3 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
1 ceapă mare, tocată mărunt
3 ardei iuti rosii sau verzi, taiati fasiute subtiri
2 lingurite de boabe de piper negru, macinat grosier
1 lingura de orez Basmati
1 lingura de linte rosie, sparta
1 lingura de pasta de tamarin
2 linguri de frunze de coriandru proaspat, tocate
10-12 frunze de curry, proaspete sau uscate (optional)
sare
1 lingurita de curcuma, macinata
1/2 lingurita de boia iute
1 lingura de boabe de coriandru

Instructiuni:
Se da apa in clocot intr-o cratita de 3 litri capacitate. Intre timp se prajesc uscat boabele de coriandru, intr-o tigaita, la foc mic, pana ce incep sa se rumeneasca si sa miroasa puternic. Se lasa sa se raceasca 2 minute, apoi se piseaza intr-o piua, cat mai fin. Se amesteca bine intr-un castronel curcuma cu boia si coriandru pisat.

Se incinge uleiul intr-un karahi (sau wok) si se adauga amestecul de mirodenii (masala). Se prajeste 30 de secunde, la foc mediu. Se adauga ceapa, se sareaza si se gateste 5 minute la foc mic, sau pana se face translucida.

Se adauga ardei iute si usturoi si se continua 3-4 minute. Se adauga piper, orez si linte si se amesteca 1 minut, amestecand frecvent, ca boabele de orez si cele de linte sa se imbrace in mixtura aromata.

Se adauga aceasta compozitie, impreuna cu frunzele de curry in apa clocotita, amestecand ca nimic sa nu se lipeasca de cratita si sa nu formeze aglomerari. Se da in clocot, se micsoreaza flacara si se mijoteaza mixtura 10 minute.

Se adauga tamarin si frunze tocate de coriandru, se amesteca si se continua mijotarea 3-5 minute, sau pana ce orezul si lintea sunt fragede, dupa care se gusta si se asezoneaza cu sare. Se serveste supa fierbinte sau la temperatura camerei.

Un pic de istorie:
Piperul este sursa originara a Indiei pentru gustul iute, iar aceasta reteta, originara, se pare, din statul Tamil Nadu, aflat in sudul Indiei, are o vechime atestata de peste 1000 de ani. Nu folosea, deci, ardei iuti. Acestia au ajuns in India adusi de portughezi „abia” acum 500 de ani, dar au fost asimilati rapid si li s-a facut loc si in aceasta reteta.
În timpul dominaţiei britanice, „milagu tannir” a evoluat într-o supă groasă, cu carne, numită „mulligatawny”.

Nota:
Reteta originala foloseste apa in loc de fond, dar eu am preferat un lichid cu mai mult gust (fond).

Pasta de tamarin si frunze de curry uscate se gasesc in magazinele de specialitati, ca Bacania Veche si Ki-Life (pentru Bucuresti).

Sfaturi:
Cei carora nu le place gustul iute, pot reduce drastic cantitatile de ardei iute si de piper. Eu as sugera 1/2 lingurita de piper si 1/2-1 ardei iute, functie de cat de iute este ardeiul. Sau, mai simplu, doar 1 -1 1/2 lingurita de piper si niciun ardei.

Folositi ardei iuti rosii, daca gasiti, caci puncteaza la capitolul aspect. Eu nu am gasit, din pacate.

Puteti incerca o varianta de supa, inlocuind frunzele de curry, mai greu disponibile, cu cateva foi de dafin si fasii de coaja de lamaie.

Daca doriti, de dragul experimentului, folositi 2 lingurite de amestec de piperuri (negru, verde, alb, roz).