Moliile astea sunt tampite!

Sunt un pachet de nervi. Ştiu ca nu este bine sa scriu la nervi, caci pot spune lucruri pe care este posibil sa le regret mai tarziu (scripta manent!), dar pur si simplu nu ma pot abtine.

Cred ca tot internetul a aflat ca mi-am renovat casa. Moliile însa traiesc probabil într-un univers paralel, fara acces la internet. Ele, se pare, nu stiu ca am renovat. Sau, daca au aflat, le-a durut fix in cot, fiindca nu au avut nici pic de respect pentru durerosul proces prin care tocmai am trecut.

Mi-am spalat rafturile, le-am dezinfectat, mi-am rearanjat ingredientele si am aruncat tot ceea ce parea, într-un fel sau altul, compromis. Am lipit cu grija, pe partea interioara a usilor de la debara, acele folii destinate special moliilor de alimente. Aceste folii costa o gramada de bani, caci sunt concepute special pentru a fi întelese de molii. Sunt foarte clare si explicite, au chiar desenate frumos, pe partea lipicioasa, mai multe siluete de molii, ca pana si cele mai prostute exemplare sa priceapa unde trebuie sa se aseze. Facand eu toate acestea, m-am crezut acoperit si m-am dus linistit la culcare.

A doua zi însa, deschizand un borcanel cu, culmea!, piper de Cayenne, am gasit în interior nu una, ci doua molii!!! Pai daca în tocatura de ardei iute s-au gasit sa se cuibareasca, nici nu vreau sa ma gandesc ce au facut cu orezul, pastele, faina etc. Este adevarat, le-am pus în borcane de sticla cu garnitura si capac etans, dar te pui cu nebunele?!

Am realizat atunci ca moliile astea, ale mele, sunt tampite, dom‘le! Pana si cele ceva mai binevoitoare, care s-au asezat pe folii, s-au pus aiurea, în devalmasie, fara sa respecte locurile de „parcare” special trasate, semn clar al lipsei de organizare si, în final, chiar al unui nivel intelectual redus. Acum nu-mi mai ramane decat sa iau totul la mana înca o data, sau sa arunc toate ingredientele, desi mi se cam rupe inima sa fac asta.

Citeste si articolul →   Camara mea cu provizii

Am trei întrebari la care va rog sa-mi raspundeti, ca sa-mi dati o mana de ajutor:
1. Molière, ala de scria piese, are vreo legatura cu moliile?
2. De unde pot achizitiona o haita de molii mai inteligente, care sa stie unde le sta lor mai bine si cu care sa înlocuiesc proastele mele?
3. Nu, pe bune, voi cum scapati de molii?

Un comentariu pe “Moliile astea sunt tampite!

  1. FlyingRoo spune:

    Mi-aduc aminte de cineva care dupa ce a facut ca si tine curatenie, aruncat toate cele, etc. imi spunea ca tot le aude cum rad de ea din dulapuri! 😉

    Radu, problema este ca indiferent cat de multa curatenie faci ele apar din nou din ceea ce cumperi! Da, faina vine de la depozit deja plina de oua, care au la dispozitie un interval de 6-8 saptamani ca se treaca prin toate stadiile. Si nu numai faina, larvele de molii mananca orice, inclusiv sapun si bomboane.

    Sfaturi practice:

    – e bine sa speli rafturile insa de cele mai multe ori se uita de colturi! Cu o pensula sau cu aspiratorul acestea trebuie curatate sistematic

    – asa cum spuneam mai sus, alimentele vin deja cu oua si larve in ele de la depozite/magazine, de aceea e bine sa inspectezi pachetul pe care il cumperi, sa fie perfect inchis, fara perforatii

    – o data ajuns acasa cu ele pune-le in congelator pentru 2-3 zile, apoi cerne-le si/sau inspecteaza vizual, in functie de ce se preteaza, si apoi stocheaza-le corespunzator in recipiente de sticla cu capace etanse, nu recomand plasticul. Stiu, sunt mai scumpe dar in acelasi timp sunt si extrem de longevive, o data ce le-ai cumparat le ai pentru mult timp, si in plus se spala si se dezinfecteaza perfect

    – pregateste saculete din tifon cu: levantica, menta, salvie(excelenta!), foi de dafin – plantele trebuie sa fie proaspat uscate, adica sa fi fost recoltate si uscate in anul respectiv, si strivite. Saculetele se schimba anual.

    – un remediu de cand locuiam in Australia – tot daca ai de unde face rost – tea tree oil/melaleuca oil. Excelent pe bucatele de vata puse intr-un saculet de tifon in dulapuri, bazdaganiile de orice fel urasc mirosul. Diluat, cateva picaturi in apa de spalat, este bun se stres suprafetele cu el.
    ATENTIE ca animalele de casa si copii sa nu aiba acces la el, in ciuda faptului ca e natural, acest ulei este toxic!!!

    – daca ai de unde face rost de extract de menta, pus intr-un paharel se pare ca le opreste in plin zbor.
    Ca si mai sus, ATENTIE la copii si animale sa nu aiba acces la extract.

    – NU folosi niciodata produse chimice in preajma alimentelor\

    – In ultima instanta din pachetul acela promis de “moasa” poate face parte si asa ceva: http://www.amazon.com/Pantry-Moth-Traps-Set-Two/dp/B0019R0VKM

    🙂

    • Radu Popovici spune:

      @FlyingRoo: Suna atat de complicat, ca mai bine ma dau de partea lor. 🙂 Oricum, multumesc pentru sfaturi. Totusi de cand am publicat articolul, ca prin minune am scapat de ele. Li s-o fi facut mila de mine?

  2. Bebeca spune:

    Noi am inceput sa avem probleme DUPA ce am folosit folia aceea adeziva de la Raid, pentru molii. Acum suntem invadati, am gasit larve in cerealele fetelor, jale maxima. Am aruncat deja o parte dintre alimentele din camara, am dat si cu spray. Urmeaza sa incercam ideile de aici, cu raid night&day si sano k600.

    • Radu Popovici spune:

      @Bebeca. Eu am avut noroc. Au disparut dintr-o data. Nu sriu unde s-au dus, si nici nu vreau sa stiu. Ma bucur de aceste saptamani fara ele. 🙂

  3. Ogre spune:

    Cea mai eficienta metoda de care stiu este ce cu viespi parazite (trichogramma evanescens). Ele paraziteaza ouale moliilor depunanu-si propriile oua în interior. Dupa trei aplicari de trei saptamani fiecare, moliile sunt exterminate iar viespile dispar din lipsa de hrana. Viespile sun foarte mici, abia vizibile (0,4 mm) si se strang odata cu praful.

    Exista o firma din Germania (http://www.nuetzlinge.de/produkte/nuetzlinge/trichogramma_evanescens_v.html) care trimite prin posta larve de viespi parazite. Nu stiu daca livreaza si în Romania.

    • Radu Popovici spune:

      @Ogre: Interesanta idee. Totusi, vad ca pe moment am reusit sa scap de ele facand curat foarte des. Daca reapar voi incerca si cu viespi. 🙂

  4. aphextwinz spune:

    Salutare

    Eu am scapat in felul urmator (si am avut mari, mari probleme). Am scos toate alimentele depozitate (eh, da, problema), am verificat tot, am descoperit sursa (erau niste trambita piticului ucate), am aruncat tot ce mi se parea vag suspect.

    Apoi am dat cu un spray care se cheama K600 (mi se pare ca e fabricat in Israel, se gaseste) in camara goala. Si am lasat camara inchisa peste noapte.

    Si am scapat absolut definitiv. Te scapa (daca doamne fereste ai) si de moliile de haine, e genial.

    De doi ani nu am mai avut nici o problema, mai apare cate una in zbor de prin vecini, dar atata.

    A, nu lasa nici un miros neplacut respectivul produs, ca altfel nu il foloseam in camara, normal.

    Succes si salutari.

    • Radu Popovici spune:

      @aphextwinz: Multumesc. Chiar sunt instadiul in acre am scos tot, am aruncat tot ce era suspect, am curatat. Mai ramane sa dau si cu acel K600.

  5. Marius Delaepicentru spune:

    Radu, acreditarea oualor cu antigel nu a fost decît o gluma. 😀

    Poti însa sa congelezi materialele, în conditiile descrise, ca sa scapi de insecte. Daca ouale mor, sigur mor si larvele si adultii. Nu se poate ca vietatile sa nu contina suficienta apa cît sa li se sparga membranele, sa le fie denaturate proteinele, sa li se strice ireversibil agregate complexe. Cea mai mare parte a condimentelor nu vor fi afectate, întrucît, structurile aromate sunt mai simple. Iar ciupercile uscate au deja proteinele importante gata denaturate prin uscare.

    • Radu Popovici spune:

      @Marius: La cate borcane am, mi-ar trebui un frigider in plus. Ma costa mi putin sa cumpar din nou toate ingredientele. Ale naibii moliile astea…

  6. Corina spune:

    Se pare ca anul asta moliile s-au inmultit peste masura, doar toata lumea se plange.Simpatic articolul, am ras inainte de plecarea la munca.
    Odorizantele, deci parfumatele, levantica, menta, naftalina, nu au rolul de a indeparta moliile, nu au absolut nici un efect la moliile instalate deja. Ele doar ascund mirosul tentatiilor, pentru ca moliile sa le ocoleasca.
    Cred ca trebuie sa te impaci cu gandul, e cea mai una solutie.Acum primavara, apare generatia care a depus prin recipientele tale, sau pe oriunde, de-ci o doare-n cot de naftalina, deja stie locul, nu o mai intoarce din drum.

  7. Elena Toma spune:

    Eu folosesc manunchiuri de levantica si menta, legate cu sfoara in camara. Nu folosesc decat metode de preventie – recipiente etanse – si acestea naturale. In rest, numai de bine pentru cine le foloseste.

  8. miki spune:

    Raid Night & Day cu pastilute pentru 10 zile este metoda cea mai eficienta , încercata chiar de mine . Este un aparat mic de bagat în priza , dar cu eficienta 100% . Omoara tot ce zboara. Este cam scumpisor caci aparatul cu 1 rezerva costa cam 13,5lei si rezerva singura cam 10 lei si tine doar 10 zile .Gasesti la Carrefoure sau Metro sigur.Bine ca n-ai facut curatenia în iarna ca nu gaseai Raid sub forma asta nicaieri. Am zis ca e scumpisor pentru o perioada mai îndelungata , dar pretul nu este exagert. http://www.scjohnson.com.au/products/raid/raid_electric.htm.Atentie , mai sînt si alte produse asemanatoare . Succes!

  9. Marius Delaepicentru spune:

    Congelarea este doar o masura de preventie, iar nu una de tratament. Nu exista tratament pentru materialele deja atacate.

    E bine sa nu tii glicerina, sorbitol, sirop de tuse si antigel în acelasi loc cu alimentele, pentru ca obtii linii genetice noi, cu oua rezistente la înghet. 🙂

  10. Marius Delaepicentru spune:

    Prima operatie este sa arunci toate materialele infestate.

    Cînd tineam mai mult timp alimente uscate, le bagam în borcane închise etans, pe care le congelam lent* pentru cîteva zile, dupa care le scoteam, si, fara sa le deschid, le împatuream repede si le tineam alte cîteva zile pîna cînd temperatura îsi revenea. La nevoie, repetam operatia. Explicatia e simpla. Congelarea, în special congelarea lenta face sa se sparga ouale de paraziti. Asa procedam si cu polenul, materialul cel mai bogat în oua de insecte. Trebuie avut grija ca umiditatea initiala sa fie mica. Altminteri, mucegaiul compromite materialul mai tare ca insectele.

    ———————————
    * Prin racirea lenta se evita roua în interiorul borcanului. Roua e de evitat, pentru ca favorizeaza dezvoltarea mucegaiurilor dupa decongelare.

  11. sym spune:

    @Radu

    Daca problema e ca moliile sunt blonde, puteti încerca un pic de tratament de inteligenta artificiala, de ex. cu un spray cu vopsea de culoare mai închisa.

    Chiar nu stiu cat sunt de scumpe moliile nemtesti. Daca-s brand-uite BMW, banuiesc ca foarte scumpe, dar de calitate.

  12. Ada spune:

    Te-ai pricopsit cu niste molii fara maniere si fara bun simt 🙂 se dau si ele dupa specificul societatii in care traim, ce sa-i faci? am avut doar molii care mi-au gaurit puloverele si am constatat ca spray-ul ce le era dedicat nu a avut nici un efect, cred ca se adapteaza in timp la otravurile respective, au sucombat numai dupa ce am folosit spray de gandaci de bucatarie, adica ceva mult mai puternic, varianta ce nu cred ca se potreiveste in cazul tau, sorry ca nu iti pot fi de ajutor 🙁

  13. Katze spune:

    Hallo,
    Moliilor le plac orice fel de condimente, nuci,alune,cacao etc. Cel mai adesea se transporta din magazine Nu este nevoie sa desinfectati dulapurile, ajunge sa le curatati cat mai des. Important este controlul ambalajelor in magazin, uneori este eficient, iar acasa un inventar cat mai des al pungilor si borcanelor. Trebuiesc permanent ” deranjate”! In ce priveste foliile antimolie au pe suprafata un feromon care atrage doar moliile masculine. Rezultatul… se intelege de la sine!
    Nu le place lumina zilei ,stau ascunse, dar pe inserat incep sa devina active, asa ca se poate observa mai repede existenta lor.
    Si pentru amuzament pot sa va spun ca moliile nemtesti sant tot asa de nedisciplinate.

  14. alison spune:

    …moliile astea seamana cu unele blonde…cu niste levantica autentica ai incercat?
    eu am buchetele,invelite in tifon si aruncate pe ici ,colo…rezultatele sunt satisfacatoare,cu conditia sa schimb levantica anual.

    • Radu Popovici spune:

      @alison: Nu am incercat cu levantica, mi-am zis ca moliile alimentare sunt diferite de cele vestimentare. Apropo, de blonde cum scap? 🙂

  15. strumfa spune:

    Funny articol si comentarii… Din pacate si eu am aceeasi problema, si culmea e ca nu gasesc sursa din care isi tot iau zborul moliile astea. Si, Radu, sa stii ca nici ale mele nu sunt mai destepte … au parcat tot pe langa locurile special desenate.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Sunt destul de dezamagit. Toata lumea face misto, iar eu am o problema reala. Doar nu vreti sa postez de acum incolo doar gastronomie “molieculara”?

  16. sym spune:

    @Radu

    Daca vreti sa se aseze frumos pe locurile desenate, cumparati molii nemtesti. Eventual emigrati în Germania, acolo aud ca vin gratis.

    Eu n-am avut placerea moliilor de mancare. Dar odata demult am avut un soricel care mi-a mancat faina.

  17. Marcel spune:

    Pune o halba plina cu bere in camara! Prinde toate moliile care se aseaza pe halba! Sunt 100% masculi!
    CASTREAZA-I!
    Si gata!
    🙂

  18. toni spune:

    @dalia & radu: Pai daca sunt tampite, isi vor da seama ca au ramas singure/singuri? 🙂 Nostim articol, Radu, am ras cu lacrimi. Si eu am probleme cu moliile, nu cred ca am scapat vreodata total de ele. Unii recomanda foile de dafin proaspete, sau extract de menta, cica le indeparteaza. Am incercat cu foi de dafin si n-am obtinut decat nervi in plus. Cred ca secretul este sa tii totul perfect inchis, in borcane de sticla.

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Am deja borcane pentru stafide, faina, amidon, malai, pesmet, orez, paste, zahar, alune, nuci, fructe uscate, adica alimentele care sunt in cantitati mai mari, plus borcanele mici pentru condimente, dar nu pentru toate, din pacate.

    • Radu Popovici spune:

      @Dalia: He, he,he! Nostima chestie! 🙂 Nu m-am gandit la ea. Ar trebui sa fie simplu. Femelele sunt usor de recunoscut, se spune ca sunt mai mari si mai frumoase. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.