Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba, muschiulet sau file, ceea ce mi se pare o greseala, caci chiftelele fara un pic de grasime, ma iertati, dar nu au gust si se usuca la gatit.
Alte variante propun amestecarea carnii de porc (slaba sau nu) cu carne de crabi, din conserva, sau cu creveti tocati marunt.
Eu am preferat sa pastrez reteta “porceasca” si am folosit o carne grasuta, care promitea o ulterioara suculenta ademenitoare.
Moo pan kon thot - Chiftele thailandeze din carne de porc

Chiftelele vor iesi gustoase, usor picante, foarte fin usturoiate (niciun iz care sa vina, obraznic, inapoi pe gatul mancaciosului), fragede si suculente… chiar delicioase.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute + racire
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
500 g carne de porc tocata
3 cepe verzi, tocate marunt
1 catel mare de usturoi, dat pe razatoare
2 linguri de pasta de curry rosu
1 lingura de amidon (sau faina)
1 ou
4 linguri de sos de peste
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de ulei brun de susan
3-4 ardei iuti thailandezi, tocati marunt
2 linguritea de zahar
3 linguri de sos de limeta
2-3 linguri de apa
ulei, pentru prajit
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron carnea de porc tocata cu ceapa verde, usturoi, amidon, pasta de curry si ou. Se amesteca bine, cu mainile, pentru a obtine o pasta cat mai omogena.

Cu mainile umede se modeleaza bile de pasta, de dimensiunea unei nuci. Se dau la frigidewr 30 de minute, inainte de a fi gatite.

Intre timp se prepara sosul. Se amesteca intr-un castron sosul de peste cu sos de soia, ardei iuti, ulei de susan, zahar, suc de limeta si apa. Dupa ce zaharul se dizolva, se lasa sa stea amestecul 5-10 minute, ca aromele sa aiba timp sa se dezvolte. Se gusta sosul si, daca este nevoie, se mai adauga apa. Se verifica si asezonarea, regland ingredientele asa cum doriti.

Se incinge bine uleiul pentru prajit, intr-un wok. Se prajesc chiftelele la foc iute, circa 4-5 minute, in doua transe. Se scot cu o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Se servesc chiftelele alaturi de orez fiert, stropite cu sos.

Nota:
Unele variante de reteta propun servirea acestor chiftele alaturi de rosii, ceapa verde, castraveti. Altele, propun chiar un fel de sos de rosii, asezonat cu hasme, usturoi, ardei iute si ceapa verde. Am incercat acest sos si nu mi-a placut. Asociez destul de greu rosiile cu bucataria sud-est asiatica: retetele thailandeze cu rosii sunt extrem de putine, ceea ce ma incurajeaza sa-mi mentin atitudinea.

Sfaturi:
Daca vreti ca aceste chiftelute sa iasa mai crocante, folositi doua albusuri de ou in locului oului intreg.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Moo pan kon thot - Chiftele thailandeze din carne de porc
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: