Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba, muschiulet sau file, ceea ce mi se pare o greseala, caci chiftelele fara un pic de grasime, ma iertati, dar nu au gust si se usuca la gatit.
Alte variante propun amestecarea carnii de porc (slaba sau nu) cu carne de crabi, din conserva, sau cu creveti tocati marunt.
Eu am preferat sa pastrez reteta “porceasca” si am folosit o carne grasuta, care promitea o ulterioara suculenta ademenitoare.
Chiftelele vor iesi gustoase, usor picante, foarte fin usturoiate (niciun iz care sa vina, obraznic, inapoi pe gatul mancaciosului), fragede si suculente… chiar delicioase.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute + racire
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
500 g carne de porc tocata
3 cepe verzi, tocate marunt
1 catel mare de usturoi, dat pe razatoare
2 linguri de pasta de curry rosu
1 lingura de amidon (sau faina)
1 ou
4 linguri de sos de peste
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de ulei brun de susan
3-4 ardei iuti thailandezi, tocati marunt
2 linguritea de zahar
3 linguri de sos de limeta
2-3 linguri de apa
ulei, pentru prajit
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castron carnea de porc tocata cu ceapa verde, usturoi, amidon, pasta de curry si ou. Se amesteca bine, cu mainile, pentru a obtine o pasta cat mai omogena.
Cu mainile umede se modeleaza bile de pasta, de dimensiunea unei nuci. Se dau la frigidewr 30 de minute, inainte de a fi gatite.
Intre timp se prepara sosul. Se amesteca intr-un castron sosul de peste cu sos de soia, ardei iuti, ulei de susan, zahar, suc de limeta si apa. Dupa ce zaharul se dizolva, se lasa sa stea amestecul 5-10 minute, ca aromele sa aiba timp sa se dezvolte. Se gusta sosul si, daca este nevoie, se mai adauga apa. Se verifica si asezonarea, regland ingredientele asa cum doriti.
Se incinge bine uleiul pentru prajit, intr-un wok. Se prajesc chiftelele la foc iute, circa 4-5 minute, in doua transe. Se scot cu o spumiera si se scurg de ulei pe prosoape de hartie. Se servesc chiftelele alaturi de orez fiert, stropite cu sos.
Nota:
Unele variante de reteta propun servirea acestor chiftele alaturi de rosii, ceapa verde, castraveti. Altele, propun chiar un fel de sos de rosii, asezonat cu hasme, usturoi, ardei iute si ceapa verde. Am incercat acest sos si nu mi-a placut. Asociez destul de greu rosiile cu bucataria sud-est asiatica: retetele thailandeze cu rosii sunt extrem de putine, ceea ce ma incurajeaza sa-mi mentin atitudinea.
Sfaturi:
Daca vreti ca aceste chiftelute sa iasa mai crocante, folositi doua albusuri de ou in locului oului intreg.
Eu as zice ca totusi nu sunt prea des intalnite.
Mai sunt cateva preparate care pot fi numite chiftele, pe langa Look Chin, dar astea de aici sunt mult mai apropiate de intelesul nostru.
Stiu de carnati, aia sunt inca si mai rari … hahaha
@cristi-j: Intre “nu sunt atat de rare” si “nu sunt prea des intalnite”, exista insa vreo duzina de variante de chiftele.
Discutia asta mi-a facut pofta de bun cha. Cred ca o combinatie de moo pan kon thot si bun cha ar fi, dupa gustul meu, cea mai buna varianta.
Probabil ca sunt variante dar eu ma refeream la cat de des apar si cat de des sunt intalnite.
Pofta buna! hahaha … Carne prajita iute si aromata ? Greu de refuzat.
Cand e vorba de bucataria thailandeza nu prea vin in minte chiftele … hahaha
Spui ca exista multe variante, si pentru ingrediente si pentru garnituri-sosuri. Daca poti sa-mi indici cateva surse, eu n-am intalnit acest preparat in ce am vazut si citit in locurile pe care le stiu eu.
De fapt nici numele nu stiu ce inseamna, stiu ca moo e porc si thot e prajit sau prajit in baie de ulei, nu stiu restul.
Eu stiu de Look Chin, denumirea pentru chiftele, dar sunt altfel, au o textura moale, fina si elastica de la faptul ca se bate carnea si se adauga bicarbonat. Si sunt facute pe gratar infipte pe frigarui si servite cu un sos dulce-acrisor.
@cristi-j: Nici eu nu cunosc semnificatia celorlalte cuvinte; am luat denumirea ca atare, asa, ca titlul sa aiba o nota exotica. 🙂
Variantele mentionate de mine se refera la folosirea diferitelor tipuri de carne, de obicei porc sau pui amestecat cu crabi, peste si creveti, dar si cu pui, peste, vita; formele si dimensiunile pot fi si ele diferite. Sosurile alaturi de care se servesc pot fi si ele de mai multe feluri. Eu am folosit un dip de uz general.
Reteta de aici porneste de la cea publicata in “World Food Thailand”, scrisa de Judy Williams, editata in 2005 de Parragon Book. Mai am insa diferite variante de chiftele in alte carti din biblioteca.
Din ce am vazut eu chiftelele nu sunt atat de rare in bucataria thailandeza.
Exista chiar si carnati, foarte gustosi si aromati, cu orez in umplutura… am o reteta pe blog. Merita incercata.