Moorgi Kosha – Curry de pui bengalez

Kosha inseamna ceapa/usturoi/ghimbir prajite impreuna cu mirodenii intregi sau pisate, pana ce s-au dizolvat intr-o pasta groasa. Acest tip de curry este specific Bengalului (o regiune istorica ce astazi consta in mare din Bangladesh plus statul indian West Bengal).
Moorgi Koshta

Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
500 g piept de pui dezosat, fara piele, taiata fasii
2 cepe rosii, feliate
1/2 ardei iute rosu, tocat foarte marunt
2 rosii, feliate subtire
3-4 linguri de ulei de mustar
sare
2 foi de dafin
1/2 cana cu apa, sau cata este nevoie
3 lingurite de curcuma
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
1 lingura de ghimbir, ras
1 lingura de usturoi, tocat marunt
3 pastai de cardamom, putin zdrobite
4 cuisoare intregi
1 rulou mic de scortisoara
2 lingurite de boabe de coriandru, pisate
1/2 legatura de frunze de coriandru proaspete, tocate marunt
Instructiuni:
Se sareaza carnea si se presara cu 2 lingurite de curcuma. Se stropeste cu 1/2 lingura de ulei, se amesteca si se lasa la marinat minim 15 minute, maxim 1 ora.
Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie mare, la foc iute. Se adauga o treime din ceapa, se sareaza si se prajeste 4-5 minute, sau pana cand se rumeneste si se face crocanta. Se scoate cu o spumiera si se pune la scurs, pe prosoape de hartie.
Se adauga in tigaie foile de dafin, ardeiul iute, ghimbirul, usturoiul si restul de ceapa. Se sareaza si se prajesc 4-5 minute, sau pana se rumenesc. Se adauga 2-3 linguri de apa si se amesteca la foc mic-mediu, continuand gatitul 3-4 minute, astfel ca ceapa sa se dezintegreze – lichidul trebuie sa capete o culoare bruna.
Se adauga restul de curcuma, boia dulce si boia iute. Se amesteca bine si se gatesc mirodeniile 2 minute, la foc mic.
Se adauga carnea si rosiile. Se sareaza si se amesteca. Se adauga cardamom, cuisoare, scortisoara, restul de ulei si 1-2 linguri de apa. Se da in clocot mixtura, se acopera tigaia, se micsoreaza flacara si se mijoteaza 12 minute.
Se scoate capacul si, daca mai exista apa in tigaie, se mareste flacara. Se adauga coriandrul macinat si se gateste, fara capac, pana ce s-a evaporat lichidul iar curry-ul are consistenta dorita de dvs.
Se ia tigaia de pe foc, se adauga frunzele de coriandru si se amesteca. Se serveste curry-ul presarat cu ceapa prajita, alaturi de orez fiert sau de paine naan.
Sfaturi:
Ulei de mustar, cardamom si curcuma se gasesc la Bacania Veche, str. Barbu Vacarescu nr. 49 si la Ki-Life, in Piata Amzei.
Daca nu gasiti coriandru proaspat, folositi patrunjel. Nu este inlocuitorul ideal, dar este cea mai buna solutie la indemana.


9 comentarii pe “Moorgi Kosha – Curry de pui bengalez

  1. cristi-j spune:

    @flyingroo : e adevarat , nu e singurul . nu inteleg nici cum nu reuseste internetul (desi teoretic ar fi relativ usor) sa faca lumea mai desteapta … si o arata tot asa cum e …
    dar nu-mi fac probleme , altii inteleg mult mai putin
    la fel si tie !

  2. cristi-j spune:

    @flyingroo : am urmat acel link. primul lucru care apare e „did you mean korma murgi”? apoi , daca treci de numaratoarea paginilor, se poate observa ca rezultatele duc catre 2 , 3 surse iar marea majoritate ajung la o singura pagina: allrecipes .
    am spus doar ca numele folosit e preponderent korma murgi dar de fapt e acelasi preparat, desigur . iar partea cu bengalul e foarte clara de la inceput.
    scuze, nu inteleg comentariul tau si nu vad importanta motorului de cautare .

  3. cristi-j spune:

    cam de peste tot am aflat informatii un pic diferite asa ca as aduce niste completari / corectari .
    cam peste tot numele e kosha murgi nu moorgi kosha si de obicei murgi nu moorgi (acelasi lucru desigur ; mai rar se gaseste si kasha in loc de kosha)
    ca si in multe alte cazuri , numele retetei vine de la felul cum e facuta . kosha e un stil de gatit / tehnica care consta in gatirea , mai exact prajirea timp indelungat pana cand carnea e foarte frageda si consistenta mancarii e uscata .
    kosha mangsho e una dintre retetele celebre din bengal si e varianta originala cu carne de oaie , carnea preferata in regiune . de la ea a derivat kosha murgi , murgi inseamna pui .
    la kosha e folosita pasta din ceapa , usturoi si ghimbir .
    uleiul de mustar folosit si la aceasta reteta e uleiul preferat in bengal .
    marinarea in sare si turmeric (curcuma) desi putin obisnuita e des utilizata in bengal , poate si pentru proprietatile anti-bacteriene si anti-septice .
    de multe ori ai recomandat prajirea inainte a mirodeniilor intregi si cred ca trebuia facuta si aici .
    daca se adauga carnea impreuna cu rosiile si apa aceasta va fierbe nu se va praji deci e altceva .
    eu nu sunt incantat nici de fisiile de ceapa innegrita adaugate la sfarsit .

    singurul loc pe net unde am gasit numele retetei scris ca la tine are si reteta aproape identica , inclusiv instructiunile : http://allrecipes.co.in/recipe/42/moorgi-kosha–bengali-chicken-curry-.aspx

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Nu este ceapa innegrita, ci prajita, si este buna la gust. Este relativ des intalnita in bucataria indiana. Pana si byriani-ul foloseste asa ceva. Sigur ca este si chestie de gust propriu. Mie imi place ceapa prajita ca topping.
      Cred ca site-ul cu pricina are aceeasi sursa ca mine. Niciodata nu iau retete de pe Internet, ci din carti. Reteta asta este facuta cam acum 1 an si jumatate si cum am 12 carti de bucatarie indiana, nu mai tin minte de unde am luat-o. Si mi-e lene sa incep sa caut acum. Poate zilele urmatoare…
      In orice caz, nu am inventat nimic la ea, nici numele nici ingredientele, nici metoda de gatit.
      Intre Bengalul de est si cel de vest exista multe diferente intre stilul de a gati, plus variantele proprii fiecarei zone sau bucatar, asa ca nu este de mirare ca exista mai multe variante. Este foarte posibil ca autorul cartii care mi-a servit ca sursa sa nu fi respectat cu acuratete modul traditional. Se mai intampla…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.