Morcovul, de la negru la portocaliu – partea 2

Morcovul portocaliu
Abia in secolul 17 s-a nascut binecunoscutul morcov portocaliu, in Olanda. Leguma bogata in caroten a fost creata in onoarea lui William I de Orania, in timpul luptei pentru independenta Tarilor de Jos de sub dominatia Spaniei. Deoarece aceasta varietate de morcov avea un gust mult mai dulce, toate celelalte sortimente au incetat treptat sa mai fie cultivate.
Sursa foto: www.mariquita.com

Secolul XX
In anii ’20 ai secolului trecut, Henry Ford a incercat sa-si invete asociatii cat de importanta este o dieta bazate pe legume. A organizat un banchet intr-un hotel din Detroit care evidentia morcovul in toata splendoarea lui, chiar si prin costumul maestrului de ceremonii a carui introducere a fost: “Eu sunt Regele Morcov! Sunt plin de vitamine, de fier, de iod, de soare la pachet. Singurul meu dusman este un bucatar prost.” Banchetul a fost organizat in jurul unei mese cu 12 feluri, toate bazate pe morcovi – supa de morcovi, paine cu morcovi, gratin de morcovi, tort de morcovi- toate alunecand mai usor pe gat cu suc de morcovi.

“Sapa pentru victorie!”
In timpul celui de-al II-lea Razboi Mondial morvocul a fost un ingredient esential in campania “Sapa pentru Victorie”, din Marea Britanie, care s-a extins si in Statele Unite ca “Gradinile Victoriei”. Ministrul Agriculturii a facut un apel disperat catre populatia Angliei, de a-si folosi gradinile de flori pentru a cultiva mancare. Aceasta “campanie sociala” a ajutat foarte mult Anglia, din doua puncte de vedere. In primul rand, de la o productie de 30% din necesarul alimentar s-a ajuns la o productie de 75%, chiar daca s-au folosit toate resursele posibile: de la parcurile publice la ghivecele de pe pervaz, de la terenurile de tenis si golf la acoperisuri. In al doilea rand, datorita curei de legume, care erau mai ieftine, englezii s-au trezit, dupa razboi, mai sanatosi ca niciodata. Copii au fost “convinsi” sa renunte la fructele si dulciurile care nu se mai gaseau, iar morcovul, cu usoara aroma dulce, a fost un substitut perfect. In curand se faceau marmelade si caramele din morcovi

Citeste si articolul →   Pe urmele mamaligii (4)

O intreaga poveste a luat nastere in jurul morcovului datorita intensei lui consumari. Tone de morcovi deshidratati si sigilati intr-o atmosfera de dioxid de carbon sau nitrogen, conservati astfel pentru a nu-si pierde vitaminele, au fost expediati peste ocean, pentru soldatii americani. De asemenea, si soldatii englezi consumau intens radacini deshidratate, cu un continut foarte mare de caroten. Datorita acestui consum intens si a campaniei de promovare a morcovului, cu sloganul “Morcovii te mentin sanatos si te ajuta sa vezi in timpul stingerilor” (stingerea luminilor era obligatorie dupa inserare), s-a creat mitul ca morcovii te ajuta sa vezi pe intuneric, dezvoltandu-ti un fel de vedere in timpul noptii asemanator cu cel al felinelor.

Avertisment pentru pofticiosi
Un regim intens de morcovi poate da o tenta portocalie pielii dvs. Nu va ingijorati insa, cand consumul acesta intens ia sfarsit, pielea revine la culoarea normala.

(sfarsit)

In aceeasi serie de articole:
Morcovul, de la negru la portocaliu – partea 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.