Mouclade

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Mouclade este un preparat clasic francez, pe baza de midii, un fel de ruda a mai bine cunoscutelor moules marinières. Se pare ca preparatul este originar din zona orasului La Rochelle; exista mai multe variante, cea de fata provenind din Fouras, si folosind ca aroma principala amestecul de mirodenii curry.
Mouclade - Mouclade 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: franceza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
12 midii greenshell mari, decongelate
60 ml vin rose
1/2 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
2 fire de cimbru
2 foi de dafin
1 ceapa, tocata marunt
4 linguri de unt
1-2 bulbi de fenicul mici, feliati subtire
3-4 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurite de curry
2 lingurite de faina
150 ml smantana 32% grasime
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de fenicul, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge o cratita, la foc mediu. Se adauga jumatate din unt si, cand este topit, se adauga ceapa. Se face flacara mica, se sareaza si se amesteca 4-5 minute, sau pana cand ceapa se face moale si translucida. Se adauga usturoi si se gateste 1 minut.
Se adauga vin, nucsoara, cimbru si foi de dafin si se amesteca. Atunci cand lichidul da in clocot, se adauga midiile. Se sareaza si se pipereaza. Se amesteca scuturand vasul, se acopera, se face flacara mica si se gatesc midiile 2 minute. Se scot midiile si se transfera pe o farfurie, iar sosul se pune deoparte, intr-un castron.
Se adauga in cratita restul de unt si, cand spumeaza, se adauga feliile de fenicul. Se gatesc 5 minute, la foc mic, pana se fac moi. Se adauga praful de curry si faina si se amesteca 1 minut.
Se adauga sosul de la midii si se mijoteaza 2 minute. Se adauga smantana si se amesteca. Se mijoteaza pana se reduce sosul la jumatate, apoi se ia cratita de pe foc. Se readuc midiile in vas, impreuna cu frunzele de fenicul si se amesteca. Se servesc imediat.
Vinul potrivit: Enira Rose 2011
Nota:
Midiile “greenshell” (Perna canaliculus) sunt o specie cultivata in Noua Zeelanda si se remarca prin culoarea brun[/verzuie a cochiliilor si prin “buza” verde care le margineste. Au un singur muschi aductor si dimensiuni mari, putand ajunge si pana la 24 cm lungime.
Midiile sunt cultivate pe franghii suspendate in apa, astfel evitandu-se in buna contactul cu nisipul si cu alte impuritati.
Midiile masculi si femele au culori diferite, primii au culoarea crem-galbuie, ultimele au culoare galbuie-rozalie, ca a piersicii, dar gustul este identic.
Se comercializeaza cel mai adesea doar cu jumatate de cochilie, si anume cea pe care este fixat muschiul aductor.
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.

Citeste si articolul →   Aripioare de pui cu lamaie si „5 arome chinezesti”

4 comentarii pe “Mouclade

  1. Miroslav Vidici spune:

    Nu am mincat niciodata midii. Nu prea ma atrage aspectul lor. Imi place insa vinul rose. Midiile acestea din reteta par sa se gateasca foarte usor. O sa le caut si eu, poate ma las convins. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Miroslav Vidici: Toate midiile se gatesc la fel de usor si de repede. Si sunt sanse ca toate sa mearga cu rose, functie, desigur, de modul in care sunt gatite. V-as sugera sa faceti o incercare, nu aveti ce pierde. Ba dimpotriva, s-ar putea sa va placa.

  2. simina spune:

    Am mincat midii din acestea la restaurant si mi s-au parut delicioase. Ce reteta simpla si neasteptata pentru mine. Nu as fi crezut ca francezii folosesc curry intr-o mancare traditionala.
    De unde ai cumparat midiile?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Sa nu uitam ca mouclade provine dintr-o zona foarte apropiata de Anglia, doar treci Canalul Manecii. Peste Canal s-au facut intotdeauna comert, contrabanda si tot felul de schimburi culturale, asa ca nu este chiar o minune.
      Am cumparat strifiile congelate, la cutie de 1 kg, dintr-un hipermarket. Nu mai stiu exact care, probabil Cora, Carrefour sau Selgros; pe acolo ma duc cel mai des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.