Moules provençales

Este o reteta clasica ce combina robustetea unor ingrediente ca bacon, masline si rosii uscate la soare, cu finetea si rafinamentul midiilor, totul aromatizat complex cu ierburi aromate. Inarmati-va cu multe servetele, caci va veti murdari continuu pe maini; acest lucru face insa parte din farmecul preparatului.
Moules provencales - Moules provençales 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: franceza
Dificultate: mica
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 de minute
Ingrediente:
250 g midii proaspete sau decongelate
50 g bacon, tocat
1/2 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati
1 foaie de dafin
1 lingurita de amestec de ierburi uscate “Herbes de Provence”
3-4 rosii uscate la soare, bine scurse de ulei si tocate
1 lingura de pasta de rosii
4 linguri de vin alb
10-12 masline negre, taiate petale
sare
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, pentru ornat
Instructiuni:
Se incinge o cratita, sau tigaie mare si adanca. Se adauga baconul si se prajeste 3-4 minute la foc mediu-iute, sau pana ce se face crocant. Se scoate cu o spumiera si se pune deoparte, pe prosoape de hartie.
Se adauga in cratita ceapa, se face focul mic de tot, se sareaza si se gateste 5-6 minute, sau pana ce este moale si translucida. Se adauga usturoi si se continua 1 minut.
Se adauga “Herbes de Provence”, pasta de rosii, masline, rosii uscate la soare si 1-2 linguri de vin. Se gateste sosul 5 minute, la foc foarte mic.
Intre timp se pun midiile intr-o alta cratita, impreuna cu restul de vin. Se sareaza si se pipereaza moderat, apoi se acopera cratita si se gatesc 3-4 minute, la foc mediu iute, scuturand de cateva ori vasul, ca sa se gateasca uniform. Se strecoara, iar lichidul se adauga in cratita cu sos.
Se mijoteaza sosul inca 1-2 minute, pana ce sosul se reduce cu circa o treime. Se adauga midiile si baconul in cratita si se amesteca. Se arunca foaia de dafin si se servesc midiile fierbinti, presarate cu patrunjel tocat.
Nota:
Se pot folosi aici orice fel de midii. Eu am folosit midii cu carapace verde (Perns canaliculus), asa-numitele “greenshell mussles”, care se cultiva in Noua Zeelanda, in mici golfuri retrase, folosind cea mai noua tehnologie. Caracteristicile lor sunt dunga verde situata pe buza cochiliei si dimensiunile mari. De regula se comercializeaza ca jumatati de cochilie.
Carnea lor are doua culori: culoarea piersicii pentru femele si culoare smantanii pentru masculi. Ambele au insa acelasi gust.
Midiile acestea se cultiva pe franghii suspendate in apa, astfel ca sa nu aiba contact cu nisip sau alte impuritati inainte de recoltare. Sunt recoltate, gatite foarte rapid in aburi si congelate imediat. Este nevoie, deci, sa scadeti un pic timpii de gatit indicati in retete, daca folositi acest fel de midii.
Arata bine in retete, desi se pare ca nu sunt chiar atat de gustoase ca midiile de la Atlantic.
Eu le-am achizitionat de la RFamily, iar pretul lor este corect fata de calitatea oferita. Se gasesc si in hipermarketuri, dar direct de la distribuitor le puteti cumpara mai ieftin.

Citeste si articolul →   Pui cu sunca de Parma si Parmesan

6 comentarii pe “Moules provençales

  1. ReteteSavuroase spune:

    Prezentare de nota 10 si o reteta deosebita. Totusi, fara suparare, de ce bacon cand avem un echivalent romanesc al cuvantului? Stiu ca a intrat in DEX dar tot nu ma impac cu asta. Imi permit acest mic repros pentru ca mi-au placut articolele scrise de tine, stiu ca esti riguros si ai o pregatire de calitate.

    • Radu Popovici spune:

      @ReteteSavuriase: Bacon este cuvant romanesc, se afla in DEX si in dictionarele gastronomice romanesti, asa ca nu vad de ce nu l-as folosi, asa cum folosim la fel de usor kaizer si alte cuvinte imprumutate din alte limbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.