Muguri de fasole soia (mung)
Fasolea mung (vigna radiata) este nativa din Pakistan si India. Fasolea sparta (despicata) este numita acolo moong dal, si este verde cand isi pastreaza coaja, si galbena cand este decorticata.

Fasolea mung este extrem de populara in bucataria chineza, dar si in cele din Japonia, Corea, India, Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Laos, Malaezia, Indonezia, Filipine etc. Boabele sunt consumate in general intregi (decorticate, sau nu), sau incoltite (ca muguri de fasole). Amidonul continut de fasolea mung este extras pentru a prepara jeleuri si, mai ales, celebrii „taitei de celofan”, sau „transparenti”. In Vietnam, rulourile de primavara sunt ambalate in foi transparente, preparate din faina de fasole mung.

Fasolea este germinata prin inmuiere in apa timp de 4 ore la lumina, iar restul zilei in intuneric. Procesul dureaza circa 1 saptamana. Mugurii (sau germenii) obtinuti sunt vanduti proaspeti, sau conservati in borcane, sau cutii metalice.

Mugurii de fasole mung sunt folositi in preparate stir-fry, alaturi de carne, cel mai adesea impreuna cu ingrediente ca usturoi, ceapa verde si ghimbir, sau bucati de peste sarat, sau uscat. Cruzi, se regasesc in umplutura rulourilor de primavara vietnameze, sau in salate.

In Coreea, sunt adesea serviti ca garnitura, opariti rapid in apa clocotita, apoi raciti in apa rece si amestecati cu ulei de susan, usturoi, sare si alte ingrediente.