Fasolea mung (vigna radiata) este nativa din Pakistan si India. Fasolea sparta (despicata) este numita acolo moong dal, si este verde cand isi pastreaza coaja, si galbena cand este decorticata.
Fasolea mung este extrem de populara in bucataria chineza, dar si in cele din Japonia, Corea, India, Thailanda, Vietnam, Cambodgia, Laos, Malaezia, Indonezia, Filipine etc. Boabele sunt consumate in general intregi (decorticate, sau nu), sau incoltite (ca muguri de fasole). Amidonul continut de fasolea mung este extras pentru a prepara jeleuri si, mai ales, celebrii „taitei de celofan”, sau „transparenti”. In Vietnam, rulourile de primavara sunt ambalate in foi transparente, preparate din faina de fasole mung.
Fasolea este germinata prin inmuiere in apa timp de 4 ore la lumina, iar restul zilei in intuneric. Procesul dureaza circa 1 saptamana. Mugurii (sau germenii) obtinuti sunt vanduti proaspeti, sau conservati in borcane, sau cutii metalice.
Mugurii de fasole mung sunt folositi in preparate stir-fry, alaturi de carne, cel mai adesea impreuna cu ingrediente ca usturoi, ceapa verde si ghimbir, sau bucati de peste sarat, sau uscat. Cruzi, se regasesc in umplutura rulourilor de primavara vietnameze, sau in salate.
In Coreea, sunt adesea serviti ca garnitura, opariti rapid in apa clocotita, apoi raciti in apa rece si amestecati cu ulei de susan, usturoi, sare si alte ingrediente.
Operatiunea cu 4 ore in apa si la lumina iar restul zilei la intuneric se repeta de-a lungul intregii saptamani?
Multumesc.
@Iulia: Da, alternanta lumina/intuneric se repeta zilnic.
cu mugurii de fasole mung nu a fost dragoste la prima vedere dar datorita unei anumite persoane le-am dat mai multe sanse si acum imi plac . nu imi plac insa cei din borcane/conserve , imi plac cei proaspeti . lucian spunea in comentariul lui acum aproape un an ca se gasesc proaspeti in bucuresti . de atunci a mai vazut cineva ? e enervant ca nu se gasesc si in brasov (nu avem billa sau cora) mai ales ca ar fi produsi in brasov ! hahaha .
ca sa fie ok la pret nu ar trebui sa fie mai mult de 8-10 lei/kg .
eu am inceput sa-mi cresc singur , sunt mai multe metode , mai multe sfaturi in diverse locuri . eu sunt la a treia incercare si cred ca de data asta o sa fiu in sfirsit multumit de rezultate .
nu stiu exact daca marius are dreptate cu faptul ca nu sunt buni de mincat cruzi . probabil ca depinde si de cantitate . nu stiu daca cei cruzi de la magazin sunt tratati in vreun fel sau cei de la tarabe/restaurante ii oparesc dar am vazut ca se consumau pur si simplu cruzi (cel putin asa aratau) pusi peste mincare , in farfurie . in cel mai rau caz o oparire de 30 de secunde rezolva problema .
@cristi-j: Eu stiu ca mugurii de fasole cruzi sunt toxici; nu stiu cat de toxici, poate doar in cantitati mari. Oricum ar fi, ca precautie gatesc orice fel de muguri imi cad in mana: de fasole, de schinduf etc.
am vazut in ultimul timp germeni proaspeti atat de fasole mung cat si alte feluri, in Bucuresti la Billa si Cora. preturile nu sunt mari. ma bucur ca au inceput sa apara si in Romania :). sunt produsi de cineva din Brasov (Germalex).
Mda!, te cred. 🙁 Îţi trebuie interpreterul de ideograme în UTF-8. De obicei ele sunt codificate pe 16 biţi. Mă rog, nu e important. Doar dacă simţi că vrei să ştii mai multe, aş putea traduce.
Nu-i nici o problema, am procedura asta, descrisa in detaliu, in mai multe carti.
Atentie, leguminoasele sunt plante mai mult sau mai putin otravitoare. Contin trei categorii de otravuri. Nu intru în amanunte. Din fericire, cele mai virulente sunt termolabile. De aceea, nicio parte prelevata de la leguminoase nu se manînca cruda. Nici macar în rulourile de primavara. Chiar si trifoiul pentru vite se pune la murat, sau se usuca, tocmai pentru distrugerea unei parti din otrava. Temperatura de cel putin 80 de grade e necesara pentru inactivarea otravurilor. În general, cu cît continutul de apa e mai mic, cu atît mai mare trebuie sa fie temperatura de inactivare, mergînd pîna la 160-180 de grade, la prajirea boabelor uscate, de soia si de arahide.
Mugurii de fasole se cultiva la întuneric, tocmai pentru ca proportia de otravuri sa fie cît mai mica. Asta nu înseamna ca sunt buni de mîncat cruzi.
Vezi avantajul de a folosi muguri din cutie 🙂
Radu, te-ai gîndit sa-ti cresti tu însuti mugurii de fasole? Daca, da, uite aici o metoda simpla. O poti aplica în debara, în dulap, în garaj, sau în orice alt loc întunecos, si le spui adio conservelor cu aditivi. Îti trebuie doar cîteva PET-uri. În interventii ulterioare, îti mai pot documenta si metode de obtinere a plantutelor pungente, potrivite pentru salate.
Da, cunosc metoda de crestere a mugurilor de fasole, am intalnit-o deja in carti, dar, oricum, multumesc! Pagina indicata de tine este in japoneza? Afiseaza pozele, dar textul este o insiruire de caractere speciale: ���䂪�Ƃ͔̍|�v�����g�ł��B ���̑��ɁA�R���e�i�{�b�N�X�ňÎ������V��͔|���Ă܂��B