Aceasta nu este o mancare pentru cei simandicosi, dupa cum puteti deduce si din tiltu. Ca cele mai multe dintre retetele mele este robusta, indestulatoare si echilibrata. Farfuria este plina; gasim in ea proteine, carbohidrati si vitamine; carne, cartofi, salata si sos. Gustul este delicios si bogat, usor picant, si cere alaturi un vin rose sau chiar rosu.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: mica
Timp de preparare: 10 minut
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
400 g felii de muschi file de porc
sare, dupa gust
piper negru, proaspat macinat
6 linguri de ulei de masline extra virgin
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 ceapa rosie, tocata marunt
1 lingurita de “dulce-de-iute rosu”
200 ml smantana pentru gatit 32% grasime
2 linguri de brandy
2-3 linguri de pasta de rosii
1 1/2 lingurita de frunze de cimbru proaspat
4 cartofi medii, circa 500 g in total
2 rosii
2 cepe verzi, tocate
2 lingurite de suc de lamaie
Instructiuni:
Se spala bine cartofii, apoi se fierb in coaja, la foc mic, in multa apa cu sare, timp de 15-20 de minute, sau pana ce sunt fragezi. Se scurg, se racesc rapid sub jet de apa, apoi se scurg din nou. Se incinge grill-ul cuptorului.
Intre timp se unge un vas termorezistent cu ulei de masline. Se taie cartofii in sferturi si se sfarama grosier, cu o furculita. Se sareaza, se pipereaza si se stropesc cu 1 lingura de ulei de masline. Se rumenesc apoi sub grill 10 minute.
Intre timp se incinge 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie. Se bat feliile de carne, ca sa se aplatizeze uniform. Se sareaza si se pipereaza, apoi se prajesc cate 2-4 minute pe fiecare parte, functie de grosime, pana sunt facute si rumenite dupa preferinta. Se scot pe un grilaj metalic, deasupra unei farfurii care sa capteze sucurile scurse. Se acopera lejer cu folie de aluminiu si se lasa la odihna 10 minute.
Intre timp se curata rosiile de samburi si se taie bucatele. Se amesteca apoi cu ceapa verde, se sareaza si se pipereaza, se stropesc cu suc de lamaie si 3 linguri de ulei de masline si se amesteca bine.
Se adauga in tigaie ceapa tocata, se sareaza si se caleste la foc mic timp de 3 minute, sau pana se face sticloasa. Se adauga usturoi si “dulce-de-iute” si se amesteca bine 1-2 minute. Se adauga brandy si se amesteca racaind bine fundul tigaii, pentru a incorpora eventualele reziduuri caramelizate.
Se adauga smantana, pasta de rosii, cimbrul si sucul lasat de carne in farfuria de sub grilajul metalic. Se da mixtura in clocot si se micsoreaza flacara. Se mijoteaza 4-5 minute, sau pana ce sosul s-a ingrosat. Se gusta si se asezoneaza, daca este nevoie, cu sare, piper sau “dulce-de-iute”. Se servesc feliile de carne alaturi de cartofii rumeniti la cuptor si de salata de rosii.
Nota:
Cei interesati sa cumpere condimente de pe site-ul www.dulce-de-iute.ro se pot informa aici.
Organizez si o degustare de condimente, marti 13 decembrie 2011, ora 19:30, la restaurantul “The Harbour” din Piata Amzei, Bucuresti. Detalii aici.
Foarte bun dulce de iute. Aproape am terminat borcanelul. L-am mancat si cu pufuleti, atata este de bun. Trebuie sa fac iar aprovizionarea. Neaparat trebuie sa si gatesc cu el! 🙂
@simina: Neaparat asa sa si faci. 🙂 O sa incep dupa Sarbatori o noua serie de retete gatite cu dulce-de-iute si arde-iute. AM cateva idei notate. 🙂