Iata o reteta foarte simpla si foarte rapida, potrivita pentru aceste zile caniculare cand nu ne sa stam mult timp aproape de aragaz.. Secretul gustului sau delicios sta in prepararea carnii, care trebuie sa fie rumenita si facuta exact cum va place, si in branza partial topita, care da un plus de gust. Vegetalele dau culoare preparatului si il completeaza cu nutrienti.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute + temperare
Timp de gatit: 10 minute + odihna

Ingrediente:
2 bucati de muschi de vita groase de 4-5 cm, circa 500 g in total
2 felii de branza Cambozola, groase de 6-7 mm
sare
piper negru, proaspat macinat
8 rosii cherry, taiate in jumatate
100 g frunze de rucola
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de unt
4 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de vin alb
1 lingura de frunze proaspete de patrunjel, tocat

Instructiuni:
Se spala carnea si se sterge cu prosoape de hartie. Se tempereaza minim 1 ora (pana ce ajunge la temperatura camerei).

Se incinge o tigaie la foc mediu. Cand este incinsa, se adauga 2 linguri de ulei si se mareste putin flacara. Se sareaza si se pipereaza feliile de carne, apoi se adauga in tigaie si se prajesc la foc mediu-iute circa 2-3 minute, sau pana se rumenesc frumos, iar pe partea superioara apar mici picaturi sangerii. Se intorc feliile si se continua gatitul alte 2-3 minute, pentru medium-rare. Pentru mediu, gatiti 3-4 minute pe fiecare parte.
Ca sa rumeniti bucata si pe partile laterale, prajiti-o si pe acestea, tinand-o cu un cleste de bucatarie si rotind-o ca sa se rumeneasca uniform. Lasati-o cam 30 de secunde pe fiecare parte, sau pana se rumeneste frumos.

Se transfera carnea pe un gratar metalic asezat deasupra unei farfurii, se asaza peste carne feliile de branza si se acopera totul lejer cu folie de aluminiu.

Se face flacara mica si se adauga in tigaie vinul si jumatatile de rosii. Se strivesc putin, cu o spatula, jumatatile de rosie, ca sa elibereze lichid si sa se inmoaie. Se deglazeaza tigaia 1 minut, racaind resturile caramelizate lasate de carne. Se adauga untul si se incorporeaza in sos cu miscari circulare. Se adauga sucurile scurse de la cele doua bucati de muschi si patrunjelul tocat. Se amesteca bine.

Intre timp se stropeste rucola cu suc de lamaie si restul de 2 linguri de ulei de masline. Se sareaza si se pipereaza.
Se monteaza carnea alaturi de rucola, cu feliile de branza topite partial, stropite cu sos, alaturi de jumatati de rosii cherry.
Se serveste alaturi de un vin rosu si corpolent, preferabil un Cabernet vechi de 2-5 ani.

Sfaturi:
Daca nu gasiti branza Cambozola, tineti cont de faptul ca este o combinatie de Camembert si Gorgonzola, asa ca puteti folosi cam orice amestec ce contine branze inrudite cu cele doua. De pilda, puteti utiliza cu succes un amestec de Brie cu Roquefort, sau orice combinatie de branza stil Brie combinata cu o branza cu mucegai.
Mai simplu, dar si mai putin gustos si, de asemenea, pierzand si la textura, puteti folosi doar o branza stil Brie, sau doar o branza cu mucegai.

Daca nu vreti sa dati banii pe un muschi de vita, folositi antricot. Luati aminte la grosimea bucatii, caci timpii de gatit se vor modifica.