Muschi de vita cu rosii cherry si Cambozola

Iata o reteta foarte simpla si foarte rapida, potrivita pentru aceste zile caniculare cand nu ne sa stam mult timp aproape de aragaz.. Secretul gustului sau delicios sta in prepararea carnii, care trebuie sa fie rumenita si facuta exact cum va place, si in branza partial topita, care da un plus de gust. Vegetalele dau culoare preparatului si il completeaza cu nutrienti.
Muschi de vita cu rosii cherry si Cambozzola - Muschi de vita cu rosii cherry si Cambozola 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute + temperare
Timp de gatit: 10 minute + odihna
Ingrediente:
2 bucati de muschi de vita groase de 4-5 cm, circa 500 g in total
2 felii de branza Cambozola, groase de 6-7 mm
sare
piper negru, proaspat macinat
8 rosii cherry, taiate in jumatate
100 g frunze de rucola
2 lingurite de suc de lamaie
1 lingura de unt
4 linguri de ulei de masline extra virgin
2 linguri de vin alb
1 lingura de frunze proaspete de patrunjel, tocat
Instructiuni:
Se spala carnea si se sterge cu prosoape de hartie. Se tempereaza minim 1 ora (pana ce ajunge la temperatura camerei).
Se incinge o tigaie la foc mediu. Cand este incinsa, se adauga 2 linguri de ulei si se mareste putin flacara. Se sareaza si se pipereaza feliile de carne, apoi se adauga in tigaie si se prajesc la foc mediu-iute circa 2-3 minute, sau pana se rumenesc frumos, iar pe partea superioara apar mici picaturi sangerii. Se intorc feliile si se continua gatitul alte 2-3 minute, pentru medium-rare. Pentru mediu, gatiti 3-4 minute pe fiecare parte.
Ca sa rumeniti bucata si pe partile laterale, prajiti-o si pe acestea, tinand-o cu un cleste de bucatarie si rotind-o ca sa se rumeneasca uniform. Lasati-o cam 30 de secunde pe fiecare parte, sau pana se rumeneste frumos.
Se transfera carnea pe un gratar metalic asezat deasupra unei farfurii, se asaza peste carne feliile de branza si se acopera totul lejer cu folie de aluminiu.
Se face flacara mica si se adauga in tigaie vinul si jumatatile de rosii. Se strivesc putin, cu o spatula, jumatatile de rosie, ca sa elibereze lichid si sa se inmoaie. Se deglazeaza tigaia 1 minut, racaind resturile caramelizate lasate de carne. Se adauga untul si se incorporeaza in sos cu miscari circulare. Se adauga sucurile scurse de la cele doua bucati de muschi si patrunjelul tocat. Se amesteca bine.
Intre timp se stropeste rucola cu suc de lamaie si restul de 2 linguri de ulei de masline. Se sareaza si se pipereaza.
Se monteaza carnea alaturi de rucola, cu feliile de branza topite partial, stropite cu sos, alaturi de jumatati de rosii cherry.
Se serveste alaturi de un vin rosu si corpolent, preferabil un Cabernet vechi de 2-5 ani.
Sfaturi:
Daca nu gasiti branza Cambozola, tineti cont de faptul ca este o combinatie de Camembert si Gorgonzola, asa ca puteti folosi cam orice amestec ce contine branze inrudite cu cele doua. De pilda, puteti utiliza cu succes un amestec de Brie cu Roquefort, sau orice combinatie de branza stil Brie combinata cu o branza cu mucegai.
Mai simplu, dar si mai putin gustos si, de asemenea, pierzand si la textura, puteti folosi doar o branza stil Brie, sau doar o branza cu mucegai.
Daca nu vreti sa dati banii pe un muschi de vita, folositi antricot. Luati aminte la grosimea bucatii, caci timpii de gatit se vor modifica.

Un comentariu pe “Muschi de vita cu rosii cherry si Cambozola

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Vad ca ti-ai revenit destul de repede. 🙂 Chiar da ca nu ai mai avea cuvinte, de gatit poti gati. Poate incerci reteta? Este foarte rapida si nu vei avea nevoie sa stai mult langa aragaz.

  1. cristi-j spune:

    nu ma pot abtine sa nu spun cuiva despre asta … hahaha
    tocmai am facut o mancare indiana (chana dal si kabuli chana cu tamarin si tadka) si mi-a iesit un gust atat de adanc, invaluitor si satisfacator si o aroma atat de complexa, exotica si deosebita incat ma gandeam de ce ar fi unii obsedati sa manance carne la fiecare masa (multi romani in aceasta categorie) ? pe de alta parte, la o astfel de reteta (muschiul de vita ++) te gandesti de ce ar fi unii obsedati sa fie vegetarieni ? e chiar atat de greu sa gasim un echilibru ? fara falsa modestie, ma autofelicit pentru o mancare de legume indiana la un articol despre muschi de vita … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Ma bucur ca ai venit aici sa povestesti despre mancarea ta.
      Nici eu nu stiu de ce nu putem sa fim echilibrati si sa mancam de toate in mod egal. Nu sunt de acord nici cu carnivorii convinsi, nici cu vegetarienii, desi ar trebui sa fiu sincer si sa spun ca, daca ar fi sa aleg intre cele doua extreme, nu as alege-o pe ultima, mai ales pentru ca cei ce fac parte din ea sunt mai vehementi si mai “habotnici” decat ceilalti.

  2. speranta spune:

    dupa mi-am dat seama ca aveam dar na invat nu-i bai ca tot in burta a intrat. sarutmana. am dat-o prin razatoarea mica. s-a intins asa in doru leni 🙂 . nu-mi dau seama cum arata branza din reteta. am uitat sa o scriu. asta e dar buna rau si un miros divin. invat incet.

  3. speranta spune:

    Buna ziua! Da, am vz dar avand musafiri nepoftiti s-a terminat prea repede ca sa degust cum trebuie 🙂 si asa imi mai fac sa simt 🙂 Multumesc am pus branza din piata telemea si a iesit super.

    • Radu Popovici spune:

      @speranta: Neata! Cu masura, totusi, nu este ceva de mancat zilnic. Asocierea dintre carne si branza nu este, dupa teoriile actuale, una sanatoasa, asa ca este mai bine s-o folositi doar din cand in cand.

  4. cristi-j spune:

    @jag : poti sa iti dai seama din aceasta poza ca a fost gatita medium-rare ? ar fi grozav
    mi se pare ca e o contradictie in ce spui tu : pe de o parte spui ca o astfel de bucata de carne merita sa fie singura pentru a-i pastra personalitatea subtila iar apoi spui sa fie tinuta 7 zile in marinada lucru ce va schimba mult mai mult aceasta personalitate.
    desigur ca ai dreptate in principiu in legatura cu carnea din romania si de aceea m-am referit la un fel de ghid de cumparaturi. daca tot e vorba de tinut 10 zile, ar fi de preferat o maturare uscata uneia umede (pentru personalitatea subtila). iar despre marinare lucrurile sunt un pic mai complicate si radu le-a explicat in comentariu.
    chiar ai tinut in frigider o bucata de carne 10 zile la marinat ? deci trebuie sa stiu cu 10 zile inainte ce voi manca ? hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu maturez carnea 24-48 de ore in frigider, pe un gratar metalic, ca sa fie bine aerisita, si o intorc de cateva ori ca sucurile sa se distribuie uniform. Apoi o marinez cateva ore, o scurg si sterg bine si o temperez vreo 2 ore inainte de a o gati. Nu o sarez cu mult inainte de a o tempera, caci sarea extrage sucurile interne, iar carnea pierde din suculenta.
      Sararea facuta cu ocazia marinarii nu are acest efect, caci carnea absoarbe, in compensatie si chiar in exces, lichidul din marinada. In fine, mai sunt cateva lucruri de punctat, aici.

      Alegerea carnii este importanta. Multi se inghesuie sa cumpere carne roz si slaba, ceea ce este cea mai mare greseala si duce la obtinerea unei fripturi atoase si tari. Carnea trebuie sa fie de culoare rosie-bruna si marmorata cu grasime.

      O sa explic mai pe indelete cu ocazia unui material separat. Ma apuc sa-l scriu in cateva zile.

  5. JAG spune:

    @ Radu:
    O poza frumoasa si apetisanta, o bucata de carne superba, prajita exact cum trebuie adica “medium rare” cu o bucata de Cambozola topita….
    Stiu ca se practica, am incercat de mai multe ori, dar impresia mea este ca o bucata de filet de vita atat de frumoasa merita sa fie “singura”, mi se pare pacat sa-i stricam personalitatea sa subtila cu o brinza topita, chiar una buna cum este Cambozola. Dar admit: “les goûts et les couleurs ne se discutent pas”.
    Fiecare cu preferintele sale.

    @ cristi-j :
    Ai scris: „…am auzit de mai multe ori intrebari de la public despre de ce nu iese frageda carnea de vita, ce fel de carne e, cum sa fie gatita pentru ca desi se respecta toate sfaturile tot nu iese bine.”
    Problema cu carne de vita este ca in Romania este „prea proaspata”. Ca sa nu iese tare, carnea de vita – chiar si un filet – trebuie neaparat sa fie fezandata un anumit timp in frigider. Pune carnea intr-o punga de plastic, adauga o marinada si sigileaza punga sub vid adica fara aer. Lasa punga in frigider-ul 7-10 zile si vei vedea cat de frageda va fi.

    • Radu Popovici spune:

      @JAG: Cum spuneai, “gusturile nu se discuta”. Eu mananc carne des, dar nu ma atrag bucatile de carne mari si singure. Am nevoie langa ele de vegetale si sos, de multe ori chiar de garnitura. In plus, masa este mai completa din punct de vedere nutritional.

      In ce priveste fezandarea carnii, am descris acest procedeu de nenumarate ori pe blog. Maturare, fezandare, temperare si abia apoi gatit.
      7-10 zile mi se pare o perioada mult prea mare de marinare pentru o felie de carne, fie ea chiar si una groasa. Atata timp poti fezanda, eventual, o piesa intreaga, desi intervalul mi se pare tot mult prea lung. Dupa 10 zile carnea nu mai are gust propriu, ci gust de marinada, iar suprafata sa se deterioreaza din cauza acidului din lichid. Experimentele mele arata ca 24-48 de ore sunt suficiente.
      O alta conditie este ca, in tot acest timp, bucata de carne sa fie intoarsa la maxim 6 ore, ca sucurile din interior sa se adune in centrul ei, nu catre una dintre margini. In plus, la prajire bucata de carne trebuie sa fie cat mai uscata posibil; carnea se scurge bine de marinada si in plus se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie.

  6. speranta spune:

    Buna…exact ce mi place.maine o pun practica.noi adoram muschuiletu de manzat,mai ales copii.nu stiu despre branza asta spre rusinea mea.dar ma uit.mersi.o seara faina.

  7. maria elena spune:

    Radu, arata foarte bine, insa chiar cred ca e o problema cu tipurile de branza. Oraselul nostru e mititel nu cred ca as gasi tipurile de branza utilizate de tine in reteta. Sincer, eu nu prea mananc carne de vita, dar tot asa sincer, afirm ca daca m-as trezi cu asa o portie in farfurie, jur ca as papa-o pana la ultima firmitura, carnita si decor. Deci, in concluzie e minunat preparatul tau, felicitari pt vastele cunostinte in gastronomie, pt felul cum asezonezi ingredientele, pt pasiunea cu care faci totul.

  8. cristi-j spune:

    aproape de fiecare data cand e vorba de o reteta cu carne de vita ma gandesc ca ar fi un lucru potrivit un fel de ghid de cumparaturi pentru carnea de vita, la modul general dar mai ales pentru romania cu aplicatii clare pentru magazinele din romania. pe de o parte ce merge la ce tip de reteta si tehnica de gatit si pe de alta parte ce e bine si ce nu e bine cand vrei sa cumperi carne de vita (prezentare, aspect, culoare, textura, prospetime si tot restul).
    acum vreo 2 saptamani a fost la brasov un concurs de bucatari si toti au gatit muschiulet de vita, am auzit de mai multe ori intrebari de la public despre de ce nu iese frageda carnea de vita, ce fel de carne e, cum sa fie gatita pentru ca desi se respecta toate sfaturile tot nu iese bine.

    nu am vazut obisnuita rubrica de substituenti. cu ce poate fi inlocuita cambozola ? dar muschiul de vita ? hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Este pacat sa inlocuiesti aici muschiul de vita, dar merg destul de bine si alte bucati. La branza, cam ai dreptate; as fi putut sa indic inlocuitori, desi Cambozola se gaseste destul de usor prin hipermarketuri. O s-o fac.

      Revenind la bucatile de vita, chiar am un astfel de material pregatit, in stare de ciorna deocamdata. Am vazut si eu ca “marele public” nu stie, de fapt habar nu are, sa aleaga si sa gateasca carnea de vita. Poate nu ar strica sa arunc o privire asupra ciornei si s-o transform intr-o serie de articole. Cu toate acestea, am pe blog retete si cu pulpa de vita, si cu antricot, si cu muschiulet, carne tocata si vitel, si tin minte si ca am spus cum se alege. Nu-i mare lucru sa adun instructiunile laolalta si sa constitui un mic ghid, macar pentru bucatile de carne mai uzuale si care s egasesc mai usor in magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.