O reteta simpla, destul de usor de executat, foarte gustoasa. Muschiul de vita este fript pe gratar, servit pe un pat de legume gatite si ele tot pe gratar si asezonat cu un amestec de unt, coaja de lamaie, usturoi, sare, piper si patrunjel. Puteti degusta acest preparat, in fiecare seara, cu exceptia duminicii, la Bistro GUXT, in str. Dimitrie Racovita nr. 37, Bucuresti.
Muschi de vita cu unt aromatizat

Untul compozit, sau aromatizat, este un amestec de unt adus la temperatura camerei si amestecat cu diferiti asezonatori: mirodenii si amestecuri de mirodenii, ierburi aromate, condimente diverse, coaja rasa şi sucuri de citrice sau de la alte fructe, uleiuri aromate, lichioruri, rom, miere, siropuri, oţeturi aromate, sosuri, legume condimentare, sare, ansoa, creveti uscati etc.
Unturile compozite sunt o modalitate de asezonare foarte simpla si versatila, pentru carne si legume de orice fel. Mai multe amanunte despre ele puteti citi aici.

Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 6 minute

Ingrediente:
400 g muschi de vita
sare
piper negru, proaspat macinat
2-3 linguri de ulei de masline
400 g amestec de legume (ardei gras, dovlecei, vinete, ceapa)
60 g unt
1 lingurita de coaja rasa de lamaie
2 catei de usturoi, pisati fin
1 lingura de patrunjel, tocat marunt
1/2 lingura de suc de lamaie

Instructiuni:
Se amesteca untul moale, adus la temperatura camerei, cu sare, piper, coaja rasa de lamaie, usturoi pisat si patrunjel.
Se tempereaza carnea si legumele circa 1 ora, inainte de a le gati. Acest lucru va elimina socurile termice si va

Se incinge un gratar de dimensiune potrivita. Se stropesc cu ulei carnea si legumele; se sareaza si se pipereaza. Se frig pe gratarul incins pana ce sunt facute dupa dorinta. Timpii de gatit vor varia mai ales la carne, functie de grosimea sa si de modul in care doriti s-o gatiti: au bleu, in sange, mediu in sange, mediu facuta sau bine facuta. Mie imi place carnea in stadiile mediu in sange sau mediu facuta, dar fiecare are preferintele sale.
Dupa ce carnea este facuta, inainte de a o servi sau de a o felia se odihneste cateva minute, pe o farfurie calda.

Intre timp se amesteca restul de ulei cu sucul de lamaie, ca sa se obtina o vinegreta simpla, usor acrisoara.

Se serveste muschiul de vita pe un pat de legume la gratar, stropite in prealabil cu vinegreta obtinuta mai sus. Se pune peste carnea calda cate o lingura zdravana de unt aromatizat. Se lasa 1-2 minute, ca sa se topeasca putin, apoi se trece la “atac”, cu un cutit serat si cu o furculita.

Sfaturi:
Puteti folosi mai multe variante de unt compozit si nu trebuie sa va cramponati de cea descrisa de mine mai sus, care este, de fapt, unt-gremolata.
Alte variante de unt compozit pe care le pot recomanda sunt:
– unt cu sare, praf curry, usturoi, coriandru verde
– unt cu sare, marar, chimen macinat, coriandru macinat, usturoi
– unt cu sare, piper, boia dulce, boia iute, usturoi, chimen pisat, patrunjel
– unt cu sare, piper, boia afumata, patrunjel
– unt cu sare, piper, usturoi, salvie uscata sau proaspata
– unt cu sare, piper, usturoi, coaja rasa de lamaie, cimbru uscat sau proaspat
Oricum, lista de recomandari poate fi mult mai lunga, asa ca va puteti folosi imaginatia inventand combinatii care vi se par interesante.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Muschi de vita cu unt aromatizat
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: