Muschiulet de porc cu crusta dulce-picanta

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.
Carnea de porc are gust destul de pregnant si se potriveste cu o asezonare robusta. Salvia, usturoiul, mustarul, piperul si zaharul ofera carnii argumente pentru a tine piept unui vin tanar si cu personalitate, cum este ALIRA Merlot 2009.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
6 felii de muschiulet de porc (circa 350 g in total)
sare
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de ulei de masline extra virgin
2-3 lingurite de mustar
1 lingura de zahar de trestie (sau zahar brun)
3 cartofi marisori (circa 400 g in total)
4 catei de usturoi, taiati in jumatate
1-2 linguri de unt
6 frunze proaspete de salvie
salata de cruditati, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge grill-ul din cuptor.
Se da in clocot o oala cu apa, se sareaza si se adauga cartofii. Se da iar in clocot, se micsoreaza flacara si se fierb cartofii molcom 10-12 minute, sau pana ce sunt aproape facuti. Se scurg bine si se lasa sa se raceasca pana ce pot fi manuiti.
Se taie cartofii cubulete de cu latura de 2-3 cm. Se sareaza si se pipereaza. Se incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie, se adauga untul, salvia si usturoiul. Se adauga cubuletele de cartofi si se prajesc la foc iute pana ce se rumenesc la muchii; se pun deoparte.
Intre timp se bat feliile de muschiulet cu un ciocan de snitele, cu grija sa nu se rupa fibra carnii (se acopera cu film alimentar), ca sa atinga o grosime de circa 5-7 mm. Se ung feliile cu ulei, se sareaza si se pipereaza.
Se asaza feliile pe un grilaj metalic, asezat intr-un platou termorezistent. Se frig feliile sub grill timp de 2 minute, sau pana se rumenesc frumos.
Se scoate carnea din cuptor, iar feliile se intorc pe partea cealalta. Se ung cu mustar si se presara cu zahar. Se frig sub grill 2-3 minute, sau pana ce sunt rumenite si facute. Se scot din cuptor si se lasa la odihna 5 minute, pe grilaj, acoperite lejer cu folie metalica.
Se servesc feliile asezate pe un pat de cubulete de cartofi, stropite cu sosul din tigaie, ornate cu frunze de salvie unse cu putin ulei de masline, presarate cu sare cristalina, alaturi de o salata.
Sfaturi:
Daca usturoiul si/sau salvia incep sa se rumeneasca, scoateti-le din tigaie, caci risca sa devina amare si sa strice gustul sosului.
Vinul potrivit: ALIRA Merlot 2009
WineRo pe FaceBook.
Iata lista magazinelor de unde se pot cumpara vinurile produse si distribuite de WineRo.


12 comentarii pe “Muschiulet de porc cu crusta dulce-picanta

  1. Ducky spune:

    Pînă de curînd mă feream foarte tare de carnea de porc, dar am constatat că nu e cu nimic mai grea sau mai grasă decît – să zicem – vita. Iar în varianta muşchiuleţ, e chiar delicioasă. (Bine, cred că de fapt aveam alergie la simpla idee de „ceafă de porc”, dar asta e deja altă poveste). Bine punctat, Mircea: muuult mai potrivită la cină reţeta.
    PS – Radu, Alira de ce nu are şi vinuri albe?

    • Radu Popovici spune:

      @Ducky: Deocamdata viile lor din Romania si Bulgaria produc doar struguri rosii, din cate stiu eu doar Merlot, Cabernet, Feteasca neagra si Shiraz. Unele se vinifica si ca vin rose. Nu stiu ce au de gand in privinta vinurilor albe, dar daca vor incepe sa le produca, garantez ca vor face si cu ele o treaba excelenta.

  2. Corina spune:

    Voi ramaneti doar in compania vinului?…..hmmm
    Lasa ca o fac eu acum la pranz, ca tocmai am niste muschiulet in plasa.
    Vad ca se face repede si deja imi imaginez aromele.

  3. mircea spune:

    Simplu, rapid si gustos, fara mare tevatura. Mi se pare o idee buna pentru un pranz sau o cina rapida. As inclina pentru cina caci as putea ramane dupa aceea inca putin doar in compania vinului, inainte de culcare. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.