De obicei nu propun pe blog retete complicate, cu “manopera” multa sau consumatoare de timp. Ma gandesc ca lumea nu are prea mult timp liber si nici disponibilitate spre effort in bucatarie. Uneori insa, mai incalc regula aceasta. Vreau sa va propun o reteta care pare a avea destule inconveniente: nu este prea simpla si nici foarte rapida, foloseste destul de multe ingrediente si asociaza branzeturi cu carne, ceea ce nu este un lucru de facut prea des. Totusi, este oarecum mai neobisnuita, aromata si foarte gustoasa. Cu alte cuvinte, cel ce se incumeta va fi rasplatit.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 2 portii
Dificultate: medie
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
3 linguri de otet de vin alb
3-4 linguri de vin alb
2 linguri de suc de lamaie
2 linguri de apa
1 catel mare de usturoi, dat prin razatoare
2 lingurite de zahar tos
1 ceapa mica, tocata marunt
5-6 fire de rozmarin proaspat
5-6 frunze proaspete de salvie
3 foi de dafin
6 boabe de piper negru, zdrobite grosier
120 g unt
2 galbenusuri de ou
1 lingura de frunze proaspete de salvie, tocate marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
350 g muschiulet de porc, taiat in 2 bucati egale, lungi de cate 8-10 cm
4 felii de bacon
4 felii subtiri de cascaval
1 lingura de unt, la temperatura camerei
3 lingura de ulei de floarea-soarelui
4 tartine de orez

Instructiuni:
Se spala bine carnea si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Se taie in jumatate bucata de muschiulet (circa 8-10 cm lungime fiecare bucata) si se despica pe orizontala, fara a se taia de tot. Se desface ca o carte fiecare bucata. Se sareaza si se pipereaza. Se desprind cateva ramurele de pe 1 fir de rozmarin si se asaza pe bucatile de muschiulet desfacute. Se “inchid” bucatile de carne, astfel ca sa includa rozmarinul.

Se amesteca intr-un castron sucul de lamaie cu 2 linguri de ulei, vin, zahar si usturoi. Se adauga 1 foaie de dafin si 1-2 fire de rozmarin pe fundul castronului. Se asaza bucatile de carne deasupra. Se toarna peste ele amestecul din castronel si se rotesc bucatile de carne ca sa vina in contact uniform cu marinada. Se acopera castronul si se lasa la marinat cateva ore (peste noapte), in frigider.

Se pun intr-o cratita otetul, apa, ceapa, verdeturile, dafinul si boabele de piper. Se da in clocot lichidul si se fierbe incet, cateva minute, pana se reduce la jumatate. Se strecoara, se arunca solidele si se raceste.

Intr-un castron se bate untul cu o lingura de lemn, pana se inmoaie.
Intr-un castron separat, deasupra unei oale in care fierbe foarte incet apa, se bat galbenusurile si lichidul strecurat pana ce se albesc si capata o textura pufoasa. Nu trebuie ca apa de sub castron sa clocoteasca, pentru ca mixtura de oua se poate branzi (galbenusurile coaguleaza la 66 °C).

Se adauga treptat untul batut, cate jumatate de lingura odata. Nu se adauga o noua portie de unt pana ce precedenta nu a fost incorporata complet. Se adauga salvia tocata si se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca bine. Se pastreaza sosul caldut, avand grija ca temperatura sa nu fie prea mare si sa se branzeasca.

Se scoate carnea din marinada si se curata bine de rozmarin. Se sterg bucatile de carne desfacute, prin tamponare cu prosoape de hartie. Se bat apoi usor, ca sa se lateasca cat mai mult. Se potrivesc feliile de cascaval si de bacon ca sa aiba dimensiuni corecte. Se asaza pe cate una dintre jumatatile bucatilor de carne cateva felii de bacon si de cascaval (eu am pus doua de cascaval intre doua de bacon), apoi se inchid la loc bucatile; se fixeaza cu scobitori.

Se incing untul si uleiul intr-o tigaie mare, neaderenta, la foc mediu. Se prajesc cele 2 bucati de muschiulet cate 4-5 minute pe fiecare parte, pana ce sunt rumenite la exterior, iar cascavalul s-a topit in interiorul buzunarelor. Se scot “buzunarele” de muschi si se asaza pe un grilaj metalic, asezat pe o farfurie mare, sau platou. Se acopera lejer cu folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca 5 minute.

Se asaza tartinele de orez, cate doua, in mijlocul unei farfurii individuale, calde. Se stropesc cu sosul fierbinte din tigaie si se lasa 1-2 minute, ca sa se inmoaie putin. Peste ele se asaza cate o bucata de muschiulet fierbinte, iar aceasta se stropeste cu jumatate din sosul cald.

Sfaturi:
Tartine de orez se gasesc in supermarket. Eu am folosit tartine de la “Riso Scotti”, marca Risette.
La nevoie le puteti inlocui cu felii de paine veche de 1-2 zile, eventual prajita putin pe gratar, sau sub grill.