Va propun din nou o reteta foarte simpla si rapida. Muschiuletul este bucata de porc preferata de mine atunci cand vreau sa gatesc ceva rapid, fraged si gustos.


Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
300 g muschiulet de porc
300 g ciuperci champignon, feliate
3-4 linguri de ulei de floarea-soarelui
sare
piper negru, proaspat macinat
200 ml fond de vita
60 ml bere blonda, sau cat este nevoie
50 g unt rece, taiat in 2-3 cubulete
1 lingura de faina
patrunjel proaspat, pntru garnisit
cartofi natur, pentru servit

Instructiuni:
Se curata muschiuletul de grasime si “matase”, se fasoneaza si se taie felii groase de doua degete. Se bat usor feliile cu un ciocan pentru carne, ca sa se aplatizeze putin. Se sareaza si se pipereaza.

Se incinge o tigaie mare, la foc mediu. Se adauga jumatate din ulei si se incinge. Se adauga carnea si se prajeste 2 minute pe fiecare parte, pana ce este aproape facuta si rumenita frumos. Se scoate pe o farfurie calduta.

Se adauga in tigaie restul de ulei si ciupercile. Se sareaza si se pipereaza. Se face focul mare si se soteaza ciupercile timp de 3-4 minute, sau pana ce incep sa se rumeneasca si sunt aproape facute.

Se adauga in tigaie fondul si berea, se amesteca si se da totul in clocot. Se face flacara mica, se readuc bucatile de carne in tigaie si se mijoteaza 3-4 minute, intorcandu-le in acest timp de 2-3 ori, ca sa se imbrace uniform in sos.

Se tavalesc cubuletele reci de unt prin faina si apoi se finiseaza sosul. Se imping bucatile de carne si ciupercile spre marginile tigaii. In mijloc, se pun cubuletele de unt, pe rand, si se rotesc in cerc, cu o lingura, ca sa se topeasca si sa se incorporeze in sos. Faina in care sunt tavalite se va gati si va ingrosa sosul. Untul trebuie sa fie foarte rece, direct din frigider, iar un nou cubulet se adauga doar dupa ce anteriorul s-a incorporat complet. Se mijoteaza mixtura inca 1-2 minute dupa incorporarea ultimului cubulet, ca faina sa se gateasca.
Se serveste preparatul presarat cu patrunjel tocat, alaturi de cartofi natur.

Sfaturi:
Preparatul este atat de simplu, incat depinde destul de mult de calitatea fondului. Daca nu aveti in casa fond de vita, nu fiti tentati sa folositi vreun cubulet de concentrat din supermarket: toate au gust cam dubios.
Folositi un fond-glace, de foarte buna calitate; eu cumpar unul de la www.ft-shop.ro. O alta varianta, dar nu atat de buna, este fondul brun sub forma de praf, care se gaseste in Metro, destinat special restaurantelor. Localurile gatesc frecvent cu acesta, ca sa faca economie de timp si de bani; am gatit si eu cu el de cateva ori, nu este exceptional, dar este OK, considerand ca este relativ ieftin si te scapa de o gramada de bataie de cap.

Puteti incerca sa preparati sosul folosind o bere bruna; de obicei aceasta merg mai bine cu carnea de vita, dar da rezultate bune in aceasta reteta. Gustul se schimba putin, devenind mai dulceag, iar aroma este, parca, un pic caramelizata. Oricum, este o varianta interesanta.