Muschiulet de porc cu sos de ciuperci

Dupa „baia” cu apa de trandafiri de ieri, m-am gandit ca n-ar strica sa vin cu o reteta foarte gustoasa, pe care am preparat-o pentru masa de Pasti. Cum spuneam anterior, la noi in casa nu se gateste miel, asa ca trebuie substituit cu alt fel de carne. Muschiuletul este foarte fraged, dar chiar si asa mi-am luat masuri de precautie si l-am marinat in saramura, cu o noapte inainte. A iesit foarte gustos, aromat si atat de fraged, incat se topea in gura.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1 kg muschiulet de porc
3 foi de dafin
3 linguri de sare grunjoasa
2 fire de rozmarin
2 fire de cimbru
4 catei de usturoi, zdrobiti
5-6 boabe de piper negru
3-4 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa mica, tocata
500 g ciupercute champignon, curatate si feliate
500 ml smantana pentru gatit (32% grasime)
2 linguri de marar proaspat, tocat
2 linguri de brandy
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se curata muschiuletul de sidef si grasime. Se spala bine si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie. Se pun intr-o oala 5 litri de apa, sarea grunjoasa, cimbrul si rozmarinul, usturoiul, dafinul si piperul. Se da in clocot, apoi se acopera, se stinge flacara si se lasa sa infuzeze pana ce lichidul se raceste complet.

Se introduce muschiuletul in saramura, se acopera si se lasa la marinat peste noapte. Se scoate apoi din saramura, se scurge bine si se sterge cu grija cu prosoape de hartie. Se lasa apoi sa se zvante, la temperatura camerei, circa 1-2 ore.
Se tempereaza muschiuletul 1-2 ore, la temparatura camerei. Se taie apoi pe transversala, bucati de 2 cm grosime. Se sareaza si se pipereza dupa gust.

Citeste si articolul →   Pudră de Colombo – arome caraibiene

Se incinge restul de ulei intr-o tigaie neaderenta si se prajesc bucatelele de carne 2-3 minute pe fiecare parte, sau cat este necesar ca sa fie facute si rumenite dupa dorinta.
Se face acest lucru in transe, ca sa nu se aglomereze tigaia (se prajesc cate 4-6 felii odata).
Se scot din tigaie bucatile prajite si se asaza pe un gratar metalic, asezat deasupra unei farfurii. Se acopera lejer cu folie metalica si se lasa sa stea 10 minute, cat timp de prepara sosul.

Se adauga in tigaie ceapa si se sareaza. Daca este nevoie se mai adauga 1 lingura de ulei. Se prajeste la foc mediu, racaind fundul tigaii ca sa se curete de micile resturi caramelizate lasate de carne.
Se adauga ciupercutele si se gatesc 2-3 minute, amestecand ocazional. Se adauga brandy si se inclina tigaia ca sa se aprinda. Se flambeaza ciupercutele pana ce flacara se stinge de la sine. Alcoolul a ars astfel, iar aroma bauturii a ramas in sos.

Se adauga smantana si sucul lasat in farfuria de sub grilajul pe care se odihnesc feliutele de carne prajita. Se amesteca 2 minute, pana ce sosul se ingroasa usor. Se adauga mararul si se amesteca rapid. Se ia tigaia de pe foc.
Se serveste carnea cu sos alb de ciuperci si salata verde.


11 comentarii pe “Muschiulet de porc cu sos de ciuperci

  1. memphis spune:

    @mihai2206: Si pe mine ma speria flambarea la inceput, ma si vedeam aruncand tigaia plin de panica si luand-o la fuga. 🙂 Dar manevra este atat de simpla, incat acum imi pare copilareasca.

  2. memphis spune:

    Bun muschiuletul de se topeste in gura. N-am facut eu reteta, caci nu am avut timp, dar a gatit-o sotia mea. A iesit demential. Chestia cu saramurarea este o gaselnita exceptionala. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Poti sa o sari, dar este extrem de simpla si nu comporta niciun risc. Doar inclini putin tigaia spre flacara si stai linistit cand ia foc sosul. Astepti cuminte langa aragaz pana ce flacara se stinge de la sine, atunci cand consuma tot alcoolul. Dureaza maxim 10-15 secunde.

  3. memphis spune:

    Sosul acesta de ciuperci este foarte gustos, l-am preparat si eu in cateva ocazii, iar muschiuletul, marinat astfel, iese extraordinar de fraged. Incep sa cred ca ati avut o masa pe cinste in ziua de Pasti. Ai mai gatit si altceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.