Din start recunosc ca am cam exagerat cu trufele: am folosit si unt trufat, si trufa proaspata si ulei trufat. Puteti folosi trufa in toate aceste ipostaze, ca mine, sau doar in una singura dintre ele; sau in doua.
Spuneam cu alte ocazii ca uleiurile volatile care dau atoma trufelor se dizolva bine in grasimi, ceea ce face ca trufa sa “mearga” bine in sosurile ce contin smantana, unt si branza.
Reteta de fata este foarte gustoasa si are o aroma deosebita. Nu este insa o reteta pe care s-o prepari zilnic: contine grasimi, este cam prea “trufasa” si propune acea asociatie carne-branza, atat de hulita astazi de medici. Fiti deci atenti si “profitati” de faptul ca trufele sunt scumpe: preparati-o rar.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + infuzare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
120 g orez
600 g muschiulet de porc
sare
piper alb
1 lingura de ulei de masline
100 ml vin alb sec
100 ml smantana pentru gatit, 32% grasimi
75 g branza cu mucegai albastru, rupta bucatele mici
1-2 lingurite de unt trufat, functie de concentratia de trufa
2 linguri de frunze proaspete de busuioc, tocate
1-2 lingurite de ulei trufat, functie de concentratia de trufa (optional)
cateva feliute foarte subtiri de trufa
Instructiuni:
Se invelesc trufele proaspete in hartie de bucatarie si se introduc intr-un borcan care se inchide ermetic. Se toarna orezul peste ele, se inchide borcanul si se transfera in frigider. Se lasa minim 24 de ore ca aroma de trufa sa infuzeze orezul.
Se fierbe orezul conform instructiunilor de pe ambalaj, pana ce este fraged si putin al dente.
Intre timp se curata muschiul de matasea alba, se spala si se usuca bine cu prosoape de hartie. Se feliaza la grosime de 1,5-2 cm, iar fiecare felie se aplatizeaza cu un ciocan de snitele pana la o grosime de 7-8 mm. Se sareaza si se pipereaza feliile.
Se incinge o tigaie la foc mediu. Se adauga uleiul si, cand este incins, se prajste carnea cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce este facuta, iar feliile sunt frumos rumenite. Se pune deoparte cateva minute, pe un grilaj metalic asezat deasupra unei farfurii care sa capteze sucurile scurse.
Se face flacara mica si se adauga in tigaie vinul. Se deglazeaza tigaia racaind cu o spatula reziduurile caramelizate lasate de carne. Cand lichidul s-a redus la jumatate, se adauga smantana, lichidul lasat de carne pe farfurie si branza. Se mijoteaza molcom sosul pana ce capata o consistenta siropoasa. Se gusta si se potriveste de sare si piper.
Se ia tigaia de pe foc si se adauga busuiocul tocat si untul trufat. Se amesteca pana ce untul s-a incorporat in sos.
Se servesc feliile de carne alaturi de orez, cu mult sos, stropite, daca doriti, cu putin ulei trufat si ornate cu busuioc proaspat si feliute de trufa.
Sfaturi:
Feliutele de trufa trebuie sa indeplineasca doua conditii: sa aiba o sectiune cat de cat mare, ca sa arate a felii (trufa din care provin nu trebuie, deci, sa fie minuscula), si sa fie foarte subtiri. Eu am folosit o mandolina de la Kyocera, care poate felia la 0,5 mm grosime. A fost taman bine.
Astfel de mandoline puteti gasi la www.ft-shop.ro.
OK preparatul Dvs.
CE vin asortati acestui preparat??!!
Cu stima,
Dan S.
@Dan Savulescu: De ce nu unul de la Serve? Poate il propuneti dvs.?
asa am sa fac, azi am zi chinezeasca insa, shopping la dragonul rosu, sa vedem ce dracii au mai adus chinezii..
@nea’Mielu: Bafta!
m-ai omorat cu trufele astea, parol 😀
cre’ ca imi dresez motanul sa le amusineze si dispar o vreme in padure.. sau imi fac un drum pe la bacanie, vad eu, una din doua.. 😮
@nea’Mielu: Mergi mai intai la bacanie si ia niste tocatura de trufe. Cel mai adesea costa intre 30-80 lei borcanelul; vezi daca iti place. Cam la fel costa si untul trufat. Sau ia ulei trufat, 30-50 lei sticluta. Cu trufele intregi este mai dificil si sunt mai scumpe. Se si pastreaza mai greu.