Va propun o reteta simpla si relativ rapida, foarte gustoasa. O recomand cu caldura pentru masa de Revelion, servita cu un vin rosu si robust.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute + odihna

Ingrediente:
1 muschiulet de porc, circa 450 g
1 1/2 lingura de mustar
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita de rozmarin uscat, sfaramat intre degete
12 frunze proaspete de salvie
2 linguri de ulei de floarea soarelui
2 linguri de ulei de masline extra virgin
4 catei de usturoi, pisati
1/4 lingurita de boia iute
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de seminte de chimen, macinat
1 lingurita de ceapa uscata
8 felii de bacon
1/2 lingura de suc de lamaie
1/3 legatura de patrunjel proaspat, tocata
2-3 cartofi medii, circa 250 g
1/2 lingurita de fulgi de ardei iute (optional)
cateva frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castronel mustarul cu rozmarin, sare, piper, boia iute si dulce, 1 lingura de ulei de floarea-soarelui, usturoi, chimen si ceapa uscata.
Se incinge cuptorul la 150 °C (minim).

Se intinde pe suprafata de lucru o bucata de folie de aluminiu si se impatureste in doua, astfel ca lungimea ei sa o depaseasca pe cea a muschiuletului cu cate 5 cm la ambele capete. Pe folie se asaza, suprapuse pe circa 1 cm, cele 8 felii de bacon.
Se unge muschiuletul, uniform, cu mixtura de mustar. Se asaza apoi pe feliile de bacon.
Se ruleaza in bacon şi in folia metalica, atat cat se poate de strans. Se rasucesc capetele ruloului, in sensuri opuse, ca sa stranga ruloul cat mai tare.
Se asaza ruloul pe o tava de copt si se transfera in cuptor, unde se gateste 30 de minute. Se roteste de 3-4 ori in acest rastimp, si se intoarce macar o data tava, ca sa se gateasca uniform. Se scoate apoi si se lasa sa se raceasca putin, pana ce poate fi manuit.

Intre timp se curata cartofii si se taie bucati de 2-3 cm. Se fierb molcom circa 10 minute, sau pana ce sunt foarte fragezi, dar isi pastreaza inca forma. Se scurg, se stropesc cu suc de lamaie si ulei de masline, se sareaza, se pipereaza si se presara cu patrunjel tocat.

Se scoate muschiuletul din folia metalica. Se incinge restul de 1 lingura de ulei de floarea-soarelui intr-o tigaie medie, la foc iute. Se prajeste ruloul de bacon cate 30-35 de secunde pe fiecare parte, pana se rumeneste frumos si uniform. Se transfera pe o planseta de tocat si se lasa sa stea 5 minute, dupa care se taie felii de 2 cm grosime, cu un cutit foarte ascutit.
Se servesc feliile de rulou cu cartofi natur, presarati cu fulgi de ardei iute si ornati cu frunze proaspete de patrunjel.

Nota:
Gatit 30 de minute la 150 °C muschiuletul ramane rozaliu in centru; gatit astfel este foarte fraged si de suculent. Daca insa il doriti mai bine facut, prelungiti timpul de gatit cu 2-3 minute pentru mediu si 4-5 minute pentru bine facut

Daca muschiuletul este mai lung, cred ca veti avea nevoie de 9, sau chiar 10 felii de bacon.