Este o varianta de pilaf vegetarian, preparata si condimentata in stil indian. Preparatul este foarte aromat si se poate servi ca atare, sau ca insotitor al unui fel de mancare pe baza de carne.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 8 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
300 g orez Basmati
75 g unt
5 pastai de cardamom verde
1 pastaie de cardamom negru
1 lingurita de seminte de chimion
4 cuisoare
8 cm rulou de scortisoara
1 foaie de dafin
1/4 lingurita de nucsoara, macinata
2 cm de ghimbir, dat prin razatoare
1/2 ardei gras rosu, taiat cubulete
1 morcov curatat si taiat cubulete
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1 ceapa taiata solzisori
Instructiuni:
Se incinge untul intr-o tigaie si se adauga pastaile de cardamom verde si negru, chimionul, cuisoarele, scortisoara, foaia de dafin si nucsoara. Cand condimentele incep sa miroasa, se adauga usturoi si ghimbir si se gatesc 2 minute la foc mediu.
Se adauga orezul, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca 1 minut, dupa care se adauga 1 litru de apa clocotita. Se da mixtura in clocot, se micsoreaza flacara si se acopera vasul. Se fierbe orezul incet, timp de 15 minute, sau pana cand este fraged, iar apa s-a evaporat.
Intre timp, se prajeste ceapa in mult ulei, pana se rumeneste. Se scoate si se scurge de ulei pe prosoape de hartie.
Se arunca uleiul ramas pastrand doar 1 lingura. Se adauga morcovul si se soteaza 2 minute, apoi se adauga ardeii grasi si se continua 1-2 minute. Legumele trebuie sa fie fragede, dar sa ramana un pic crocante.
Se scoate scortisoara din orez, se afaneaza orezul cu o furculita si se adauga morcovii si ardeii grasi; se amesteca bine. Se serveste pilaful ornat cu ceapa prajita.
Sfaturi:
Se pot folosi si alte legume, ca mazare (proaspata, congelata sau conservata), ciuperci, broccoli, conopida, dovlecei etc.
interesanta discutie. reteta e una de baza , pilaful cu legume fiind “pe toate drumurile” in multe tari si binenteles mai ales in India si exista o multime de variatii. din cite stiu eu si asa cum a spus Radu, depinde mult ce legume folosesti dar ambele variante sunt bune, cu legumele sotate inainte de adaugarea orezului sau separat si adaugate la sfirsit. ca si Elena si eu adaug ceva picant, ardei iute sau ceva. dar sincer, cam din aceeasi familie, prefer orezul prajit pilafului.
Nici mie nu-mi plac legumele flescaite, acesta fiind si unul dintre pacatele bucatariei romanesti. Daca vrei sa pastrezi texturile si culorile trebuie sa eviti gatitul indelungat al legumelor. Reteta arata foarte bine si cred ca este foarte gustoasa si aromata. Puteai, zic eu, sa folosesti o cantitate de legume ceva mai mare si mai diversa, cu mazare, morcovi etc.
@toni: Si eu cred ca noi, romanii, fierbem prea mult legumele. Acesta este si motivul pentru care copiii refuza sa le manance. Sunt flescaite si arata urat, in special vinetele, ardeii si dovleceii. Nici eu nu le puteam suferi cand eram mic.
Mai este insa ceva: majoritatea nu stie sa pastreze culorile legumelor, caci fiecare dintre ele se gateste altfel, nu doar functie de textura sa si de felul preparatului, ci si functie de culoarea sa. Am inceput sa lucrez la un articol despre acest subiect si sper sa-l am gata in 2-3 zile.
Radu Popovici Said in January 26th, 2010 @18:12
@dementzel: Nu cred. Legumele ar fi iesit foarte moi, chiar flescaite, deci pilaful ar fi pierdut la capitolul textura. In plus pierdeam toate aromele date de condimente. Daca inteleg corect comentariul tau, as fi tentat sa zic ca propui o varianta mai saraca in gust si aroma.
tin sa te contrazic……….legumele nu ieseau flescaite,orezul nu isi pierdea nimic din capitolul textura.Eu am invatat sa fac orez basmat cu legume de la un bucatar ff bun din india,la fel ma sfatuit si seful meu care este arab;)
@dementzel: Cred ca te referi la orez Basmati. Sa inteleg si ca nu sari primul pas, cel in care se prajesc condimentele? Din comenatriul tau asta s-ar fi putut intelege…
N-am zis ca orezul pierde la textura, ci pilaful ca preparat. Ardeii grasi se flescaie cand sunt fierti mult timp. Daca ar fi fost morcovi in locul lor, atunci ar fi fost altceva. In acest caz, ardeii nu castiga prin fierbere indelungata. Nici nu absorb aromele condimentelor, o pierd pe a lor proprie si se mai si flescaie. Chestia cu legumele mai tine si de gustul fiecaruia. Fiecare bucatar imprima propria personalitate preparatelor. Eu sustin ca in acest caz, cand se folosesc ardei grasi, este mai bine cum am procedat eu, cel putin dupa gustul meu.
radu dar daca caleai intai legumelele si dupa aia puneai orezul,il inferbantai si pe el si puneai apa fiarta peste…. Lasai focul mic mic,crezi ca nu se facea destul de bine??
@dementzel: Nu cred. Legumele ar fi iesit foarte moi, chiar flescaite, deci pilaful ar fi pierdut la capitolul textura. In plus pierdeam toate aromele date de condimente. Daca inteleg corect comentariul tau, as fi tentat sa zic ca propui o varianta mai saraca in gust si aroma.
Radu, dupa atatea laude pe care le-a primit reteta, o voi incerca si eu neaparat. Oricum, tot ce am gatit de la tine a fost foarte bun.
@simina: Ar fi si cazul, aleg retetele cu destul de multa grija. 🙂
Radu, facut pilaful aseara si a fost demential. Aromat doar cat trebuie, doar ca eu am fost neascultatoare si am pus pe langa ardei si un pic de ardei iute. Putin, pe cuvant! O sa si arat! Multumesc pentru aceasta reteta care i-a cucerit pe toti, nu numai pe mine, ca de obicei.
@Elena Toma: Ma bucur ca v-a placut; este, intr-adevar, o reteta foarte prietenoasa.
@Radu: Spre rusinea mea habar nu aveam ca turmenicul si curcuma sunt acelasi lucru. Curcuma am intotdeauna de cand am citit pe blogul tau despre Naser. Tot de atunci folosesc si ghee, de care m-am indragostit. Va multumesc si tie si lui Cristi pentru precizari.
@mihai2206: Turmeric este denumirea curcumei (curcuma longa) in limba engleza. Cristi este, probabil, mai familiarizat cu denumirile britanice decat cu cele romanesti. 🙂
Radu, se pare ca ai mai facut un prozelit. Ar trebui sa fii sprijinit de ambasadele Indiei, Chinei, Thailandei, Vietnamului etc. pentru ca le promovezi cultura culinara. 🙂
@toni: Da, n-ar fi rau sa-mi dea o bursa sa fac scoala de bucatari in fiecare dintre aceste tari. 🙂
Turmericul se gaseste si in Romania, se mai cheama si curcuma. Eu il vedeam la Mega Image, cind stateam in RO.
Curryul a iesit bine 🙂 .
Multumesc.
@Cristi: Iti urmaresc blogul cu atentie, asa ca si pe al lui Radu si sunt convins ca iti va reusi orice curry ai incerca. Cred insa ca niste ghee in locul uleiului de masline ar fi rimat perfect cu originea retetei. Abia astept sa incerc si eu reteta ta si te-as ruga sa imi spui, tu sau Radu, cu ce as putea inlocui acel turmenic pe care habar nu am de unde sa il iau.
@mihai2206: Curcuma se poate cumpara de la magazinele (macelariile) arabesti. Nu l-am vazut niciodata la Mega Image, desi de vreo 4-5 ani ma cam uit peste tot dupa condimente. Poate Cristi l-a vazut mai inainte?
Eh, la mine a fost o incercare (reusita din fericire) de a prepara curry de la 0, la tine e deja treaba clara, fara incercari, ci reusite din prima 🙂 .
@Cristi: Pai, le reusesc din prima in ultimii 1-2 ani; am avut o perioada, la inceputuri, cand le-am “ametit” si eu pana m-am prins cum sta treaba.
Gind la gind cu bucurie 🙂 , azi am dat-o amindoi pe retete indiene 🙂 .
@Cristi: Nu stiu cum este la tine, dar la mine retetele indiene sunt vedete. 🙂
Avand azi zi de amidonuri la dieta, orezul fiind unul din ingredientele de folosit in acest caz, reteta se pliaza perfect. Asa ca o sa trec la adunarea ingredientelor din camara… Si asa nu eram decisa ce sa fac si ma gandeam la o salata de cartofi “orientala”. Nu stiu de ce o fi chemand-o asa, dar era o solutie de compromis. O sa ma delectez insa cu ceva aromat in locul ei, daca-mi reuseste cu amestecul de condimente.
@Elena Toma: Nu i-am nimerit pe cei care postesc, dar la tine se potriveste perfect reteta. 🙂
Reteta este interesanta si arata bine. Cred inca ca ar fi fost mai bine s-o postezi joi, sau vineri, caci vineri este zi de post si ai fi putut inspira pe cei care cauta sa prepare ceva fara carne.
@andra: Ai dreptate si mi-e ciuda ca nu m-am gandit. Daca eu nu tin post, nu am obisnuinta in a gandi retete vegetariene spre sfarsitul saptamanii. Voi tine cont de asta pe viitor.