Este o varianta de pilaf vegetarian, preparata si condimentata in stil indian. Preparatul este foarte aromat si se poate servi ca atare, sau ca insotitor al unui fel de mancare pe baza de carne.


Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 8 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
300 g orez Basmati
75 g unt
5 pastai de cardamom verde
1 pastaie de cardamom negru
1 lingurita de seminte de chimion
4 cuisoare
8 cm rulou de scortisoara
1 foaie de dafin
1/4 lingurita de nucsoara, macinata
2 cm de ghimbir, dat prin razatoare
1/2 ardei gras rosu, taiat cubulete
1 morcov curatat si taiat cubulete
1/2 lingurita de sare
1/2 lingurita de piper negru, proaspat macinat
1 ceapa taiata solzisori

Instructiuni:
Se incinge untul intr-o tigaie si se adauga pastaile de cardamom verde si negru, chimionul, cuisoarele, scortisoara, foaia de dafin si nucsoara. Cand condimentele incep sa miroasa, se adauga usturoi si ghimbir si se gatesc 2 minute la foc mediu.

Se adauga orezul, se asezoneaza cu sare si piper si se amesteca 1 minut, dupa care se adauga 1 litru de apa clocotita. Se da mixtura in clocot, se micsoreaza flacara si se acopera vasul. Se fierbe orezul incet, timp de 15 minute, sau pana cand este fraged, iar apa s-a evaporat.

Intre timp, se prajeste ceapa in mult ulei, pana se rumeneste. Se scoate si se scurge de ulei pe prosoape de hartie.

Se arunca uleiul ramas pastrand doar 1 lingura. Se adauga morcovul si se soteaza 2 minute, apoi se adauga ardeii grasi si se continua 1-2 minute. Legumele trebuie sa fie fragede, dar sa ramana un pic crocante.

Se scoate scortisoara din orez, se afaneaza orezul cu o furculita si se adauga morcovii si ardeii grasi; se amesteca bine. Se serveste pilaful ornat cu ceapa prajita.

Sfaturi:
Se pot folosi si alte legume, ca mazare (proaspata, congelata sau conservata), ciuperci, broccoli, conopida, dovlecei etc.