Iubesc ardeii iuti si gatesc adesea cu ei. Sunt sanatosi si, folositi cum si cat trebuie, dau un gust senzational mancarii. Întotdeauna i-am încurajat pe cei reticenti sa încerce un pic de ardei iute. Cred ca folosirea lui îti dezvolta înclinatia de a experimenta în bucatarie, ca si capacitatea de a simti altfel celelalte gusturi. Exista totusi cel putin un ardei iute pe care nu va sfatuiesc sa-l încercati, indiferent cat de curajosi sunteti. Se numeste Naga Jolokia si este socotit cel mai iute ardei iute din lume.
„Naga” înseamna „cobra regala” în limba sanscrita. Ardeiul Naga Jolokia este originar, se pare, din tinutul Naga, situat în nord-estul Indiei si a fost numit astfel dupa cel mai veninos sarpe din regiune. Specialistii înca nu s-au pus de acord daca este un capsicum chinense, sau capsicum frutescens; se pare ca ar fi un hibrid între cele doua varietati, aparut în mod natural.
„Muscatura” exceptional de iute a ardeiului este similara cu veninul cobrei regale, putand omorî un om la propriu, mai ales daca este sensibil la iuteala, sau are vreo alergie. Acest lucru nu se întampla totusi decat extrem de rar, cei antrenati fiind capabili chiar sa manance mai multi ardei la rand (cred ca recordul mondial apartine unei tinere din Assam, care a dat gata 60 de bucati).
Naga Jolokia este raspandit în mai multe regiuni; i se mai spune Bhut Jolokia (bhut înseamna stafie, jolokia înseamna ardei iute), Nai Miris în Sri Lanka (nai înseamna cobra, iar miris înseamna ardei iute) si Bih Jolokia în statul indian Assam (bih înseamna otrava). Nu are rost sa amintesc toate denumirile ce i se atribuie în fiecare regiune unde este prezent, dar peste tot numele îi este legat de extraordinara si periculoasa iuteala. Actualmente a fost naturalizat si în America Latina, si chiar în Europa.
Ardeiul matur masoara 6–8,5 cm lungime si 2,5-3 cm latime, iar culoarea sa este portocaliu închis sau rosie. De fapt, seamana bine cu ardeiul Habanero, dar are pielita rugoasa si denivelata.
Una dintre metodele de a masura iuteala ardeilor este Scoville; la început era o masuratoare bazata pe diluarea extractului de ardei iute si evaluarea lui organoleptica, efectuata de subiecti umani. Rezultatele ei sunt date în unitati Scoville. Cum se procedeaza: explicat foarte simplist, se extrage o solutie din ardeiul respectiv si se dilueaza cu o cantitate egala de apa, de atatea ori pana ce iuteala nu se mai simte. Numarul de diluari este denumit unitati Scoville.
În ultimii ani, iuteala ardeilor este determinata de HPLC (high-performance liquid chromatography). Rezultatele obtinute cu aceasta metoda se pot corela aproximativ cu unitatile Scoville; 15 unitati Scoville sunt egale cu 1 ppm (parti per milion) de capsaicina si alti capsaicinoizi. Acestea sunt substantele „responsabile” cu iuteala ardeilor.
Cei mai iuti ardei (capsicum chinense) au între 200.000 si 300.000 de unitati Scoville; ardeii foarte iuti thailandezi abia ating 100.000. Varietatile mai comune, cum ar fi mexicanul jalapeno, sau italienescul peperoncino, ajung abia pe la 5.000 de unitati Scoville. De notat ca masuratorile Scoville se refera la ardeii iuti uscati; cei proaspeti au, de obicei, o iuteala mai mica cu un ordin de marime (cam de 10 ori mai mica).
Masuratorile efectuale pe Naga Jolokia au aratat rezultate între 855.000 si 1.042.000 de unitati Scoville, adica de trei ori mai mult decat urmatorul ardei aflat pe lista iutelii, Red Savina. Ca o comparatie, capsaicina pura are în jur de 15.000.000 de unitati Scoville.
Ce naiba poti face cu un ardei atat de iute încat nu numai ca nu poate fi mancat, ci este si extrem de periculos? Ei bine, este cules, sortat si prelucrat de oameni care se protejeaza cu manusi de cauciuc si cu masti pentru a i se extrage capsaicina. La ce este buna? Oamenii de stiinta spun ca ar putea fi un panaceu universal. Studiile care se fac acum arata ca ar putea vindeca diabetul, ca ucide celulele canceroase, ca poate trata hemoroizii etc. mai mult, se pare ca aceasta substanta va revolutiona medicina prin efectele ei calmante. Ea actioneaza direct si selectiv asupra nervilor durerii, si nu asupra tuturor nervilor. Cu alte cuvinte, afecteaza doar durerea si nu actioneaza si asupra capacitatilor motorii ale pacientilor. Dupa o anestezie cu capsaicina, ne vom putea scoate o masea fara dureri si fara sa ne amorteasca obrajii, limba, cerul gurii, narile etc.
Şi cu toate acestea, poate ucide. Atentie, deci, nu puneti gura pe Naga Jolokia! Eu sunt un mare amator de ardei iuti si mananc chestii cu adevarat iuti fara probleme. Fac fata cu succes oricaror mancaruri iuti mexicane, thailandeze si indiene, dar niciodata nu mi-as pune mintea cu Naga Jolokia. Daca nu ma credeti, priviti filmuletele de mai jos. Cei doi îndrazneti sunt antrenati si, dupa parerea mea, mai si triseaza, caci mananca ardeiul ne-uscat, adica de circa 10 ori mai putin iute decat cel uscat, înfruntand doar vreo 100.000 de unitati Scoville. Oricum, nici chiar proaspat nu mi l-as dori în farfurie.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=-NNzI3RTZ7I&feature=related[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ELN1BxqpjFg&feature=related[/youtube]
placut foarte mult !
oricum , nu cred ca e prea usor sa faci rost de asa ceva , mai ales aici .
e amuzant ca se gasesc mereu destui idioti pentru orice .
personal nu cunosc pe nimeni , nici din auzite , care sa manince atit de iute ca mine dar cind aud de concursuri in care se maninca zeci de ardei foarte iuti ma intreb cum e posibil .
si nu as incerca sa gust nici macar cei de pe locurile urmatoare din topul iutelii , sunt multumit cu ardeii care se gasesc in magazinele si pietele obisnuite .
@cristi-j: Nici eu nu cunosc pe cineva care sa manance la fel de iute ca mine si nici eu nu as exagera. Nu inteleg rostul concursurilor de care ai amintit, probabil lumea nu are cu ce sa-si umple timpul…
Dupa ce a tinut ardeiul în mîna , se sterge la ochi cu aceeasi mîna …. (fata) !
Barbosul prezinta simptomele unei alergii puternice, declansata probabil de iuteala extrema a ardeiului. Ar fi putut sa moara. Fata a rezistat ceva mai bine. Eu n-as gusta asa ceva nici platita.