Nasi Goreng

In indoneziana si malaeziana, nasi inseamna orez gatit, iar goreng inseamna prajit. Nasi Goreng este, probabil, cea mai cunoscuta reteta indoneziana. Exista in extrem de multe variante, dar toate au in comun folosirea orezului gatit anterior.
nasiGoreng - Nasi Goreng 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 8 minute

Ingrediente:
3 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui, sau porumb)
2 lingurite de sambal oelek (sau pasta de ardei iuti)
2 catei de usturoi, pisati
1 piept de pui, circa 300 g, taiat cubulete
12 creveti medii cruzi, circa 200 g in total, decorticati
3 cepe verzi, tocate
500 g orez fiert, rece
2 linguri de sos de soia
4 oua
2 rosii taiate feliute
1/2 castravete, taiat rondele

Instructiuni:
Se incinge un wok, se adauga 2 linguri de ulei si se lasa sa se incinga. Se adauga 1 lingurita de sambal oelek si carnea de pui. Se prajesc 3 minute, pana ce carnea de pui incepe sa se rumeneasca. 
Se adauga crevetii si restul de pasta sambal oelek si se continua gatitul alte 3 minute.

Se adauga ceapa verde, usturoiul si orezul fiert. Se gatesc ingredientele alte 1-2 minute, amestecand ocazional, pana ce orezul este bine incins. Se adauga sosul de soia si se amesteca bine. Se scoate mixtura de orez din wok si se pune deoparte, la cald.

Intre timp se fac ouale ochiuri, unul cate unul, in uleiul ramas. Se aranjeaza nasi goreng pe farfurii, in forma de cupola; deasupra se asaza cate un ou si se orneaza cu feliute de rosie si rondele de castravete.

14 comentarii pe “Nasi Goreng

  1. Catalin spune:

    Salut Radu.

    Stiu ca e un post vechi-ti-am mai zis in alta parte ca abia ti-am descoperit blogul- dar doresc sa adaug cateva detalii la aceasta reteta.
    Mai exact, felul in care se creeaza bumbu-sau amestecul care da gust. Intr-un mojar-oelekan se pun 2-3 catei de usturoi taiati marunt sau zdrobiti, un cm de ghimbir maruntit, o lingurita de sare si ardei iute la randul lui maruntit si se bat pana devin o pasta. In mod normal se mai adauga si un cm de kunyit-curcuma. Pentru ca la noi, se gaseste doar praful de curcuma acesta se va adauga ulterior.
    Apoi, in tigaie, in uleiul incins se adauga bumbu. La acest bumbu mai pune o lingurita cu varf de curcuma si una cu varf de piper. Daca nu am pus ardeiul iute in bumbu, adaugam acum pasta de ardei iute sau ardei iute feliat. Se prajeste combinatia pana incepe sa iasa aroma. Daca am pus ardei iute in cantitate indoneziana, o sa lacrimam/tusim 🙂 . Acesta este momentul cand se continua cu reteta.

    • Radu Popovici spune:

      @Catalin: De cand am postat varianta aceasta de reteta am tot gatit-o. De cateva ori, cand am fost mai relaxat, am preparat de la zero si bumbu. Este o experienta interesanta de fiecare data. In ultimul timp am preparat mai mult paste de curry thailandeze, oarecum asemanatoare ca preparare si mod de gatit.
      Ardeiul iute in cantitate indoneziana, thailandeza sau chiar szechuaneza te face sa tusesti si sa lacrimezi. Ultima experienta de acest fel am avut-o acum vreo trei saptamani, cand m-am jucat cu cateva preparate din Szechuan. 🙂

        • Radu Popovici spune:

          @Catalin: Au inceput sa se cam gaseasca peste tot. Mega Image are cozi de creveti congelate, la un raport pret/calitate destul de OK, iar creveti intregi congelati, de diverse dimensiuni, se gasesc cam in toate hipermarketurile: Metro, Cora, Auchan, Carrefour etc.

          • Radu Popovici spune:

            @Catalin: Eu nu cumpar crackeri sau chipsuri de creveti; nu-mi plac. Asa ca nu prea sunt in tema, din pacate.
            Din ce stiu eu, pe la noi se gasesc crackeri vietnnamezi, nu am vazut niciodata krupuk udang… ce-i drept, nici nu i-am cautat vreodata.

          • cristi-j spune:

            @Catalin: Le zice chipsuri de creveti sau fulgi de creveti si se gasesc cam in orice supermarket, mai sigur in cele mai mari, cel mai ieftin am vazut cu vreo 4 lei.

  2. OvidiuM spune:

    Trebuie sa las neaparat un comentariu la aceasta reteta delicioasa. Pana acum Radule am incercat de la tine de pe acest site vreo 6 retete, toate au fost foarte savuroase, iar Nasi Goreng este pe primul loc ca si preferinte. Imi place atat de mult incat am gatit-o de 4 ori in ultimile 2 luni. O recomand cu caldura tuturor, este fooooooarte simplu de facut atat in faza de preparare cat si de gatire. Bine, eu am dublat cantitatea de pasta de ardei iuti, ca eu mananc de obicei foarte picant, si mi s-a parut prima oara ca nu “pisca” asa cum vroiam eu. Astept cu nerabdare retete noi din partea asiatica ! 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ovidiu: Doar 6? 🙂 Am inteles mesajul, sper sa ma pot conforma. Si varianta mea preferata de nasi goreng este mult mai picanta decat cea de pe site, dar am ales sa postez retete pentru oamenii normali.

  3. Emil40 spune:

    Am testat si eu Nasi Goreng si mi-a iesit extrem de bine,reteta este delicioasa si echilibrata,si mi-a placut sa te revad pe vremea cand erai la Brava,mi-am adus aminte de acest post,chiar imi este dor de el,de tine si de Jerome,de italianul nebun care acum e la tvr1 si de multi multi altii.
    Daca ai reusit sa faci rost de mai multe materiale filmate acolo mi-ar place sa le revad,si sper sa impartasesti cu noi cat mai multe retete,si sper sa ai succes in tot ce iti propui sa faci.
    Pe curand

    • Radu Popovici spune:

      @Emil: Ma bucur ca ti-a placut reteta. In ce priveste filmarile de la Brava, tot ce mai am de acolo este pus pe blog (vezi butonul RETETE, ai notate acolo retetele unde exista si varianta filmata – cele mai multe dintre ele provin de la Brava). Multumesc pentru urari!

  4. green spune:

    Buna ziua!! Am descoperit ieri blogul dv. (via Papa Bun…) si il rasfoiesc cu incantare. Atat de multe retete interesante si un stil deosebit. Am incercat si eu Nasi Goreng astazi, adaptat la ce aveam prin casa – ardei iuti rosii in otet in loc de pasta si fara sos de soia si creveti. Chiar si asa a iesit delicios. O sa caut si celelalte ingrediente si reiau. Va felicit pentru acest blog deosebit. Si cum spun anglofilii (nu reusesc sa gasesc un echivalent potrivit acum): Thanks for sharing!!

    • Radu Popovici spune:

      @green: Bine ati venit si va multumesc pentru interes. ma bucur ca v-a iesit nasi goreng, este o reteta simpla si delicioasa. Sper sa ne “revedem” pe aici cat mai des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.