Aveam in casa, la rece, o sticla de Rose Euxine de la Halewood, si ma gandeam cu ce sa o potrivesc la masa de pranz. Intamplarea mi-a scos in cale un trunchi de novac, marisor si dolofan, gata inamorat de rose-ul meu. A trebuit, deci, sa ma pun la treaba.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
1 trunchi de novac (circa 1 kg)
3-4 linguri de ulei de masline
sare
piper
500 g broccoli, taiat inflorescente
2 morcovi medii
12 bucati de porumb tanar, din cutie
3 cepe verzi, tocate
400 ml smantana 32%
4 linguri de pasta de rosii
1-2 linguri de sos de ardei iute
patrunjel tocat, pentru servit
2 linguri de germeni de broccoli, pentru servit (optional)
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt, pentru servit (optional)
1/2 ardei iute verde, tocat marunt, pentru servit (optional)

Instructiuni:
Se opareste broccoli 2 minute in apa clocotita, apoi se racoreste cu apa rece. Se scurge.
Morcovii se curata si se taie bucati, dupa care se fierb in apa cu sare 4-5 minute, sau pana ce sunt fragezi. Se scurg.

Se incinge grill-ul din cuptor. Se fileteaza pestele. Se stropeste cu ulei de masline, se sareaza si se pipereaza.
Se gateste pestele sub grill 5-10 minute (functie de grosime), sau pana se rumeneste frumos si este facut.

Intre timp se incinge intr-o tigaie smantana. Se amesteca apoi cu pasta de rosii si sos de ardei iute. Se adauga cepa tocata, morcovii, porumbul si broccoli si se amesteca 1 minut, sau pana ce legumele se incing.

Se serveste pestele stropit cu sos, alaturi de sos si legume, ornat cu muguri de broccoli, patrunjel si ardei iute tocat, langa un pahar (sau mai multe?) de vin Rose Euxine (din seria Byzantium de la Halewood Romania), racit la 10 °C.

Sfaturi:
Puteti folosi si alte legume decat cele listate in reteta. Incercati, totusi, sa le alegeti astfel incat sa ofere un contrast de culori vii.

Reteta functioneaza bine si cu crap, somon, salau etc.

Germeni de broccoli am gasit la Carrefour. Aveau si alte 10-12 feluri de germeni, merita de mers acolo si de aruncat o privire.

Am folosit pentru prima data novac. Ei bine, nu m-a impresionat prea tare. Este destul de gustos, dar nu deosebit; este cam prea gras pentru gustul meu, iar aspectul este destul de banal. Ca bile albe, nu are oase in exces, se gaseste usor si nu este scump. Prefer, totusi, oricand, un pastrav sau, chiar daca o sa zambiti, un pangasius.