Ce este Biscuit? Un magazin cochet si foarte bine situat, în plin centru al Bucurestiului, pe Bd. Nicolae Balcescu nr. 26. Ce se poate „biscui” la Biscuit? Condimente si amestecuri de condimente, paste si sosuri, uleiuri si oteturi aromate, vinuri, branzeturi, ciocolata, dulceturi si tot felul de chestii dupa care îti lasa gura apa. Preturile nu sunt mici, dar nici sa te sperii de ele, iar produsele sunt de calitate foarte buna. Va spun asta în cunostinta de cauza, caci pe unele dintre ele le-am încercat. Cu ce ocazie? Va spun si asta imediat.
Am fost invitat de patronul magazinului Biscuit, d-na Adriana Sohodoleanu, o persoana agreabila, inteligenta si, mai ales, pasionata de domeniul gastronomic, sa colaboram la realizarea unei serii de… cum sa le spun? evenimente, demonstratii, workshop-uri, alegeti ce denumire va convine. Zis si facut. I-am gasit si un nume nostim: „Saveur faire” si ne-am apucat de treaba.
Ieri seara, începand cu orele 19:00, invitatii Biscuitului, 13 la numar, m-au ascultat povestind cate ceva despre bucataria indiana, despre garam masala, baghar, raita, tandoor, chana dahl etc., pentru dvs. aproape nimic nou, caci toate acestea se afla deja si pe blog.
Le-am si gatit cate ceva cu care sa „ilustrez” povestile: o raita racoritoare, un orez cu naut, foarte aromat, si un pui Tandoori însotit de vegetale proaspete (salata verde, ceapa rosie, rosii cherry).
Dupa aplauzele primite la sfarsit as zice ca invitatii s-au simtit bine si ca povestile mele au fost interesante. D-na Sohodoleanu a parut încantata si mi-a marturisit ca îsi dorea o abordare culinara aidoma celei facute de mine, care sa trateze gastronomia ca parte a culturii si civilizatiei unui popor, în stransa legatura cu istoria, religia, traditiile si economia acestuia. În fine, cei care sunteti de mai mult timp pe blog îmi cunoasteti parerile si v-ati obisnuit deja cu ele.
Eu am avut parte de un organizator care a pus suflet în tot ce a facut, care s-a ocupat de acele amanunte plicticoase, dar atat de necesare unui astfel de eveniment, iar audienta a fost una de foarte buna calitate: persoane curioase, deschise, interesate de gastronomie, dornice sa progreseze. Ce mi-as fi putut dori mai mult?
Concluzie: acest eveniment pilot a iesit foarte bine si va pot anunta oficial ca voi colabora cu Biscuit la realizarea unei serii evenimente, organizate cu frecventa regulata, în care sa calatorim virtual în toate locurile interesante, gastronomic vorbind, ale Pamantului. Bineînteles, toti cei care veti dori sa participati sunteti bineveniti, iar datele si orele de desfasurare vor fi anuntate din timp.
Radu, ziceai anut trecut ca te gandesti sa organizezi un curs gastronomic de initiere in bucataria asiatica si, de asemenea am inteles ca ai pomenit de un curs pe care vrei sa il tii in vara asta… Este adevarat? Daca da, poti sa imi dai mai multe detalii? Caut de ceva vreme un curs in Romania si bucataria asiatica este una din preferatele mele…
@Mihai: Inca nu m-a parasit gandul, dar nu am gasit inca locul potrivit, si nici resursele necesare. Chestia cu cursul a devenit insa prioritara pentru mine si voi incepe sa ma ocup preponderent ca sa rezolv toate problemele pe care le implica.
drum bun , vacanta placuta , vreme calda , mincare gustoasa , experiente interesante , poze colorate !
@cristi-j: Prognoza meteo nu este prea imbucuratoare. La Lisabona vor fi cateva zile ploioase, temperaturi intre 13 si 18°C. In rest, sper sa ai dreptate intrutotul!
Felicitari pentru eveniment. Mi-as fi dorit sa fiu acolo, dar nu e timpul pierdut si la urmatorul eveniment, daca va fi posibil, as vrea sa particip. Iti doresc o vacanta placuta, Radu si sa te intorci cu forte noi pentru proiectele tale.
@Elena Toma: Multumesc, si eu imi doresc ca la urmatoarele evenimente sa fie prezenti si cititorii mei. Voi reveni cu amanunte dupa concediu.
Ce nume inspirat acest „saveur faire”. 🙂 Felicitari, Radu, si sper sa strangi in jurul tau un public asa cum iti doresti: curios, interesat, deschis si dornic de experiente noi. Bafta!
@simina: Si mie mi se pare un nume inspirat; tot ce sper este ca romanii sa mai stie cateva boabe de franceza, ca sa inteleaga jocul de cuvinte. Pe vremea mea o rupea binisor mai toata lumea, acum ne-am americanizat de tot…
Cred ca aceste demonstratii pot fi foarte interesante. Biscuit a avut o initiativa demna de lauda, o buna metoda de a-si face publicitate. Va urez succes si la urmatoarele evenimente.
@Adrian Stefan: Sunt sigur ca este nevoie de acest fel de evenimente, caci exista un public interesat. Pacat ca nu sunt organizate mai des si de mai multe organizatii ce au legatura cu domeniul culinar.
Cred ca s-a intamplat ceva cu calculatorul (sunt la servici si sefii lucreaza la programe) : scuze pentru repetitie. Urarile de bine raman cu repetitie! Sa auzim de bine.
@Mirela Stanescu: Mi-am dat seama, am moderat eu comentariile ca sa se evite repetitia. 🙂
Aceste aspecte sunt interesante; este bine sa se stie dinainte in ce anume consta evenimentul. Bineinteles ca se plateste (indiferent de situatie eu mi-am platit intotdeauna integral ce am avut de platit; multumirea sau nemultumirea sunt alte aspecte). Calatorie placuta si asteptam noi informatii interesante, asa cum ne-ai obisnuit.
Ce bine, atunci chiar si numai pentru aceste 5 arome tot merita sa dau o raita la „Biscuit”. Poate imi fac cadou de Pasti cateva ingrediente. 🙂
Ideea nu este rea deloc ! Un grup de 10 – 15 persoane maxim cred ca ar rezolva in mare parte tensiunea, agitatia inutila si total neproductiva si diversa frustari… Cred ca experienta aniversara te-a invatat multe lucruri. Atmosfera si comunicarea reala sunt mai bune intr-un grup mic, iar micile neajunsuri au sanse sa nu devina catastrofe… Cam in ce mod ai dori sa se petreaca astfel de evenimente?
@Mirela Stanescu: Daca vorbim doar despre evenimente organizate la „Biscuit”, voi evolua in conditiile impuse de localul respectiv. Maxim 15 persoane, se mananca mai mult in picioare, ca la un fel de bufet. Acolo nu este nici bucatarie, nici sala de mese, asa ca mancarea nu este punctul principal de atractie, ea este doar o finalizare a discutiilor. O gatesc in buna masura acasa si o desavarsesc la fata locului. Bineinteles, conditiile acestea restrictioneaza si felul de retete care se pot prepara. Magazinul ofera si vin, diverse cadouri si o mica „brosurica” ce contine retetele prezentate. Bineinteles, se percepe si o taxa de participare, caci „Biscuit” este o afacere.
Maine plec o saptamana din tara si voi stabili detaliile dupa Pasti. Va voi tine la curent.
Been there seen that! 😉
multumim pentru o seara cu parfum de indii!
Si ca sa vedeti ca am fost, avem dovada:
vorba aia: „verba volant, scripta manent!”
tnx again
@foodconnect: Pentru putin. Sper sa ne revedem si in lunile urmatoare.
Este bine ca te-ai hotarat sa activezi si in felul acesta. Am vazut din retetele filmate ca poti comunica usor si coerent, deci ai un bun atu, pe langa cunostintele tale gastronomice, completate cu cele din alte domenii. Cred ca modalitatea aceasta de expunere a gastronomiei ti se potriveste cel mai bine si, de fapt, vine in completarea blogului. Sper ca datile viitoare sa faci si retete noi, pe care sa le publici apoi si in blog.
@memphis: Exact asta si am de gand. Ieri, fiind un „pilot”, am mers si eu mai la sigur, cu subiecte si retete cu care eram deja familiarizat.
Felicitari Radu, imi pare rau ca nu sunt in Bucuresti, as fi venit sa te vad si eu. Cred ca seria aceasta (apropo, „Saveur faire” este un nume excelent) iti va permite sa-ti faci mana in vederea viitoarelor cursuri. Sper sa nu abandonezi ideea.
Bafta multa la evenimentele ce vor urma!
@toni: Multumesc. Nu abandonez nimic, cel putin deocamdata. Incep doar proiectele pe rand! 🙂
Radu, pot gasi la Biscuit si amestec 5 arome? Nu ma vad in stare sa merg pana la Dragonul Rosu pentru asta, dar cum in centru ajung aproape zilnic, m-ar coafa foarte bine.
@andra: Da, au acest amestec plus alte cateva zeci. Merita facut un drum la „Biscuit”, sunt acolo lucruri chiar deosebite.