Aromele istoriei (1)

Cateva generalitati

Condimente
Marturisesc ca atractia mea pentru bucatarie este legata intrinsec de condimente. Acestea mi-au captat imediat atentia, in primul rand prin culori. La inceput prin intermediul catorva fotografii de pe internet, apoi am avut sansa sa le vad pe viu, prin pietele lumii. Intotdeauna m-a atras imaginea si meseria mea a fost mereu legata de comunicarea prin imagine: forma, culoare, dinamica. Se explica astfel de ce condimentele m-au incantat atat de mult. Am inceput, treptat, sa ma informez si am ajuns sa ma indragostesc de ele cu totul, ceea ce, inevitabil, m-a dus spre gatit.

Condimentele, am aflat ulterior, au marcat decisiv istoria omenirii si i-au influentat evolutia… asa cum, daca imi este permisa comparatia, m-au influentat si pe mine. Cred ca se poate scrie o istorie a omenirii pornind de la condimente, caci, asa cum veti vedea mai jos, adesea au fost motorul unor fapte istorice de exceptie. Daca sunteti curiosi si aveti cateva minute de pierdut, va invit sa ma urmati intr-o extrem de succinta incursiune in istoria condimentelor.

Averi uriase acumulate rapid, continente si natiuni noi descoperite… totul in numele condimentelor. Ne-au aprins mereu imaginatia, pentru ca ne-au rasfatat simturile: vazul cu culorile lor vii, mirosul cu arome incitante si imbatatoare, gustul cu misterioase si exotice senzatii.

Condimentele au fost catalizatorul unora dintre cele mai mari aventuri din istoria umanitatii, de la Cristofor Columb la Vasco da Gama, la fel cum au devenit motor al societatii si economiei, de la Compania Olandeza a Indiilor de Est pana la Imperiul Britanic, ai carui negustori au inventat capitalismul si au transformat Londra in cea mai mare putere economica si piata a lumii pentru 200 de ani.
Va voi demonstra ca tentatia condimentelor a fost motorul marilor descoperiri geografice si a schimbat cursul istoriei omenirii.
Condimente
In primul rand, ce sunt condimentele? Am cauta peste tot, fara succes, o definitie clara; mi-am dat seama ca sunt extrem de greu de definit si de ierarhizat. Simplificand, as putea spune despre condimente ca sunt „ingrediente de natura vegetala care dau mancarii gust, aroma, culoare si textura, fara a avea valoare nutritiva deosebita“. Ca orice definitie data unui fenomen atat de complex, si aceasta poate fi contestata, mai ales ca unele ingrediente joaca intr-o reteta rol de condiment, iar in alta rol de leguma, sau fruct. Exemplele sunt multe: ceapa, masline, portocale, lamai, limete, rodii, mango etc.

Citeste si articolul →   Pe urmele gainii

Studiindu-le, am fost capabil sa elaborez si o categorisire simplificata, dar cu care ne putem descurca in bucataria noastra, personala. Am impartit condimentele 5 categorii mari:
ierburi, flori si frunze aromate (cimbru, foi de dafin, busuioc, cuisoare, sofran, frunze de limeta kafru, frunze de curry, pandanus, rozmarin, oregano etc.)
– seminte si boabe (chimen, coriandru, schinduf, piper, anason, fenicul etc.)
– scoarte (scortisoara, cassia etc.)
rizomi si radacini (ghimbir, hrean, wasabi, curcuma etc.)
– amestecuri de condimente (curry, garam masala, 5 arome, sosuri si paste diverse, etc.).

Desi denumirea de condimente (sau mirodenii) nu a aparut pana in secolul al XII-lea, acestea au fost deosebit de importante in istoria umanitatii inca de la inceputurile ei. Civilizatiile timpurii infasurau carnea in frunzele arbustilor descoperind, in mod accidental, ca acestea imbunatateau gustul ei si le conservau. Frunze, seminte, fructe, radacini minunate care alintau simturile. Din cele mai vechi timpuri ele au fost folosite in ritualuri magice si vraji, in ceremonii de purificare, la imbalsamare, in cosmetica si parfumuri, in preparate medicale si otravuri, pentru gatirea, conservarea si aromatizarea hranei.

Ma opresc aici pentru moment, sperand ca v-am trezit curiozitatea. Voi reveni cat se poate de repede asupra acestui subiect si vom lua, doar un pic, la pieptanat istoria. Tot ce pot sa sper este sa va comunic lucruri interesante si utile, si sa va ofer un nou punct de vedere, mai deosebit, asupra condimentelor.

(va urma)

2 comentarii pe “Aromele istoriei (1)

  1. maya7adnana spune:

    Am descoperit de curand site-ul dvs. si de atunci ma inspir numai de aici. Acest articol si cele din acceasi categorie sunt exact ce cautam. Sunt pasionata de condimente si imi place sa le folosesc, uneori fac si experiente. Nu aveam o impartire exacta a condimentelor. Imi place ceea ce faceti pe site si mi-am propus sa sa citesc zilnic cate un articol si sa invat cate ceva.

    • Radu Popovici spune:

      @maya7adnana: Ma bucur ca ne-am “descoperit” reciproc. Unele articole sunt vechi de 3-4 ani, deci ar mai necesita revizuiri pe ici pe colo, dar cred ca inca pot fi folositoare. Daca veti intrebari, va stau la dispozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.