O viata dulce de iute

Ştiti deja cat de mult îmi plac condimentele. Pentru cei pasionati de bucatarie, condimentele folosite corect dau gust si aroma vietii. Va dati seama ca, avand acest crez, am fost unul dintre cei care au experimentat ori de cate ori au avut ocazia si care si-au preparat singuri, folosind tigaia, piua si blenderul, propriile amestecuri de asezonatori.

La început am replicat diverse condimente sau amestecuri de mirodenii traditionale, inventate de altii acum sute de ani, apoi am început sa testez propriile mele combinatii.
Am urmarit sa obtin un gust armonios, „rotund”, cum s-ar zice; adica ceva care sa nu contina accente suparator de puternice, ci sa „îmbrace” papilele gustative cu o savoare placuta.
Dulce de iute – un condiment extrem de versatil
Ştiti ca am prezentat pe blog unele amestecuri proprii, cum sunt cele numite „7 arome romanesti” (pudra si pasta). Au avut un oarecare succes, lucru care m-a încurajat sa continuu experimentele. Astazi vreau sa va prezint primul condiment pe care intentionez sa-l comercializez si primul caruia nu-i voi publica reteta pe blog.
Dulce de iute rosu - condiment dulce si iute preparat in casa
Dulce de iute verde - condiment dulce si semi-iute preparat in casa
Se numeste „Dulce de iute”. Gustul sau este, bineînteles, dulce-iute, cu mici accente acrisoare-citrice, iar aroma este picanta si fructata. Are o consistenta densa si o textura oarecum neomogena, cu bucatele de diferite dimensiuni. Asa l-am dorit: robust, rustic si, ca toate produsele artizanale, cu mici neuniformitati care sa puna în evidenta faptul ca nu este lucrat pe o linie de productie unde masinile si calculatoarele lucreaza perfect, dar fara dragoste si pasiune.
Dulce de iute
Avantajele condimentelor preparate în casa
Condimentele preparate în casa, dupa parerea mea, nu au egal ca gust si aroma. În plus, stii exact ce contin si le poti potrivi taman pe gustul tau.
„Dulce de iute” nu contine coloranti, conservanti, emulsifianti, gelatina, îngrosatori, potentatori de gust, grasimi, colesterol, gluten etc. Contine doar vegetale proaspete, atent alese, si asezonatori (zahar si mirodenii).
Toate ingredientele (cu exceptia zaharului) sunt naturale si cumparate din gradinile oamenilor, mici producatori despre care stiu ca nu folosesc chimicale. Totul este lucrat pe îndelete, curat, ambalat cu grija. Nu vreau sa produc mult, ci sa mentin o calitate foarte buna.
Dulce de iute
Timp de aproape doi ani am tot experimentat lucrand cu cateva zeci de variante, pana am ajuns la compozitia care mi-a convenit ca iuteala, dulceata, aciditate, aroma, culoare, textura si consistenta. Am facut alte cateva zeci de probe ca sa vad cat timp rezista produsul atat ambalat cat si deschis, atat la temperatura ambientala cat si în frigider, atat vara cat si iarna.
Am facut degustari cu zeci (sau poate chiar sute) de prieteni, rude si cunostinte. Am tinut cont de impresiile lor, legate de calitatile organo-leptice ale produsului, dar si de cele legate de aspectul, textura si consistenta sa.
Toata aceasta munca a avut ca rezultat condimentul „Dulce de iute”, preparat în doua variante: una de culoare rosie, care este relativ iute, si una de culoare verde, cu gust semi-iute. Aprecierile de iute si semi-iute sunt facute tinand cont de modul în care este perceput acest gust de publicul larg. Cum spuneam mai sus, l-au gustat nenumarate persoane cu diferite tolerante la iuteala.
Utilizari culinare
Ambele variante de „Dulce de iute” sunt extrem de versatile; pot intra în componenta marinadelor pentru carne si legume, pot condimenta sosurile si supele, pot fi folosite pe post de condiment de masa (ca dip), mai ales pentru carnea fripta sau prajita, atat fierbinte cat si rece.
„Dulce de iute” merge de minune alaturi de vanat, de foie gras sau orice alt fel de pate, în mixtura pentru chiftele, în tot felul de umpluturi (inclusiv în cea pentru carnati), alaturi de branzeturi, orez si paste fierte, ca dip pentru carne fripta sau prajita, cartofi prajiti, creveti gatiti sau legume crude (morcovi, telina, castravete).
Încercati, de pilda, un peste uns cu „Dulce de iute” si apoi gatit în aburi, într-un pachetel de hartie pergament, si veti fi încantati. Sau despicati niste piepti de pui pe care sa-i umpleti cu un amestec de „Dulce de iute”, branza si ierburi aromate. Ori, si mai simplu, sarati carnea si ungeti-o cu „Dulce de iute” înainte de a o praji sau de a o pune pe gratar. „Dulce de iute” caramelizat are un gust absolut exceptional.
Dulce de iute
Mai multe retete în care este folosit acest condiment vor fi publicate pe blogul meu, dar si pe un site dedicat produsului, www.dulce-de-iute.ro. De fapt, în curand, veti putea descarca gratuit si o carte culinara digitala interactiva, în format .pdf, cu descrierea produsului si cu retete în care este folosit.
Ambalaje si etichete
„Dulce de iute” este ambalat în borcanele, în cantitati de 120 g. Etichetele nu sunt înca gata, se lucreaza la ele, dar am facut un mic „trucaj” în Photoshop, ca sa vi le pot prezenta. Un borcanel va ajunge, în medie, pentru 10-20 de portii, functie de cat de iute mancati. Odata deschis, este mai prudent sa pastrati borcanelul în frigider. Rezista acolo minim 6 luni. Eu am unul de acum 9 luni, si înca nu si-a pierdut savoarea. Probabil ca rezista si doi ani, dar daca luati un borcanel si nu-l terminati în cateva luni, înseamna ca îl cam luati degeaba. Va avertizez, „Dulce de iute” creeaza dependenta!
Pretul condimentului „Dulce de iute”
Ajungem acum si la costul produsului. Alimentele de calitate se prepara cu ingrediente de calitate si cu o succesiune de operatiuni executate de un personal cu o anumita calificare. Toate acestea costa. „Dulce de iute” nu este un produs ieftin, caci se prepara anevoios, în serii limitate. Nu este însa nici exagerat de scump, caci vreau sa fie accesibil unei categorii de public cat mai mari.
O cantitate de 120 g de produs costa 13 lei. Acest pret include ingredientele, forta de munca, ambalajul, etichetele, si toata logistica online: site si carte de bucate. Nu include însa transportul în sine.
Cei care vor sa cumpere acest produs trebuie sa înteleaga ca este mult mai eficient sa se comande o cantitate mai mare (eventual în combinatie cu alti prieteni), caci pretul de transport al unui singur borcan aproape dubleaza pretul produsului.
De altfel, comanda minima este de 52 lei (adica 4 borcanele), caci doar astfel pot oferi gratuit ambalajele necesare transportului în sine (folii de plastic protectoare si cutii de carton).
La o comanda minima de 130 lei, transportul este si el gratuit.
Desigur, la cantitati mai mari ofer si reduceri. La o cantitate de peste 10 borcanele, pretul este de 11,7 lei/borcan, iar la una care depaseste 60 de borcane, pretul coboara la 10,4 lei/borcan.
De exemplu, daca cumparati 10 borcanele, veti plati 10×13 =130 lei. „Dulce de iute” merita acesti bani, dar ar fi pacat pentru dvs., caci daca achizitionati 11 borcane veti plati 11×11,7 =128,7 lei, adica mai putin.
La o comanda de 55 de borcane veti plati 55×11,7=643,5 lei, iar la 61 de borcane veti plati 61×10,4=634,4 lei.
Nu uitati: la aceste preturi se adauga transportul. Acesta este gratuit doar la comenzi care depasesc 130 lei.
Este bine, deci, sa va faceti corect socotelile, caci puteti economisi bani. Nu veti pierde bani, dar nu trebuie nici sa pierdeti timp, caci am preparat „Dulce de iute” într-o cantitate mai degraba simbolica, doar atat cat sa va testez interesul si curiozitatea.
Plata si livrare
Plata se poate face prin ordin de plata sau mandat postal, în contul RO72RZBR0000060007711179 Raiffeisen Bank, agentia Delea Veche. În ordinul de plata specificati, va rog, doar atat: Dulce de iute. Pe e-mail îmi veti comunica exact ce anume produs (verde sau rosu) doriti si în ce cantitate.
Veti primi produsul prin posta, în cateva zile.
Se poate plati comanda integral în avans, ceea ce înseamna ca aveti încredere în mine atunci cand va certific ca produsul este de foarte buna calitate si ca va va placea negresit.
Pentru cei mai prudenti cu banii lor si/sau mai neîncrezatori, exista varianta unei comenzi care se plateste 50% în avans si 50% ramburs, adica atunci cand se primeste produsul. Îl veti putea examina vizual, lucru care este, desigur, important.
Vreau sa va atentionez însa ca, din cauza costurilor mari de ambalare si expediere, daca nu doriti sa mai achizitionati produsul ori daca nu va prezentati sa-l ridicati de la posta, veti pierde avansul de 50%.
Cei care doresc sa achizitioneze produsul sunt rugati sa ma contacteze pe adresa de e-mail: vanzari arond dulce-de-iute.ro. Le voi înregistra comanda si le pot raspunde la eventualele întrebari. De ce este nevoie de înregistrare? Simplu: pe masura ce achizitionati produsul si ajungeti la cantitati cumulate de 10 si respectiv 60 de borcane, veti beneficia de reducerile mentionate mai sus.
Cum spuneam, condimentul meu provoaca dependenta si stiu ca îl veti comanda frecvent. Vreau ca fidelitatea sa va fie rasplatita.

Un comentariu pe “O viata dulce de iute

  1. Emil40 spune:

    As dori sa comand si eu si inainte de a comanda trebuie sa stiu daca este iute iute pentru ca am ceva probleme cu stomacul, imi place si mie sa pap iute dar se pare ca nu mai ma tin balamalele, si partea a doua trebuie sa stiu ce inseamna ordin de plata , eu as putea teoretic sa intru pe pagina contului meu din banca si sa transfer banutii direct in contul tau acolo, probabil ca in 24 de ore ai banutii si apoi daca totul este ok dam drumul la treaba
    P.S. Tu trebuie sa imi spui cum e cu ordinul ala de plata ca eu….. tot e musai sa gust condimentul ,,,,,, restul rezolv eu 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Emil: Dulce-de-iute Verde este un pic iute, cel Rosu este un pic mai mult. Nimic de nesuportat.
      Transferul banilor se poate face exact asa cum ai sugerat. Pentru alte amanunte, hai sa discutam in privat, pe radu56p[at]yahoo.com.

  2. Apa.Faina.Sare. spune:

    Radu, sa fie intr-un ceas bun! Ma bucur ca ai pornit acest proiect, si iti doresc ca munca sa iti fie rasplatita asa cum trebuie. Cand voi ajunge in bucuresti, o sa te contactez pentru un “dulce de iute”.
    codruta

    • Radu Popovici spune:

      @Codruta: Multumesc pentru urare. Posta functioneaza bine, nu este nevoie sa fii in Bucuresti ca sa ai acces la dulce-de-iute. In cateva zile primesti acasa comanda. 🙂

  3. mariana dmt spune:

    Neata! 🙂

    Abia asteptam sa ajung la scoala sa deschid calculatorul si sa vad minunea 🙂

    Imi place tot : borcanel, eticheta, culoare, continut, spectrul larg de folosire si mai ales imi place pentru ca este de la tine!

    Stai doar sa ma adun cu cateva nebune ca mine si sa iti facem o comanda , mai ales din cel verde! Nu pot tolera foarte iute dar cel verde m-a facut tare curioasa! Asa ca….save some for meeeeee! 😛

    Te felicit cu drag si cu mandrie ca ne cunoastem! 😛
    Mult succes!

    • Radu Popovici spune:

      @mariana: S-a facut. NU fi ingrijorata de iuteala, am spus ca am stabilit gradele de iuteala functie de o medie. 🙂 De altfel am in pregatire o a treia varianta, cu adevarat iute, destinata unui public de nisa, amator de iuteala puternica.

  4. mihai2206 spune:

    @Radu: Avand in vedere ca eu le-am gustat si in perioada de probe 😛 si ca nu stam asa departe unul de altul, poate ne intalnim sa imi dai si mie

  5. Corina spune:

    Excelent, ma bucur ca incepi o astfel de activitate. Avem nevoie de asemenea produse, de calitate, testate indelung, din ingrediente alese cu grija.
    Iti urez succes si vezi ca ti-am trimis un mail de comanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.