O viaţă dulce de iute

Ştiţi deja cât de mult îmi plac condimentele. Pentru cei pasionaţi de bucătărie, condimentele folosite corect dau gust şi aromă vieţii. Vă daţi seama că, având acest crez, am fost unul dintre cei care au experimentat ori de câte ori au avut ocazia şi care şi-au preparat singuri, folosind tigaia, piua şi blenderul, propriile amestecuri de asezonatori.

La început am replicat diverse condimente sau amestecuri de mirodenii tradiţionale, inventate de alţii acum sute de ani, apoi am început să testez propriile mele combinaţii.
Am urmărit să obţin un gust armonios, „rotund”, cum s-ar zice; adică ceva care să nu conţină accente supărător de puternice, ci să „îmbrace” papilele gustative cu o savoare plăcută.
Dulce de iute – un condiment extrem de versatil
Ştiţi că am prezentat pe blog unele amestecuri proprii, cum sunt cele numite „7 arome româneşti” (pudră şi pastă). Au avut un oarecare succes, lucru care m-a încurajat să continuu experimentele. Astăzi vreau să vă prezint primul condiment pe care intenţionez să-l comercializez şi primul căruia nu-i voi publica reţeta pe blog.
Dulce de iute rosu - condiment dulce si iute preparat in casa
Dulce de iute verde - condiment dulce si semi-iute preparat in casa
Se numeşte „Dulce de iute”. Gustul său este, bineînţeles, dulce-iute, cu mici accente acrişoare-citrice, iar aroma este picantă şi fructată. Are o consistenţă densă şi o textură oarecum neomogenă, cu bucăţele de diferite dimensiuni. Aşa l-am dorit: robust, rustic şi, ca toate produsele artizanale, cu mici neuniformităţi care să pună în evidenţă faptul că nu este lucrat pe o linie de producţie unde maşinile şi calculatoarele lucrează perfect, dar fără dragoste şi pasiune.
Dulce de iute
Avantajele condimentelor preparate în casă
Condimentele preparate în casă, după părerea mea, nu au egal ca gust şi aromă. În plus, ştii exact ce conţin şi le poţi potrivi taman pe gustul tău.
„Dulce de iute” nu conţine coloranţi, conservanţi, emulsifianţi, gelatină, îngroşători, potenţatori de gust, grăsimi, colesterol, gluten etc. Conţine doar vegetale proaspete, atent alese, şi asezonatori (zahăr şi mirodenii).
Toate ingredientele (cu excepţia zahărului) sunt naturale şi cumpărate din grădinile oamenilor, mici producători despre care ştiu că nu folosesc chimicale. Totul este lucrat pe îndelete, curat, ambalat cu grijă. Nu vreau să produc mult, ci să menţin o calitate foarte bună.
Dulce de iute
Timp de aproape doi ani am tot experimentat lucrând cu câteva zeci de variante, până am ajuns la compoziţia care mi-a convenit ca iuţeală, dulceaţă, aciditate, aromă, culoare, textură şi consistenţă. Am făcut alte câteva zeci de probe ca să văd cât timp rezistă produsul atât ambalat cât şi deschis, atât la temperatură ambientală cât şi în frigider, atât vara cât şi iarna.
Am făcut degustări cu zeci (sau poate chiar sute) de prieteni, rude şi cunoştinţe. Am ţinut cont de impresiile lor, legate de calităţile organo-leptice ale produsului, dar şi de cele legate de aspectul, textura şi consistenţa sa.
Toată această muncă a avut ca rezultat condimentul „Dulce de iute”, preparat în două variante: una de culoare roşie, care este relativ iute, şi una de culoare verde, cu gust semi-iute. Aprecierile de iute şi semi-iute sunt făcute ţinând cont de modul în care este perceput acest gust de publicul larg. Cum spuneam mai sus, l-au gustat nenumărate persoane cu diferite toleranţe la iuţeală.
Utilizări culinare
Ambele variante de „Dulce de iute” sunt extrem de versatile; pot intra în componenţa marinadelor pentru carne şi legume, pot condimenta sosurile şi supele, pot fi folosite pe post de condiment de masă (ca dip), mai ales pentru carnea friptă sau prăjită, atât fierbinte cât şi rece.
„Dulce de iute” merge de minune alături de vânat, de foie gras sau orice alt fel de pate, în mixtura pentru chiftele, în tot felul de umpluturi (inclusiv în cea pentru cârnaţi), alături de brânzeturi, orez şi paste fierte, ca dip pentru carne friptă sau prăjită, cartofi prăjiţi, creveţi gătiţi sau legume crude (morcovi, ţelină, castravete).
Încercaţi, de pildă, un peşte uns cu „Dulce de iute” şi apoi gătit în aburi, într-un pacheţel de hârtie pergament, şi veţi fi încântaţi. Sau despicaţi nişte piepţi de pui pe care să-i umpleţi cu un amestec de „Dulce de iute”, brânză şi ierburi aromate. Ori, şi mai simplu, săraţi carnea şi ungeţi-o cu „Dulce de iute” înainte de a o prăji sau de a o pune pe grătar. „Dulce de iute” caramelizat are un gust absolut excepţional.
Dulce de iute
Mai multe reţete în care este folosit acest condiment vor fi publicate pe blogul meu, dar şi pe un site dedicat produsului, www.dulce-de-iute.ro. De fapt, în curând, veţi putea descărca gratuit şi o carte culinară digitală interactivă, în format .pdf, cu descrierea produsului şi cu reţete în care este folosit.
Ambalaje şi etichete
„Dulce de iute” este ambalat în borcănele, în cantităţi de 120 g. Etichetele nu sunt încă gata, se lucrează la ele, dar am făcut un mic „trucaj” în Photoshop, ca să vi le pot prezenta. Un borcănel vă ajunge, în medie, pentru 10-20 de porţii, funcţie de cât de iute mâncaţi. Odată deschis, este mai prudent să păstraţi borcănelul în frigider. Rezistă acolo minim 6 luni. Eu am unul de acum 9 luni, şi încă nu şi-a pierdut savoarea. Probabil că rezistă şi doi ani, dar dacă luaţi un borcănel şi nu-l terminaţi în câteva luni, înseamnă că îl cam luaţi degeaba. Vă avertizez, „Dulce de iute” creează dependenţă!
Preţul condimentului „Dulce de iute”
Ajungem acum şi la costul produsului. Alimentele de calitate se prepară cu ingrediente de calitate şi cu o succesiune de operaţiuni executate de un personal cu o anumită calificare. Toate acestea costă. „Dulce de iute” nu este un produs ieftin, căci se prepară anevoios, în serii limitate. Nu este însă nici exagerat de scump, căci vreau să fie accesibil unei categorii de public cât mai mari.
O cantitate de 120 g de produs costă 13 lei. Acest preţ include ingredientele, forţa de muncă, ambalajul, etichetele, şi toată logistica online: site şi carte de bucate. Nu include însă transportul în sine.
Cei care vor să cumpere acest produs trebuie să înţeleagă că este mult mai eficient să se comande o cantitate mai mare (eventual în combinaţie cu alţi prieteni), căci preţul de transport al unui singur borcan aproape dublează preţul produsului.
De altfel, comanda minima este de 52 lei (adică 4 borcănele), căci doar astfel pot oferi gratuit ambalajele necesare transportului în sine (folii de plastic protectoare şi cutii de carton).
La o comanda minimă de 130 lei, transportul este şi el gratuit.
Desigur, la cantităţi mai mari ofer şi reduceri. La o cantitate de peste 10 borcănele, preţul este de 11,7 lei/borcan, iar la una care depăşeşte 60 de borcane, preţul coboară la 10,4 lei/borcan.
De exemplu, dacă cumpăraţi 10 borcănele, veţi plăti 10×13 =130 lei. „Dulce de iute” merită aceşti bani, dar ar fi păcat pentru dvs., căci dacă achiziţionaţi 11 borcane veţi plăti 11×11,7 =128,7 lei, adică mai puţin.
La o comandă de 55 de borcane veţi plăti 55×11,7=643,5 lei, iar la 61 de borcane veţi plăti 61×10,4=634,4 lei.
Nu uitaţi: la aceste preţuri se adaugă transportul. Acesta este gratuit doar la comenzi care depăşesc 130 lei.
Este bine, deci, să vă faceţi corect socotelile, căci puteţi economisi bani. Nu veţi pierde bani, dar nu trebuie nici să pierdeţi timp, căci am preparat „Dulce de iute” într-o cantitate mai degrabă simbolică, doar atât cât să vă testez interesul şi curiozitatea.
Plată şi livrare
Plata se poate face prin ordin de plată sau mandat poştal, în contul RO72RZBR0000060007711179 Raiffeisen Bank, agenţia Delea Veche. În ordinul de plată specificaţi, vă rog, doar atât: Dulce de iute. Pe e-mail îmi veţi comunica exact ce anume produs (verde sau roşu) doriţi şi în ce cantitate.
Veţi primi produsul prin poştă, în câteva zile.
Se poate plăti comanda integral în avans, ceea ce înseamnă că aveţi încredere în mine atunci când vă certific că produsul este de foarte bună calitate şi că vă va plăcea negreşit.
Pentru cei mai prudenţi cu banii lor şi/sau mai neîncrezători, există varianta unei comenzi care se plăteşte 50% în avans şi 50% ramburs, adică atunci când se primeşte produsul. Îl veţi putea examina vizual, lucru care este, desigur, important.
Vreau să vă atenţionez însă că, din cauza costurilor mari de ambalare şi expediere, dacă nu doriţi să mai achiziţionaţi produsul ori dacă nu vă prezentaţi să-l ridicaţi de la poştă, veţi pierde avansul de 50%.
Cei care doresc să achiziţioneze produsul sunt rugaţi să mă contacteze pe adresa de e-mail: vanzari arond dulce-de-iute.ro. Le voi înregistra comanda şi le pot răspunde la eventualele întrebări. De ce este nevoie de înregistrare? Simplu: pe măsură ce achiziţionaţi produsul şi ajungeţi la cantităţi cumulate de 10 şi respectiv 60 de borcane, veţi beneficia de reducerile menţionate mai sus.
Cum spuneam, condimentul meu provoacă dependenţă şi ştiu că îl veţi comanda frecvent. Vreau ca fidelitatea să vă fie răsplătită.


 1. Emil40 spune:

  As dori sa comand si eu si inainte de a comanda trebuie sa stiu daca este iute iute pentru ca am ceva probleme cu stomacul, imi place si mie sa pap iute dar se pare ca nu mai ma tin balamalele, si partea a doua trebuie sa stiu ce inseamna ordin de plata , eu as putea teoretic sa intru pe pagina contului meu din banca si sa transfer banutii direct in contul tau acolo, probabil ca in 24 de ore ai banutii si apoi daca totul este ok dam drumul la treaba
  P.S. Tu trebuie sa imi spui cum e cu ordinul ala de plata ca eu….. tot e musai sa gust condimentul ,,,,,, restul rezolv eu 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @Emil: Dulce-de-iute Verde este un pic iute, cel Rosu este un pic mai mult. Nimic de nesuportat.
   Transferul banilor se poate face exact asa cum ai sugerat. Pentru alte amanunte, hai sa discutam in privat, pe radu56p[at]yahoo.com.

 2. Apa.Faina.Sare. spune:

  Radu, sa fie intr-un ceas bun! Ma bucur ca ai pornit acest proiect, si iti doresc ca munca sa iti fie rasplatita asa cum trebuie. Cand voi ajunge in bucuresti, o sa te contactez pentru un „dulce de iute”.
  codruta

  • Radu Popovici spune:

   @Codruta: Multumesc pentru urare. Posta functioneaza bine, nu este nevoie sa fii in Bucuresti ca sa ai acces la dulce-de-iute. In cateva zile primesti acasa comanda. 🙂

 3. mariana dmt spune:

  Neata! 🙂

  Abia asteptam sa ajung la scoala sa deschid calculatorul si sa vad minunea 🙂

  Imi place tot : borcanel, eticheta, culoare, continut, spectrul larg de folosire si mai ales imi place pentru ca este de la tine!

  Stai doar sa ma adun cu cateva nebune ca mine si sa iti facem o comanda , mai ales din cel verde! Nu pot tolera foarte iute dar cel verde m-a facut tare curioasa! Asa ca….save some for meeeeee! 😛

  Te felicit cu drag si cu mandrie ca ne cunoastem! 😛
  Mult succes!

  • Radu Popovici spune:

   @mariana: S-a facut. NU fi ingrijorata de iuteala, am spus ca am stabilit gradele de iuteala functie de o medie. 🙂 De altfel am in pregatire o a treia varianta, cu adevarat iute, destinata unui public de nisa, amator de iuteala puternica.

 4. mihai2206 spune:

  @Radu: Avand in vedere ca eu le-am gustat si in perioada de probe 😛 si ca nu stam asa departe unul de altul, poate ne intalnim sa imi dai si mie

 5. Corina spune:

  Excelent, ma bucur ca incepi o astfel de activitate. Avem nevoie de asemenea produse, de calitate, testate indelung, din ingrediente alese cu grija.
  Iti urez succes si vezi ca ti-am trimis un mail de comanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.