Este o mâncare pe care o veţi găsi oriunde înfloreşte cultura chineză, indiferent de distanţa faţă de patria mamă. Combină vegetale chinezeşti proaspete cu bucăţi de carne de pui, proaspat si afumat, şi este o cale excelentă de a „lungi” o cantitate modică de proteine.


 
Bucatarie: chineza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 20 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
100 g piept de pui
2 linguriţe de sos de soia light
3 linguri de ulei de floarea-soarelui
50 g foi de varza, tăiate fideluţă
50 g muguri de fasole
1/2 ardei gras verde, curatat si taiat fasiute subtiri
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat fasiute subtiri
100 g piept afumat de pui, tăiat fâşiuţe subţiri
2 cepe verzi, feliate subţire pe diagonala
2 linguri de coriandru proaspăt, tocat
8 ouă
2 căţei de usturoi, tocaţi mărunt
3 cm bucata de ghimbir, tocata mărunt
2 linguri de vin de orez, sau vin alb sec
1/2 linguriţă de ulei de susan
1 1/2 lingură de sos de soia dark
1 lingură de oţet de orez (sau otet de vin alb, de buna calitate)
câteva picături de sos de ardei iute
frunze proaspete de coriandru, pentru ornat
 
Instructiuni:
Se încinge grill-ul cuptorului. Se toacă pieptul de pui cu un satâr, sau cuţit cu lama lată, până se obţine o pastă omogenă. Se combină carnea tocată cu 1 linguriţă din sosul de soia şi se amestecă folosind mâinile.
 
Se încinge uleiul într-o cratiţă mare, de minim 26 cm diametru, se adaugă carnea tocată şi se prăjeşte, desfăcând-o cu o lingură, timp de  3-5 minute, sau până când se rumeneşte puţin. Se adaugă fâşiuţele de piept afumat si se continuă 1-2 minute. Se adaugă varza, mugurii de fasole, ardeii grasi, ceapa verde şi coriandrul şi se continua alte 2-3 minute. 

Cât timp se gătesc legumele, se bat puţin ouăle împreună cu usturoi, ghimbir, vin de orez şi restul de sos de soia. Se adaugă mixtura în cratiţă, turnând-o uniform peste vegetale şi carne. Se găteşte, amestecând încet cu o spatulă de lemn şi ridicând marginile omletei astfel ca oul nefăcut sa curgă sub aceasta. Când omleta s-a închegat la bază, se pune cratiţa sub grill şi se găteşte puţin, până ce ouăle s-au întărit la suprafaţa ei. 

Între timp, se amestecă uleiul de susan, sosul de fasole, oţetul şi sosul de ardei iuţi.

Se taie omleta felii triunghiulare şi se serveşte stropită cu mixtura de sos de fasole şi ornată cu frunze de coriandru si cateva fasiute de ardei gras si de piept afumat de pui.

Sfaturi:
Pasta de fasole soia se găseşte, ambalată în sticle de 250 ml, la Carrefour (am văzut de curând la Piaţa Unirii, la etaj). Se mai găsesc diferite variante de astfel de pastă în orice supermarket, ambalate în plicuri colorate în diferite culori, preparate de firma Blue Dragon.

Muguri de fasole soia se găsesc în orice supermarket, ambalate în borcane, sau cutii metalice. Se scurg bine, se clătesc sub jet de apa rece şi se scurg printr-o sită fină. După aceea, se şterg prin tamponare cu prosoape de hârtie.