Aparitia leurdei si scurtul ei sezon sunt, pentru mine, un fel de sarbatoare. Imi plac teribil aceste frunze usor usturoiate, cu gustul lor de verdeata proaspata. In unele tari leurda este numita “usturoiul ursilor”, caci legendele spun ca este una dintre primele plante cu care se hranesc ursii iesiti din hibernare. Pentru mine leurda este nu doar o iarba aromata, ci si unul dintre simbolurile primaverii.


Leurda nu se gateste, caci atunci cand este tratata termic isi pierde foarte repede aroma. Bucataria se umple de mireasma sa, dar preparatul in sine nu va fi aromat. Se pot gasi insa metode de a asocia leurda si cu altceva decat salatele. Una dintre ele este de a fi folosita ca umplutura pentru omlete. Va propun o omleta foarte satioasa, plina de gust si aroma, pe care o puteti servi ca mic dejun copios, gustare, pranz usor sau chiar ca cina robusta.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
3 oua, batute
sare
piper negru, proaspat macinat
30 g cascaval ras
1 lingura de ulei de floarea-soarelui
100 g carne slaba de porc sau pui, taiata cubulete
6 frunze mari de leurda, taiate fasiute subtiri
1 lingurita de pasta de ardei iute

Instructiuni:
Se sareaza si se pipereaza carnea. Se incinge uleiul si se adauga carnea si pasta de ardei iute. Se prajeste carnea si se prajeste 5 minute, pana ce este facuta si rumenita.

Intre timp, se scurge o parte din uleiul din tihaie intr-o tigaie plata, de omleta. Se incinge. Se sareaza si se pipereaza ouale batute, apoi se toarna in tigaie si se gatesc 3-4 minute, pana ce sunt facute, iar partea superioara a omletei este inca umeda.

Se asaza carnea, cascavalul ras si leurda cam la jumatate din diametrul omletei. Se impaturesc partile laterale ale omletei pste umplutura, apoi se lasa aceasta sa alunece pe o farfurie calda. Se oreneaza omleta cu putin cascaval ras i cateva fasiute de leurda si se serveste fierbinte.