Omleta cu orez

Va prezint o mica inovatie, preparata chiar in ultima zi cand am putut gati, caci, daca nu v-am spus deja, va anunt acum ca sunt in renovare si ca ma enerveaza teribil ca nu pot gati. Revenind la omleta de fata, este mai neobisnuita pentru bucataria romaneasca, dar are multe calitati: este gustoasa, foarte hranitoare si satioasa, fiind in acelasi timp si echilibrata din punct de vedere nutritional. Se poate servi fie ca un pranz usor, fie ca un antreu consistent.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1/2 piept de pui dezosat, fara piele, circa 120 g, taiat cubulete mici
8 lingurite de unt
1 ceapa mica, tocata
1/4 ardei gras rosu, tocat
1/4 ardei gras verde, tocat
2 ciuperci champignon, tocate
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
1 cana cu orez cu bob lung, fiert
8 oua, batute putin
1 lingura pasta de rosii
1-2 lingurite de boia iute
2 linguri de lapte
sare
1/2 lingurita de sare, plus extra pentru asezonare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de patrunjel, tocate, pentru ornat

Instructiuni:
Se asezoneaza carnea cu sare si piper. Se topesc 2 lingurite de unt intr-o tigaie, la foc mediu. Se prajeste ceapa 1 minut, apoi se adauga carnea si se prajeste pana ce cubuletele sunt albe si aproape facute.

Se adauga ciupercutele si ardeii grasi si se prajesc 2-3 minute, apoi se adauga patrunjel. Se amesteca si se pune mixtura deoparte. Se scurge tigaia si se sterge cu prosoape de hartie.

Se topesc alte 2 lingurite de unt in tigaie si se adauga orezul. Se amesteca bine. Se adauga mixtura de carne si cea de ciuperci, pasta de rosii, boiaua, sarea si piperul. Se amesteca bine si se pastreaza mixtura la cald.

Citeste si articolul →   Prima escală: Zanzibar

Se bat ouale cu lapte intr-un castron, apoi se sareaza. Se topeste 1 lingurita de unt intr-o tigaie curata, de omleta. Se adauga un sfert din mixtura de ou si lapte si se amesteca scurt cu o spatula. Se prajesc ouale 2-3 minute, pana ce sunt putin rumenite pe suprafata inferioara, iar deasupra sunt aproape inchegate, dar un pic umede.

Se pune peste omleta un sfert din mixtura de orez. Se impatureste omleta peste umplutura, apoi se lasa sa alunece pe o farfurie calda. Se tine la cald pana ce se gatesc si celelalte trei omlete. Se servesc omletele imediat, ornate cu patrunjel proaspat.

Sfaturi:
Carnea de pui poate fi inlocuita cu carne de porc, vita, curcan, creveti, scoici, calmari.
Alaturi de ardei grasi, sau in locul lor, puteti folosi si alte legume (broccoli, morcov, telina) sau leguminoase (fasole verde, mazare, fasole uscata, naut).
Puteti umple omleta cu tot felul de resturi ramase de la mesele anterioare: carne gatita, legume, leguminoase.


12 comentarii pe “Omleta cu orez

  1. krmn_scm spune:

    O reteta asiatica foarte buna/delicioasa. Japonezii o folosesc frecvent (am vazut si in serialele asiatice). Oricine o poate prepara repede, fara cunostinte de fizica atomica. Am incercat-o si e dementiala. Pui legume de care iti plac, o asortezi cum vrei. Imaginatie sa ai. Pa!

    • Radu Popovici spune:

      @kemn_scn: Toate omletele sunt gustoase si versatile, daca sunt bine facute, nu doar cele asiatice. Este, bineinteles, si chestie de imaginatie.

  2. iryna spune:

    e o reteta ft simpla si usor de facut,imi place sa gatesc si cred ca o sa incerc cat mai repede sa fac si acest lucru,da mai spun ceva nu stiu daca a mai incercat cineca sa faca orez cu legume da sa puna si ou fiert in el,taiet bucatele,orezu sa nu fie lipit unu la altu,e ft gustos si asa inercati

  3. simina spune:

    Am adunat ingredientele si diseara trec la fapte. O sa-ti povestesc reactiile familiei. Sotului meu ii va placea sigur, mai ales daca pe omleta lui mai pun o lingurita cu pasta de ardei iute. 🙂

  4. cristi-j spune:

    pentru mine aceasta omleta e ruda apropiata cu orezul prajit/fried rice/nasi goreng (omleta ar fi rulata si taiata felii in loc sa inveleasca continutul) iar varianta mea sigur ar cuprinde si ardei iute , sos de soia dark / kecap manis si sos de chili pentru servit .
    imi place , e chiar in stilul meu .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Reteta asta este doar un punct de plecare (care foloseste ingrediente disponibile pentru romani, ca si gadul de condimentare suportat de „mancaul” mediu roman) pentru diverse variante. 🙂

  5. simina spune:

    Imi place reteta tare mult. Mi se pare interesanta si inedita si chiar ma mir ca nu a suscitat mai mult interes (ma refer la numarul mic de comentarii de pana acum). Sper ca nu este o problema daca inlocuiesc untul cu ulei? Vreau sa folosesc la gatit cat mai putine grasimi solide.

  6. memphis spune:

    Nu stiu de unde scoti retetele, dar le gasesti bine. 🙂 Nu am mai vazut asa ceva in restaurante sau la mama acasa, dar toate ingredientele sunt disponibile, metoda de lucru este cea obisnuita, singurul lucru „neobisnuit” pentru Romania este folosirea orezului in acest mod. Oricum ar fi, reteta imi place si este intr-adevar foarte hranitoare. Are de toate (oua, carne orez, ciuperci, ardei grasi, rosii), adica o gama larga de nutrienti, de la fibre la proteine. Singura completare pe care as putea-o face, este ca se poate folosi orice fel de orez, nu doar cel cu bob lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.