Va prezint o mica inovatie, preparata chiar in ultima zi cand am putut gati, caci, daca nu v-am spus deja, va anunt acum ca sunt in renovare si ca ma enerveaza teribil ca nu pot gati. Revenind la omleta de fata, este mai neobisnuita pentru bucataria romaneasca, dar are multe calitati: este gustoasa, foarte hranitoare si satioasa, fiind in acelasi timp si echilibrata din punct de vedere nutritional. Se poate servi fie ca un pranz usor, fie ca un antreu consistent.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
1/2 piept de pui dezosat, fara piele, circa 120 g, taiat cubulete mici
8 lingurite de unt
1 ceapa mica, tocata
1/4 ardei gras rosu, tocat
1/4 ardei gras verde, tocat
2 ciuperci champignon, tocate
1 lingura de patrunjel proaspat, tocat
1 cana cu orez cu bob lung, fiert
8 oua, batute putin
1 lingura pasta de rosii
1-2 lingurite de boia iute
2 linguri de lapte
sare
1/2 lingurita de sare, plus extra pentru asezonare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de patrunjel, tocate, pentru ornat

Instructiuni:
Se asezoneaza carnea cu sare si piper. Se topesc 2 lingurite de unt intr-o tigaie, la foc mediu. Se prajeste ceapa 1 minut, apoi se adauga carnea si se prajeste pana ce cubuletele sunt albe si aproape facute.

Se adauga ciupercutele si ardeii grasi si se prajesc 2-3 minute, apoi se adauga patrunjel. Se amesteca si se pune mixtura deoparte. Se scurge tigaia si se sterge cu prosoape de hartie.

Se topesc alte 2 lingurite de unt in tigaie si se adauga orezul. Se amesteca bine. Se adauga mixtura de carne si cea de ciuperci, pasta de rosii, boiaua, sarea si piperul. Se amesteca bine si se pastreaza mixtura la cald.

Se bat ouale cu lapte intr-un castron, apoi se sareaza. Se topeste 1 lingurita de unt intr-o tigaie curata, de omleta. Se adauga un sfert din mixtura de ou si lapte si se amesteca scurt cu o spatula. Se prajesc ouale 2-3 minute, pana ce sunt putin rumenite pe suprafata inferioara, iar deasupra sunt aproape inchegate, dar un pic umede.

Se pune peste omleta un sfert din mixtura de orez. Se impatureste omleta peste umplutura, apoi se lasa sa alunece pe o farfurie calda. Se tine la cald pana ce se gatesc si celelalte trei omlete. Se servesc omletele imediat, ornate cu patrunjel proaspat.

Sfaturi:
Carnea de pui poate fi inlocuita cu carne de porc, vita, curcan, creveti, scoici, calmari.
Alaturi de ardei grasi, sau in locul lor, puteti folosi si alte legume (broccoli, morcov, telina) sau leguminoase (fasole verde, mazare, fasole uscata, naut).
Puteti umple omleta cu tot felul de resturi ramase de la mesele anterioare: carne gatita, legume, leguminoase.