Stim cu totii ca omleta este o chestie simpla atunci cand este facuta cum trebuie. Unul dintre secretele ei sta in umplutura; aceasta trebuie sa fie echilibrata, gustoasa si, de ce nu?, surprinzatoare. Va promit ca aceasta reteta a mea va va multumi pe deplin: gustul ei este fin, delicios si echilibrat. Mai mult, este hranitoare si are si calitati nutritive. O puteti prepara la micul dejun, la cina, sau chiar ca gustare, in cadrul mesei de pranz.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
2 oua
1/2 lingurita de pasta de ardei iute
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de apa (optional)
50 g somon afumat, tocat
1 lingura de marar proaspat, tocat marunt
1 ceapa verde (doar partea alba), taiata bucatele, pe diagonala
1 lingurita de mustar
1 lingurita de miere
1 lingurita de suc de lamaie
2 linguri de ulei de masline extra virgin
30 g rucola
cateva frunze proaspete de marar, pentru ornat
Instructiuni:
Se bat ouale cu apa, pasta de ardei iute si putin piper. Se unge o tigaie potrivita ca dimensiune cu putin ulei, si se toarna in ea mixtura de oua. Se gateste omleta pana ce este inchegata si putin rumenita pe partea inferioara, iar pe cea superioara este inca putin umeda.
Intre timp se amesteca mustarul cu miere, piper si suc de lamaie. Se adauga treptat uleiul, amestecand continuu pana se obtine o emulsie de culoare aurie.
Se lasa sa alunece omleta pe o farfurie; se pun peste omleta somonul si mararul tocat, apoi se ruleaza de doua ori, ca sa formeze un fel de clatita lata de 4-5 cm.
Se pun langa omleta frunzele de rucola, iar peste acestea se presara ceapa verde. Se stropesc levetalele si omleta cu sosul preparat mai sus. Se orneaza cu cateva frunze proaspete de marar. Se serveste omleta imediat.
Sfaturi:
Daca nu aveti rucola, folositi spanac tanar, macris, sau orice frunze cu gust usor amarui sau chiar acrisor. Somonul sarat, omleta foarte usor picanta si vinegreta dulce-acrisoara sunt completate cel mai bine de un accent amarui, dar si frunzele acrisoare dau un gust aproape la fel de bun.
Omletele sunt mai usor de preparat folosind o tigaie speciala, cu laterale scurte si curbate, care permit alunecarea ei. Cele mai simplu de folosit sunt tigaile neaderente.
Adaugarea unei linguri de apa la ouale batute da omletei, dupa unii bucatari, o structura mai pufoasa si mai aerata.
:))
Un rãsfãt 🙂 nu am reusit sã o fac, dar deja am mancat-o cu ochii.
@Ramona: Sper s-o mananci si cu gura, cat de curand. Sau nu se gaseste somon afumat in Portugalia? 🙂
Superba reteta, Radu! Tocmai am mancat-o acum 5 minute si sunt inca sub impresia ei. Exceptionala!
@simina si mircea: Eu am avut si ceapa verde. 🙂
@toni: Este atat de simpla incat ar fi fost pacat sa n-o incerci. Cu ocazia asta ti-ai mai scurtat “lista de asteptare”. 🙂 Ma bucur ca ti-a placut.
Am facut si eu reteta, dar seara. Si nici eu n-am avut ceapa verde. 🙂 Foarte-foarte gustoasa aceasta omleta! Ne-a placut tuturor.
@mircea: Ma bucur mult ca v-a placut si voua.
Radule, sa traiesti, foarte buna reteta ta. Astazi am liber, asa ca am vrut sa-mi incep ziua cu un mic dejun care sa-mi placa. Am facut deci omleta ta. Foarte simpla, rapida si delicioasa. Nu am avut ceapa verde, dar si fara ea a fost excelenta. Cred ca nu am mai mancat o omleta atat de buna de cand ma stiu.
@simina: Este a doua oara cand mi se intampla ca reteta abia postata sa fie incercata de cineva la interval de doar 2-3 ore! Ma bucur mult ca ti-a placut, si sper, pentru tine, sa fie la un moment dat detronata de alta omleta extraordinara. M-ai facut fericit. 🙂