Apa de trandafiri este una dintre aromele indragite ale bucatariei persane, unde se foloseste de mai bine de 1000 de ani. Reteta de fata are drept rezultat un orez deosebit de parfumat si de dulce.
Bucatarie: iraniana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
2 cani cu apa
2 cani cu zahar tos
2 lingurite de apa de trandafiri
1 rulou de scortisoara (circa 5 cm lungime)
cateva firisoare de sofran
1 cana cu orez cu bob rotund
2 cani cu apa
un praf de sare
Instructiuni:
Se pun intr-o oala zahar, apa, scortisoara, sofran si apa de trandafiri. Se pune oala pe foc, se amesteca si se da mixtura in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe usor amestecul, amestecand ocazional, pana ce zaharul se dizolva. Se pastreaza siropul cald, bolborosind foarte-foarte usor, pe flacara data la minim, pana ce siropul se reduce cam cu o treime si se ingroasa.
Intre timp se pun intr-o oala mare orezul si apa si se da amestecul in clocot. Se acopera oala, se reduce flacara la minim si se fierbe molcom orezul timp de 10-12 minute, sau pana ce intreg lichidul a fost absorbit. Se stinge flacara si se lasa orezul la odihna, aburul din oala desavarsind gatitul.
Se inlatura capacul si se adauga circa 1 cana din siropul aromat si cald, treptat, amestecand usor cu o spatula de lemn, miscand orezul de jos in sus, cu grija sa nu se sfarame boabele, pana ce s-a amestecat uniform cu sirop. Daca este nevoie se mai adauga sirop; orezul trebuie sa fie consistent si cremos.
Se serveste cald, stropit generos cu restul de sirop.
Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana apa de trandafiri, o puteti inlocui cu esenta de vanilie, sau apa de flori de portocal.
Puteti inlocui cele 2 lingurite de apa de trandafiri cu cateva picaturi de esenta de trandafiri.
Oau!!imi notez toate sugestiile tale.multumesc din suflet!
Hmmmm…suna tare ademenitor!Cu siguranta voi incerca!Multumesc!
@Anais: As mai adauga lemongrass, frunze de pandanus, frunze de curry, frunze de limeta… dar astea se gasesc foarte greu. Ar mai fi bucati de fenicul, ghimbir, sau chiar orice bouquet garni iti poti imagina, functie de cum folosesti orezul. Incearca sa aromatizezi orezul dupa ce l-ai fiert, cu un baghaar.
OK, ma opresc aici deocamdata. 🙂
L-am vazut pe Jamie Oliver gatind orez in apa cu iasomie. Se folosea un anumit ceai de iasomie. Parca ii simteam aroma uitandu-ma la el. Exact acelasi lucru mi se intampla si acum. Fiica mea e o mare fana a orezului si asta ma obliga oarecum sa caut cat mai multe variante de pregatire a acestuia.
p.s. mi-am permis sa-ti trimit un mesaj pe facebook cu un link interesant.
@Anais: Incearca si cu levantica, sofran, apa de portocale, bucati de citrice.
Apreciez si eu simplitatea retetelor tale. Faptul ca reusesc, dupa retetele acestea, sa fac si eu cate ceva ma incanta extraordinar de mult. In plus, pe langa mesele “traditionale” ale familiei iata ca reusesc sa mai aduc si ceva nou si tot ce am incercat pana acum a avut succes. Apa de trandarifi si orezul cred ca fac o echipa buna.
@Anais: Oh, da. Mai ales daca pui si putin sofran…
Radu, ce este al tau este pus deoparte. Nu stiu cum faci dar vii foarte des cu chestii simple si deosebite, in special in ce priveste asocierea ingredientelor si aromelor. Mor dupa aroma de trandafiri.
@toni: Nu am merite atat de mari, pur si simplu le caut si le mai adaptez pe ici pe colo; uneori le mai si inventez, daca ingredientele imi sunt foarte familiare.
Afrodisiac!:))
Cu sigurantã are un gust deosebit…
Arata foarte apetisant si cred ca aroma este speciala. 🙂
@simina: Este intr-adevar un orez foarte aromat. Imi mplace teribil apa de trandafiri, mi se pare o gaselnita exceptionala pentru deserturi. 🙂