Apa de trandafiri este una dintre aromele indragite ale bucatariei persane, unde se foloseste de mai bine de 1000 de ani. Reteta de fata are drept rezultat un orez deosebit de parfumat si de dulce.


Bucatarie: iraniana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
2 cani cu apa
2 cani cu zahar tos
2 lingurite de apa de trandafiri
1 rulou de scortisoara (circa 5 cm lungime)
cateva firisoare de sofran
1 cana cu orez cu bob rotund
2 cani cu apa
un praf de sare

Instructiuni:
Se pun intr-o oala zahar, apa, scortisoara, sofran si apa de trandafiri. Se pune oala pe foc, se amesteca si se da mixtura in clocot. Se micsoreaza flacara si se fierbe usor amestecul, amestecand ocazional, pana ce zaharul se dizolva. Se pastreaza siropul cald, bolborosind foarte-foarte usor, pe flacara data la minim, pana ce siropul se reduce cam cu o treime si se ingroasa.

Intre timp se pun intr-o oala mare orezul si apa si se da amestecul in clocot. Se acopera oala, se reduce flacara la minim si se fierbe molcom orezul timp de 10-12 minute, sau pana ce intreg lichidul a fost absorbit. Se stinge flacara si se lasa orezul la odihna, aburul din oala desavarsind gatitul.

Se inlatura capacul si se adauga circa 1 cana din siropul aromat si cald, treptat, amestecand usor cu o spatula de lemn, miscand orezul de jos in sus, cu grija sa nu se sfarame boabele, pana ce s-a amestecat uniform cu sirop. Daca este nevoie se mai adauga sirop; orezul trebuie sa fie consistent si cremos.
Se serveste cald, stropit generos cu restul de sirop.

Sfaturi:
Daca nu aveti la indemana apa de trandafiri, o puteti inlocui cu esenta de vanilie, sau apa de flori de portocal.

Puteti inlocui cele 2 lingurite de apa de trandafiri cu cateva picaturi de esenta de trandafiri.