Orez cu curcuma
Reteta de fata va da ocazia sa preparati o garnitura mai deosebita pentru tocate, carne, peste, sau fructe de mare. Garnitura este impropriu spus, caci, in India, ca si in toata Asia, orezul este felul principal, iar carnea si legumele doar il insotesc pentru un plus de gust. Indiferent cum numim acest fel cu orez, arata destul de spectaculos si de neobisnuit, si poate fi impresionant pentru invitati. In plus, gustul este foarte bun, iar textura este excelenta, cu totul deosebita de cea a orezului cu bob scurt, folosit de obicei la noi.

Bucatarie: indiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 40 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
2 linguri unt (sau ghee)
1/2 ceapa tocata
1 catel usturoi, tocat
1 cana cu orez Basmati
1 lingurita de curcuma macinata
2 cani cu bulion de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
1 frunza de dafin
1 praf de cimbru uscat, pudra
sare
piper negru, macinat
feliute de rosie si castravete, pentru ornat
rondele de ceapa, pentru ornat
coriandru (sau patrunjel) tocat, pentru ornat 

Instructiuni:
Se spala bine orezul, in 5-6 ape, ca sa se indeparteze amidonul. Se lasa apoi la inmuiat 30 de minute si se scurge cat mai bine.

Se topeste 1 lingura unt intr-o tigaie adanca, se adauga ceapa si usturoiul si se calesc 2 minute. Se adauga orezul scurs si curcuma si se amesteca bine de tot.

Se adauga restul ingredientelor (cu exceptia untului ramas), se da in clocot, se acopera si se reduce flacara; se lasa sa fiarba inabusit 12-15 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa stea, acoperit, alte 10-12 minute. Se ridica capacul, se adauga restul de unt (acesta se taie cubulete, care se presara uniform pe suprafata orezului), se scoate frunza de dafin si se afaneaza cu o furculita, dupa care se serveste ornat cu rosii, castravete, ceapa si coriandru.

Cateva sfaturi despre ingrediente:
Orezul Basmati este socotit cel mai bun din lume. Are bobul lung, este parfumat si, daca este corect gatit, are o textura absolut exceptionala: bob cu bob. Orezul Basmati se poate cumpara din supermarketuri si de la macelariile arabesti.

Curcuma se gaseste in macelariile arabesti, sub forma unui praf fin, de culoare galben-portocalie.

Ghee este unt clarificat, extrem de popular in bucataria indiana. Untul obisnuit il poate substitui la nevoie, fara a egala insa aroma si proprietatile termice ale ghee-ului.