Orez Basmati cu curcuma – reteta din bucataria indiana
Reteta de fata va da ocazia sa preparati o garnitura mai deosebita pentru tocate, carne, peste, sau fructe de mare. Garnitura este impropriu spus, caci, in India, ca si in toata Asia, orezul este felul principal, iar carnea si legumele doar il insotesc pentru un plus de gust.
Indiferent cum numim acest fel cu orez, arata destul de spectaculos si de neobisnuit, si poate fi impresionant pentru invitati. In plus, gustul este foarte bun, iar textura este excelenta, cu totul deosebita de cea a orezului cu bob scurt, folosit de obicei la noi.
Bucatarie: indiana
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 40 minute
Timp de gatit: 30 minute
Ingrediente:
2 linguri unt (sau ghee)
1/2 ceapa tocata
1 catel usturoi, tocat
1 cana cu orez Basmati
1 lingurita de curcuma macinata
2 cani cu bulion de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
1 frunza de dafin
1 praf de cimbru uscat, pudra
sare
piper negru, macinat
feliute de rosie si castravete, pentru ornat
rondele de ceapa, pentru ornat
coriandru (sau patrunjel) tocat, pentru ornat
Instructiuni:
Se spala bine orezul, in 5-6 ape, ca sa se indeparteze amidonul. Se lasa apoi la inmuiat 30 de minute si se scurge cat mai bine.
Se topeste 1 lingura unt intr-o tigaie adanca, se adauga ceapa si usturoiul si se calesc 2 minute. Se adauga orezul scurs si curcuma si se amesteca bine de tot.
Se adauga restul ingredientelor (cu exceptia untului ramas), se da in clocot, se acopera si se reduce flacara; se lasa sa fiarba inabusit 12-15 minute. Se ia de pe foc si se lasa sa stea, acoperit, alte 10-12 minute. Se ridica capacul, se adauga restul de unt (acesta se taie cubulete, care se presara uniform pe suprafata orezului), se scoate frunza de dafin si se afaneaza cu o furculita, dupa care se serveste ornat cu rosii, castravete, ceapa si coriandru.
Cateva sfaturi despre ingrediente:
Orezul Basmati este socotit cel mai bun din lume. Are bobul lung, este parfumat si, daca este corect gatit, are o textura absolut exceptionala: bob cu bob. Orezul Basmati se poate cumpara din supermarketuri si de la macelariile arabesti.
Curcuma se gaseste in macelariile arabesti, sub forma unui praf fin, de culoare galben-portocalie.
Ghee este unt clarificat, extrem de popular in bucataria indiana. Untul obisnuit il poate substitui la nevoie, fara a egala insa aroma si proprietatile termice ale ghee-ului.
@mihai2206: Curcuma gasesti la macelariile arabesti. Uneori, ca s-o vanda la pret mai mare, smecherii ii pun eticheta cu “Sofran indian”, de parca in India nu ar creste si sofran autentic.
L-am facut si eu, ca si garnitura langa curry-ul ala sublim de pui cu cardamom. Nu am reusit sa gasesc curcuma, asa ca am folosit un pliculet minuscul de sofran nemacinat pe care l-am infuzat in bulionul de pui. A iesit extraordinar, cu toate ca am scapat ceva mai mult piper. Din fericire nu a reusit sa distruga aroma delicata a sofranului. Foarte bun! Trebuie sa te tot felicit pentru minunatele retete 🙂
S-a notat, multam fain, atunci raman la sofran daca spui ca e si mai bun pt orez, nu mi se pare o avere un pliculetz cu cateva fire, chiar daca am inteles ca e cel mai scump condiment din lume. Dar sunt destule condimente, intre cele enumerate de tine, care-mi fac cu ochiul, de pilda semintele de pin pt sosul pesto, nu-mi trecea prin cap unde sa le caut.
@Ada: Merita sa iei si curcuma, fie si numai din considerente de pret. Plus ca este comod de utilizat. Sofranul isi pierde aroma daca este gatiti mai mult timp. De obicei se folosesc infuzii de sofran (firisoare inmuiate in apa calda). Pudra de sofran este, cel mai adesea, o capcana. Este, de fapt, sofranas, sau curcuma. Sofranul este unul dintre cele mai falsificate condimente, alaturi de wasabi.
Deduc din reteta ca minunata culoare a orezului gatit de tine provine de la curcuma. Am auzit de acest condiment dar nu am gatit niciodata cu el, ce aroma are? seamana cu ceva mai cunoscut? Eu obtineam o culoare frumoasa a orezului cu sofran. Spune-mi, te rog, unde se gasesc macelarii arabesti, daca e vreuna prin centru sau in apropiere…vreau neaparat sa-mi imbogatesc colectia de condimente 🙂 Merci frumos!
@Ada: Corect, culoarea provine de la curcuma. Sofranul este si mai bun, caci da o aroma delicata si interesanta. Rizomul proaspat de curcuma (seamana oarecum cu un morcov) are o aroma iute, dar curcuma macinata, provenita din rizomul uscat, adica ceea ce se gaseste in Europa, isi pierde repede aroma. Rolul sau este acela de a colora; adesea este folosit ca substituent mai ieftin pentru sofran.
Macelarii arabesti in Bucuresti sunt mai multe. Pe Calea Mosilor, intre Pizza Hut si Obor, exista doua, relativ apropiate una de cealalta. Una este langa agentia Emirates, cealalta vizavi de magazinul “Tatal si Fiul”, ambele pe partea dreapta cum mergi inspre Obor. Mai stiu una pe Soseaua Iancului, de la statia de metrou circa 150 m, pe partea stanga. La aceste macelarii vei gasi si sofran, cardamom, seminte de pin, chimion, anason, fenicul si diferite amestecuri de condimente indiene si arabesti: curry, garam masala (sau alte tipuri de masala), zahtar, ras-el-hanout, harissa.