Imi plac experimentele si adaptarile, atata timp cat duc la retete gustoase si interesante. Reteta de fata poate fi acuzata cu nu prea tine cont de colesterolul nostru, dar, la naiba!, avem o singura viata, pana la urma. O putem gati macar o data, de dragul schimbarii si al curiozitatii. Reteta este satioasa si hranitoare, si, cel mai important, foarte buna la gust. Combinatia de bacon cu chimen si boia da preparatului o aroma afumata si picanta.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
18 feliute de bacon, circa 300 g in total
2 lingurite de boia iute
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 lingurite de seminte de chimen
1 cana cu orez cu bob mare
1 litru fond de legume, sau de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
1/2 ardei gras verde, curatat si tocat
4 rosii coapte, curatate de coaja si seminte, tocate
4 cepe verzi, tocate
ulei de floarea-soarelui, cat este nevoie (optional)
Instructiuni:
Se da fondul in clocot si se lasa sa fiarba incetisor. Se incinge o tigaie si se prajesc feliutele de bacon cateva minute, pana ce runt rumenite si crocante. Se scot si se scurg pe prosoape de hartie. Se toaca apoi marunt 8 dintre ele.
In grasimea ramasa in tigaie (trebuie sa fie o cantitate de circa 3 linguri; daca este mai putina grasime, se completeaza cu ulei de floarea-soarelui) se adauga semintele de chimen. Cand incep sa sfaraie, se face flacara mica-medie si se prajesc 1 minut. Se adauga boiaua si se amesteca bine.
Se adauga ceapa si se amesteca bine. Se gateste 1-2 minute, apoi se adauga usturoi si se continua 1 minut.
Se adauga orezul si se amesteca bine, ca sa se imbibe de uleiul aromat. Se mareste flacara si se gateste orezul 1-2 minute, amestecand frecvent.
Se adauga fondul, se da in clocot, se micsoreaza apoi flacara la minimul posibil, se acopera orezul si se fierbe 12-15 minute, sau pana ce este facut, iar lichidul a fost absorbit.
La jumatatea acestui interval de timp se adauga rosiile si ardeii grasi si se amesteca cu orezul. Se acopera si se continua fierberea. Se stinge flacara si se lasa orezul sa stea, acoperit, inca 5-10 minute. Se ridica de pe tigaie capacul, se adauga baconul tocat si ceapa verde si se amesteca. Se serveste orezul imediat, alaturi de cate 3 felii intregi de bacon per portie.
incercat, placut, mai facut inca o data, retinut si pentru viitor 🙂
imi place foarte mult si acea salata de paste cu bacon, asa ca… alte retete cu bacon mai aveti? 🙂
nu de alta…dar pe aici pe unde locuiesc eu e cam greu sa gasesc tot ce imi trebuie pentru ceva asiatic 🙁
@k.soze: Mai am si alte retete cu bacon. Daca va mai intereseaza si alt ingredient, sa stiti ca blogul are un motor de cautare care functioneaza destul de bine. Este de ajuns sa tastati ingredientul dorit si sa dati un Enter.
Retetele cu bacon sunt aici. 🙂
Am incercat reteta si a fost excelenta. Foarte interesanta combinatia de ingrediente si apropo draga Elena, cred ca pierzi mult eliminand baconul.
@memphis: He, he, creste numarul partizanilor baconului. 🙂 Ma bucur ca ti-a placut, eu zic ca mare parte din gust si aroma provine de la bacon, mai ales acea aroma de afumatura combinata cu chimen si boia, mix care face aproape tot farmecul retetei.
Ei, ce sa fac! M-am rasfatat, a fost alegerea mea, asa ca acu’ trag ponoasele. Desi eu cred ca este aromat si bun si fara feliutele alea crocante si tentante.
@Elena Toma: Ai putea sa amani gateala vreo 2 saptamani. Asa, ai putea incalca din nou dieta, dar nu atat de aproape de ultima “rasfatare”. 🙂
Eu o sa incerc fara bacon. Sa nu ma omori pentru asta, dar chiar nu vreau sa rontai la bacon, mai ales ca de Paste am dat cu dieta de gard! Mie mi se pare spectaculos si asa, fara bacon, aromat, asa ca voi testa.
@Elena Toma: Nu as fi avut de ce sa ma supar nici daca nu l-ai fi incercat deloc. Desi cred ca fara bacon devine mai banal…
Imi place si mie combinatia de chimen cu boia, mi se pare in acelasi timp si foarte aromata, si foarte gustoasa. Daca nu ma insel, ai facut aici un fel de baghar indian?
@memphis: Ai dreptate, am preparat un baghar. Cum am mai spus, de ce sa nu-l includem printre “trucurile” bucatariei noastre? 🙂
Imi place cum ai aranjat feliile de bacon. Mor dupa baconul rumenit si crocant! Stiu ca nu este cel mai sanatos aliment, dar, vorba ta, viata este scurta si uneori ne putem rasfata si cu “fructul interzis”. Oricum, reteta este interesanta.