Sper ca va mai aduceti aminte de “baghar”. Aceasta tehnica indiana de asezonare ne poate fi folositoare si noua, mai ales acum cand se apropie doua sarbatori majore.
Noi, romanii, gatim de obicei ca apucatii atunci cand avem musafiri, sau de sarbatori. La noi masa trebuie sa geama de bucate, si de cele mai multe ori ramane destula mancare de pe o zi pe alta. Ma gandesc ca ar fi folositoare o reteta care poate valorifica aceste resturi, ramasite, prisoase sau cum vreti sa le numim.
Bucatarie: indiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
300 g carne de pui gatita (fiarta, fripta sau prajita), taiata bucatele mici
300 g orez fiert, rece
300 g ciuperci, curatate si taiate bucatele
1/2 lingurita de seminte de chimion
1/2 lingurita de seminte coriandru
1/2 lingurita de seminte mustar
1/2 lingurita de seminte schinduf
1 1/2 lingurita de garam masala
1/2 lingurita de sare
piper negru, proaspat macinat
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1-2 linguri de suc de lamaie
2 cepe verzi, taiate bucatele
1 lingura de frunze proaspete de coriandru (sau patrunjel)
Instructiuni:
Se incalzeste uleiul intr-o cratita, la foc mic. Se adauga semintele de chimion, coriandru, schinduf si mustar. Se amesteca si se gatesc 1-2 minute, amestecand ocazional.
Cand semintele incep sa sfaraie, se adauga garam masala si se amesteca repede. Se adauga ciupercile, se amesteca bine si se gatesc 2-3 minute.
Se adauga orezul si se continua 1-2 minute, amestecand frecvent pana ce este incins.
Se adauga carnea, ceapa verde si frunzele de coriandru si se amesteca 1-2 minute. Cand toate ingredientele sunt incinse, se asezoneaza cu sare, piper si suc de lamaie si se serveste.
Sfaturi:
Reteta se poate gati si cu porc, vita sau peste.
Orezul poate fi inlocuit cu cartofi (fierti, copti, ba chiar si prajiti) sau cu alte legume gatite (mazare, morcovi, conopida, broccoli).
Puteti folosi si ciuperci din cutie, bine scurse, ocazie cu care reduceti timpul de gatit al retetei cu 2-3 minute, caci pasii 2 si 3 ai retetei se pot comasa. Puteti chiar inlocui ciupercile cu alte legume gatite (mazare, fasole, morcovi).
La nevoie puteti inlocui garam masala cu curry, iar chimionul cu chimen.
Daca nu gasiti schinduf, pur si simplu omiteti-l.
Hihihi, sorry man! Hai sa zicem ca a fost avanpremiera ;-p
@Flyingroo: Hai, ca te iert. 🙂
Radu, eu am vazut baghar folosit si ca dressing pentru salata, in amestec cu iaurt de exemplu sau cu alt acidificator, sau ca mediu de marinare.
@Flyingroo: Uite, vezi cum imi “dezvalui” tu mie planurile… Asta era tema unui viitor articol, in care vroiam sa fac o revenire la “baghar”. 🙂 De fapt doua articole, caci marinarea cu baghar trebuie sa tina seama de niste considerente care, explicate detaliat, sunt destul de consumatoare de spatiu.
foarte aromat orezul si daca valorifica si ceva resturi e si mai bine,mai mereu ramine macar o bucatica de carne nemincata prin frigider.cit priveste gatitul mult,ai dreptate,ma apuca si pe mine uneori “frenezia” cind stiu ca am musafiri,noroc cu “vocea ratiunii”de linga mine(a se citi sot) care argumenteaza moderatie si relaxare…
@alison: La noi in familie eu sunt vocea ratiunii, dar chiar si eu exagerez de multe ori. Insa romanii nu sunt singurii care gatesc cu toptanul. De pilda, grecii si spaniolii mananca extrem de mult, armenii sunt total exagerati in privinta asta etc.