Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu Riso Scotti Danubio.

Stiti ca nu ma omor dupa prajituri, torturi, creme etc. Atunci cand prepar vreun desert, adica rar, aleg ceva cu fructe, pe cat posibil iesit din tiparele considerate a fi obisnuite in Romania.
Si de data aceasta va propun un desert mai putin obisnuit, de fapt un fel de risotto cu ciocolata. Preparatul este nu delicios, ci fabulos de gustos, si poate fi surpriza placuta care incununeaza o masa reusita, fie ea chiar si una festiva.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2-3 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
1/2 cana cu orez “Riso Scotti” pentru Risotto
350-400 ml lapte 3,5% grasime
50 g ciocolata amaruie
15 g unt
75 g zahar aromatizat cu vanilie
1/2 lingurita de scortisoara pudra
250 ml smantana pentru gatit 32% grasime
150 g fructe de padure decongelate
2 linguri de suc de portocale
1 lingura de amestec de mirodenii pisate (scortisoara, ghimbir, cuisoare, nucsoara)
fasiute subtiri de coaja de portocala, blansate, pentru servit
frunze de menta, pentru servit

Instructiuni:
Se pun deoparte cateva fructe de padure frumoase, pentru decorat. Restul se combina cu jumatate din zahar si se lasa intr-o sita metalica, la scurs, timp de 20 de minute.

Intre timp se pune orezul intr-o cratita neaderenta, sau tigaie mare. Se adauga laptele si se da in clocot la foc mic-mediu. Se face flacara cat se poate de mica si se mijoteaza orezul circa 25 de minute, amestecand frecvent pana ce se face foarte fraged.

Se adauga ciocolata, unt si restul de zahar. Se amesteca la foc foarte mic 2 minute, pana ce ciocolata se topeste. Se ia orezul de pe foc si se adauga scortisoara si 2-3 linguri de smantana. Se amesteca, se acopera vasul si se lasa orezul sa stea 5 minute.

Intre timp se prepara sosul. Se paseaza fructele din sita si se culege sucul. Se arunca pulpa si semintele ramase in sita. Se combina sucul cu smantana, suc de portocale si cu amestecul de mirodenii.

Se serveste orezul cu sosul de smantana, ornat cu frunze de menta, fructe de padure si fasiute de coaja de portocale.

Nota:
Pentru comoditate, puteti folosi ca amestec de mirodenii un pliculet cu mirodenii pentru vin fiert. Nu este atat de aromat ca un amestec proaspat pisat, dar isi face treaba bine.

Eu am ales sa folosesc variante „grase” de lapte si smantana, fiindca mi se par mai gustoase si imi place mai mult cum se comporta la gatit, dar daca va temeti de grasimi, puteti folosi aici si variante mai „slabe”.