Va propun o reteta simpla si rapida, fara ingrediente deosebite, potrivita pentru cei care tin post si pentru vegetarieni. Combinatia de condimente si modul in care este gatit preparatul dau acestuia o savoare deosebita, foarte atragatoare.
Reteta se prepara foarte repede si poate fi servita atat la pranz, cat si la cina.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
200 g orez cu bob lung, fiert
400 g ciuperci champignon
1 lingurita de seminte de chimen
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de marar proaspat, tocat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingurita de boia iute
sare
piper negru, proaspat macinat
suc de lamaie

Instructiuni:
Se sterg ciupercutele cu un prosop umed. Se feliaza.

Se incalzeste uleiul intr-o tigaie. Se adauga semintele de chimen si se prajesc la foc mic 30-40 de secunde, pana ce incep sa sfaraie. Se adauga ceapa si se caleste 3-4 minute, apoi se adauga usturoiul si se continua alte 2-3 minute, pana ce ceapa se inmoaie si se face translucida.

Se mareste flacara, se adauga ciupercile si boiaua, se sareaza si se pipereaza si se soteaza cateva minute, pana ce ciupercile sunt rumenite.

Se presara cu marar tocat, se verifica asezonarea, se stropesc cu putin suc de lamaie si se amesteca bine. Se servesc alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
Nu spalati ciupercile, caci vor absorbi apa ca un burete.

Ciupercile sunt mai gustoase daca se pastreaza si “coaja” exterioara; curatati-le doar stergandu-le cu grija cu un prosop umed.

Nutritie:
Preparatul este destul de bine echilibrat, combinand carbohidratii din orez cu proteinele de la ciuperci.

Ciupercile contin seleniu (excelent pentru combaterea cancerului la prostata), potasiu (regularizeaza presiunea sangvina) si vitamine din grupul B.

Orezul este o sursa buna de fosfor, potasiu si niacina.

Pentru un plus de fibre si vitamine din grupul B inlocuiti orezul alb cu orez integral.