Va propun o reteta simpla si rapida, fara ingrediente deosebite, potrivita pentru cei care tin post si pentru vegetarieni. Combinatia de condimente si modul in care este gatit preparatul dau acestuia o savoare deosebita, foarte atragatoare.
Reteta se prepara foarte repede si poate fi servita atat la pranz, cat si la cina.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
200 g orez cu bob lung, fiert
400 g ciuperci champignon
1 lingurita de seminte de chimen
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de marar proaspat, tocat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 lingurita de boia iute
sare
piper negru, proaspat macinat
suc de lamaie
Instructiuni:
Se sterg ciupercutele cu un prosop umed. Se feliaza.
Se incalzeste uleiul intr-o tigaie. Se adauga semintele de chimen si se prajesc la foc mic 30-40 de secunde, pana ce incep sa sfaraie. Se adauga ceapa si se caleste 3-4 minute, apoi se adauga usturoiul si se continua alte 2-3 minute, pana ce ceapa se inmoaie si se face translucida.
Se mareste flacara, se adauga ciupercile si boiaua, se sareaza si se pipereaza si se soteaza cateva minute, pana ce ciupercile sunt rumenite.
Se presara cu marar tocat, se verifica asezonarea, se stropesc cu putin suc de lamaie si se amesteca bine. Se servesc alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
Nu spalati ciupercile, caci vor absorbi apa ca un burete.
Ciupercile sunt mai gustoase daca se pastreaza si “coaja” exterioara; curatati-le doar stergandu-le cu grija cu un prosop umed.
Nutritie:
Preparatul este destul de bine echilibrat, combinand carbohidratii din orez cu proteinele de la ciuperci.
Ciupercile contin seleniu (excelent pentru combaterea cancerului la prostata), potasiu (regularizeaza presiunea sangvina) si vitamine din grupul B.
Orezul este o sursa buna de fosfor, potasiu si niacina.
Pentru un plus de fibre si vitamine din grupul B inlocuiti orezul alb cu orez integral.
arata super !! eu iubesc ff mult ciupercile le gatesc in multe combinatii .
am facut o combinatie de orez cu vinete prasjite inainte si bagat la cuptor cu rosii si ardei dar si un rand generos de ciuperci calite cu usturoi si mirodenii,a iesit ca un tort
felicitari ptr prezentare ! arata apetisant rau !!!!
@dorina: Multumesc. 🙂
am o foame la ora asta tarzie si cand ma mai uit si la pozele tale simt ca nu mai pot dar trebuie sa ma abtin, nu? Arata splendid mancarea ta.
@Daniela: Ma bucur ca te starneste. 🙂
Excelenta reteta si prezentarea. Voi testa si eu chimenul in aceasta combinatie.
@Sylvia: Eu mor dupa chimen. L-am cam testat in toate combinatiile. 🙂
Aseara am facut reteta desi ciuperci cu orez mancam des la mama acasa;am citit-o din curiozitate si 2 ingrediente mi-au atras atentia: chimenul si mararul. De obicei adaugam patrunjel in loc de marar iar la chimen nici nu ma gandeam. Uite cum 2 ingrediente noi dau un gust total diferit de orezul clasic cu ciuperci pe care il stiam eu. Foarte delicios:)
@ardeiute: Asa este. Aici este frumusetea de a folosi condimente. Nu acopera gustul ingredientelor principale dar, cu toate astea, schimba savoarea preparatului.
Dar merge perfect la diet mea, in anumite zile. Multumesc, imi prinde bine, ma plictisisem de ideile mele!
@Corina: Cu mare placere, stimata doamna! 🙂
Voi incerca destul de repede reteta, pentru ca sunt curioasa de combinatia de arome. Eu orez cu chimen n-am incercat pana acum si la una din zilele de la dieta este acceptata combinatia. Felicitari pentru idee!
@Elena: Nu prea am vazut diete care sa tina cont de micronutrienti si sa prevada combinatii de carbohidrati cu fiecare mirodenie in parte. 😀 Dieta ta pare cam complicata…
Multumim pentru reteta, Radu! Au avut o aroma deosebita 🙂
@motoimaria: Tu esti mereu prompta in a incerca retetele. Ma bucur ca nu ati fost dezanagiti. 🙂
Radu, e exact ce-as fi mancat eu acum in pauza de pranz! Iubesc ciupercile, imi place enorm orezul cu chimen iar ceapa, usturoiul, mararul, lamaia le “condimenteaza” perfect. Prezentarea e foarte aratoasa, un pic asiatica!?!
Multumesc pt sugestiile gastronomice zilnice (chiar daca in momentul asta nu pot decat sa visez uitandu-ma la poza)! Multumesc si pt ca insisti sa arati ca mancarea nu are doar un singur drum, direct spre stomac! Ea vine cu o lume a ei intreaga si implica toate cele 5 simturi si nu numai.
@Luiza: Iti urez ca visele tale culinare sa se materializeze de oricate ori ai chef. Ma bucur ca iti place blogul si sper sa comentezi mai des. 🙂
Imi place mult prezentarea retetei; am retinut si eu ideea. 🙂
@Laura: Se gasesc la magazinele specializate in ustensile de bucatarie tot felul de inele, patrate si triunghiuri metalice cu care te poti ajuta la montarea preparatelor. Aici am folosit un patrat cu laturi inalte de 7-8 cm.
Simpla si usoara. Sunt sigur ca este si gustoasa. Tot ce am incercat de la tine a iesit excelent.
Imi place ca te ocupi putin si de cei care tin post. Stiu ca tu nu o faci, dar apreciez faptul ca respecti modul de viata al altora. 😀
@toni: Asa este, nu tin post, desi am grija sa existe in fiecare saptamana si 1-2 zile in care incerc sa nu consum carne si nici produse lactate. Consider dieta ca fiind ceva intim si respect alegerile fiecaruia.