Reteta este simpla, rapida si foarte sanatoasa, pastrand in intregime nutrientii din alimente.
Crevetii se pot inlocui, daca doriti, cu bucati de file de peste, mai ales cu carne alba.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
1 cana cu orez cu lung
1 cana cu apa
8 creveti mari, decorticati si curatati
2 linguri de sos de soia light
5 linguri de vin de orez (sau vin alb sec)
1 lingura de amestec curry chinezesc
1 lingura de suc de lamaie
2 lingurite de zahar brun
2 linguri de sos de soia dark
2 cepe verzi, taiate bucati de 2-3 cm, pe diagonala
1 catel de usturoi, dat prin razatoare
1 lingurita de ghimbir, data prin razatoare
2 lingurite de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui, de orez, de seminte de struguri)
1/2 lingurita de piper alb, macinat
1 lingurita de ulei brun de susan
frunze proaspete de cepsoara (chives), rupte bucatele, pentru ornat
Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron sosul de soia light cu 1 lingura de vin de orez, praf de curry, zahar si suc de lamaie. Cand solidele s-au dizolvat in lichid, se amesteca mixtura cu apa.
Se pun orezul si acest amestec intr-o caserola chinezeasca, rezistenta la flacara. Se da in clocot, la foc mediu, apoi se micsoreaza flacara cat lichidul doar sa bolboroseasca si se acopera caserola.
Se lasa sa fierba 15 minute, apoi se adauga crevetii si se acopera rapid. Se continua gatitul alte 5 minute, sau pana cand crevetii si orezul sunt facuti.
Intre timp, se incinge uleiul intr-o craticioara. Se adauga ceapa verde, usturoiul si ghimbirul si se soteaza 1 minut. Se adauga sosul de soia dark, restul de vin de orez si piperul alb si se continua 1 minut. Se ia craticioara de pe foc, se adauga uleiul brun de susan si se amesteca bine. Se serveste orezul cu creveti, direct din caserola, stropit cu sosul din craticioara si ornat cu fire de cepsoara.
Sfaturi:
Amestecul curry chinezesc nu este acelasi cu amestecul curry din magazinele noastre. Are un gust mai putin picant si o culoare mai galbena, datorata unui adaus insemnat de curcuma. Se gaseste in magazinele chinezesti de la Dragonul Rosu.
Cele doua amestecuri nu se pot substitui unul pe celalalt. Totusi, decat sa nu gatiti deloc reteta,, mai adaugati niste curcuma la curry-ul de pe piata si incercati-o astfel.
Detalii despre acest amestec de mirodenii in zilele urmatoare.
Am folosit cozi de creveti congelate, de la Mega Image. Se decongeleaza lent, peste noapte, in frigider.
are ceva daca in loc de ghimbir pentru sos am folosit rozmarin?
adica vreau sa zic ca a iesit super bine dar ca sa stiu pe viitor.
@daniel: Ghimbirul si rozmarinul nu au nicio legatura. Ghimbirul este iute si citric, rozmarinul are aroma usor rasinoasa, sunt extrem de diferite in tot. Mancarea v-a iesit comestibila, bineinteles, dar nu mai are nimic de-a face cu reteta originala si nici cu bucataria chinezeasca.
Pe viitor evitati astfel de inlocuiri; pur si simplu nu se face asa ceva. Mai bine renuntati de tot la ghimbir decat sa-l inlocuiti cu rozmarin. Ghimbirul proaspat nu se inlocuieste nici macar cu ghimbir uscat si pisat, daramite cu rozmarin.
Excelenta reteta o sa o testez. Aseara am facut reteta ta de orez prajit cu creveti, in adaptarea ca in loc de creveti am pus cocktail de fructe de mare 🙂 asta aveam si am cautat apoi la tine ceva cu orez si fructe de mare. A iesit bestial !!!!O sa postez cand reusesc si reteta mea. Urmeaza asta in teste 🙂
@Sylvia: Vezi cum te imprietenesc eu cu bucatariile asiatice? 🙂 Ma bucur mult ca incepe sa-ti placa.
Radu, stim ca ai profitat de ocazie cand ai vizitat Thailanda si ti-ai procurat diverse mirodenii , paste, etc…descopar ca si in romania se gasesc multe dar nu de toate. Duci lipsa de vreun ingredient “original” ?..data fiind pozitia mea geografica lol, toate aceste ingrediente imi sunt la indemana si se gasesc pe toate drumurile fara sa parcurg orasul de la un capat la altul, daca te-ar interesa, cu cea mai mare placere ti-as putea procura “cate ceva”.Si vorbesc de ingrediente originale din tarile asiatice, nu de variante si “variatiuni”.Sper ca indrazneala mea sa fie pertinenta. weekend placut tuturor
@ardeiute: Multumesc mult pentru oferta. Am foarte multe ingrediente, dar imi si lipsesc destule. Voi face un inventar cat de curand si daca va fi cazul voi apela la tine. 🙂
Preferatele tale, Radu: orezul si crevetii! 🙂 Arata foarte bine, foarte apetisant si nu cred ca o voi rata in weekend. Normal, voi folosi curry simplu, dar nu cred ca te vei supara. 😛
@simina: Cum sa ma supra eu pe tine? Dimpotriva, ma bucur ca gatesti 🙂
simplu,frumos si sanatos-asta imi releva mie si descrierea si imaginea,multumim de inca o reteta usoara si neconsumatoare de timp!
@alison: Ma bucur ca te tenteaza. 🙂