Aceasta reteta are si varianta video.
Reteta de fata este una de post, ea combinand orezul (carbohidrati) cu fasole (proteine), adica una dintre combinatiile favorite ale vegetarienilor. Cel mai interesant lucru la aceasta reteta este metoda de asezonare, care da combinatiei de orez si fasole – una mai curand “boanta” ca gust – un plus insemnat de savoare si de micronutrienti.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: mica
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 5 minute + inmuiere
Timp de gatit: 15 minute + odihna
Ingrediente:
1 cana cu orez Basmati
1 1/2 cana cu apa
1 cutie cu fasole, bine scursa si spalata
sare
8 linguri de ulei de orez
1 lingurita de seminte de chimion (sau chimen)
1/2 lingurita de boabe de coriandru
1/2 lingurita de boabe de piper
1/2 lingurita de seminte de mustar
2 ardei iuti mici, uscati
coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
Instructiuni:
Se spala orezul in cateva ape si se inmoaie 30 de minute.
Se fierbe in apa cu sare, la foc foarte mic, timp de 10-12 minute. Se lasa sa se odihneasca 5 minute, apoi se afaneaza cu o furculita.
Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie mare, la foc mic. Se adauga condimentele (chimen, coriandru, piper, mustar, ardei iuti). Se prajesc amestecand continuu circa 1-2 minute, apoi se adauga fasolea si se amesteca 1-2 minute, cu grija, pana se incinge. Se combina cu orezul si patrunjelul tocat si se serveste imediat.
Hallo,
Ha,ha,ha!!
Ma bucur ca va plac termenii! Pt voi doi le-am si scris :)!!!
Conversatia cu voi este pt mine Genuss pur! Adica o placere!
Radu, tu esti „vinovatul”, ai deschis subiectul flatulenta si am indraznit sa vin cu corectari si completari. Daca deranjeaza, nici o problema, ma retrag 🙂
Cristi, legume/ leguminoase…hmm, ce sa spun….”ie alea cu faina multa” 🙂
Radu, apropo de rubarba, am facut ieri prajitura cu ea…si ce noroc pe noi…fara flatulenta!
O seara frumoasa
Katze
@Katyze: Ha, ha, probabil rubarba nu a avut ce „parfuma”. 🙂
leguminoase / legume … care-au fost primele ? … hahaha
„De multe ori este mai comoda folosirea conservelor” … desi in anumite situatii e valabila , cred ca trebuie sa ai grija cu aceasta afirmatie pentru ca se poate interpreta , mai ales in cazul unui bucatar … hahaha
ce-mi place cand va completati cu termeni atat de „tehnici” incat aproape nimeni nu mai intelege nimic … hahaha … „Bacteroides vulgatus” ? suna bine … hahaha
@cristi-J: Primele au fost ouale si gainile, si abia apoi legumele si leguminoasele. 🙂
Eu nu sunt chef, aspir doar sa devin un bucatar decent, asa ca am voie sa folosesc si conserve. Pe de alta parte, am umblat prin destule bucatarii de restaurant ca sa stiu ca aceste conserve se folosesc si acolo pe scara larga, tot pentru comoditate si rapiditate. In ce priveste termenii tehnici, Katze este „vinovata”, nu eu. Eu nici nu stiu termeni atat de tehnici si oricum mie imi place mai mult Methanobrevibacter smithii. 🙂 Lasand gluma deoparte, ma bucur ca avem un doctor cu cunostinte de nutritie cu care putem discuta.
Hallo,
Amidonul este un polizaharid (glican) si este un produs de policondensare a monozaharidelor.
Leguminoasele, ceapa, varza etc contin rhamnosa si stachyosa ( monozaharide) care sant nedigerabile rezultand flatulenta.
Laptele produce flatulenta doar in cazul intolerantei la lactoza si alergie la caseina( proteina din lapte). Mai este si branza care se „razbuna” pe persoanele cu intoleranta la histamina 🙂
„Putoarea” :)… uneori insuportabila este datorata produsilor sulfurati methanthiol, dihydrogensulfid si dimethylsulfid in urma actiunii Escherichiei coli, Bacteroides vulgatus sau Methanobrevibacter smithii.
Mecanismele digestiei sant complicate asa ca mai bine sa le lasam si ne bucuram de satisfactia oferita de o mancare gustoasa cu sau fara….flatulenta!
Ma bucur ca te-am regasit 🙂 !
Personal gatesc des orez cu naut, dar evit cel conservat 🙂
O zi frumoasa
Katze
@Katze: eu, dupa cum se si vede din blog, nu ma omor dupa leguminoase, dar nici nu le ocolesc pe cele conservate. De multe ori este mai comoda folosirea conservelor. 🙂
Eu m-am indragostit de bagharul asta al tau. Ma rog stiu ca nu l-ai inventat tu, dar tu mi l-ai prezentat asa ca pentru mine este al tau. 🙂 Da gust nemaipomenit de bun orezului, fasolei si nautului; cu astea l-am incercat eu.
@simina: Poti sa-l mai incerci si cu linte, porumb, orice fel de fasole, paste, gnocchi, cartofi, morcovi, cartofi dulci, pastarnaci, napi, taitei de orez. 🙂
Hallo,
Flatulenta este produsa de polizaharidele continute in fasole, nu are nici o legatura cu conserva. La fasolea uscata se recomanda spalarea inainte de inmuiere (8-10 h) si fiertul in apa in care s-a inmuiat. Tehnicile vechi de fierbere sant depasite 🙂
Cele din conserva se spala pt a indeparta o parte din conservanti si amidonul depus. Spun o parte pt ca se intelege de la sine ca o anume cantitate ramane nolens volens in fasole.
In ce priveste mancatul cu lingura… de ce nu? Asa cere reteta si traditia poporului respectiv. In final, fiecare isi alege „instrumentul” cu care se descurca mai bine 🙂 altfel ramanem flamanzi si ar fi pacat!
O zi frumoasa
Katze
@Katze: Bine ai revenit! 🙂 Ar trebui specificat ca amidonul este un amestec de polizaharide, deci indepartarea sa din odata cu lichidul din conserva minimizeaza riscul aparitiei flatulentei.
Ca o curiozitate, iata unele dintre alimentele ce provoaca flatulenta: fasole, linte, lactate, ceapa, usturoi, ceapa verde, praz, napi, ridichi, cartofi si cartofi dulci, alune caju, napi porcesti, ovaz, grau, drojdia de bere etc. Unele alimente nu sunt direct raspunzatoare pentru flatulenta, ci doar o fac mai… „puturoasa”: broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza, rubarba, frunzele de mustar etc.
prostia ingamfata e , din pacate , cel mai greu de contrat …
ei , nu e chiar o boala … hahaha … pana la urma e mai important ce mananci nu cu ce . in alte parti insa lumea a avut ocazia sa ia contact mai lung si mai des cu alte culturi si daca tot au imbratisat tot felul de mancaruri deosebite folosesc si echipamente , ustensile , tacamuri potrivite . am fost surprins sa vad nemtii folosind betisoarele dar asta inseamna ca se poate … hahaha . la altii e mai bine dar au un avans important de timp .
@cristi-j: Da, e mai bine fiindca au un avans important de timp si fiindca mai au si cateva milioane de straini aclimatizati, care au venit cu o zestre culturala.
legat de lingura : pe de o parte nu am spus-o neaparat pentru tine , stiu ca stii (l-am vazut pe operator cum se chinuia cu furculita si mi-am amintit ca in romania tot ce nu e ciorba/supa se mananca cu furculita – si eu faceam la fel desigur , pana sa invat la fata locului) iar pe de alta parte sa inteleg ca trebuie sa fac cumva sa gasesc o metoda sa spun nu doar pe blog ci si in presa si la tv ca sa-l contracarez pe bucatarul x ? o sa incerc … hahaha
@cristi-j: Da, n-ar strica sa apari si in presa si la tv. Prostia ingamfata ar trebui contrata cu orice mijloace. 🙂 Apropo ca in Romania totul se mananca cu furculita, cu exceptia ciorbelor, supelor si deserturilor… si in restul Europei se mananca similar. Nu este doar boala noastra…
in privinta furculitei , te contrazic . iar tu oricum nu gatesti pentru restaurant ci pentru acasa . daca tot e vorba de asia si pakistan si orez basmati , cu siguranta in pakistan nu se mananca cu furculita . iar in asia , inclusiv la restaurante , inclusiv vesticii , turistii , din ce am vazut eu , mananca felurile de orez la care boabele raman separate cu lingura . de altfel , atunci cand se serveste un fel cu orez se aduce si lingura in caz ca nu era in set-up . sunt convins ca-ti aduci aminte din vizitele tale .
@cristi-j: Nu te contrazic cu lingura vs. furculita, insa suntem in Romania. Si decat sa-l aud pe bucatarul X la televizor sau in presa spunand ca servesc cine stie cum mancarea, fiindca el este prost si nu stie despre ce este vorba (mi s-a mai intamplat), prefer sa-mi spui tu pe blog ca se mananca mai usor cu lingura. 🙂
In ce priveste fasolea conservata, eu am citit multe carti de retete si de nutritie care te sfatuiesc sa scapi de acel lichid. Sunt convins ca acele carti au dreptate.
te-am intrebat de fasole pentru ca am vazut la alti bucatari (inclusiv jamie oliver si gordon ramsay) ca nu spala fasolea iar uneori folosesc si lichidul .
eu nu urmaresc rubrica ta , am vazut doar filmuletele pe care le-ai pus aici pe blog , deci nu ma atinge prea mult cum si despre ce e vorba … era doar o idee . dar desigur depinde de cerintele postului . sper sa nu fie totusi nevoie sa faci concesii prea mari .
buna Radu, eu traiesc in Iordania si din ce am vazut (mai ales in mediu rural) fasolea se mananca aproape numai cu orez, ce-i drept separat.Fasolea gatita la foc mic seamana cu iahnia romaneasca doar ca are condimente arabesti, carne de pui si mai mult sos ca sa mearga cu orezul gatit la abur, orez care uneori contine si sharie(pastele vermicelli cred ca se numesc la noi?).Am facut-o si eu in varianta asta si combinatia e reusita, desi la inceput mi s-a parut ciudata.De fapt, aici si fasolea verde, mazarea, bamele, ghiveciul de legume si tot ce are sos e insotit de orez.
@brigytte: Stiu… si toate aceste combinatii sunt foarte gustoase si sanatoase. Incerc si eu sa induc publicului ideea ca mlucrurile se pot manca si cu orez, paste, gnocchi, porumb etc. nu doar cu paine.
de ce consideri ca e nevoie ca fasolea sa fie spalata ?
daca e cu chimion , coriandru verde si ardei iuti e pakistaneza , daca e cu chimen , patrunjel si fara ardei nu prea mai e . pentru mine chimionul si chimenul nu prea se pot substitui intre ele .
pentru ca au fost gatite doar 2 minute , mi-e teama ca e posibil sa-ti rupi dintii intr-o boaba de piper sau coriandru .
orezul gatit in felul asta se mananca mai usor cu lingura nu cu furculita . (sugestie pentru operatorul tau care se chinuia si el cu furculita)
acest tip de mancare se serveste de obicei impreuna cu altele , nu de una singura sau macar se adauga un sos , un chutney , un condiment , ceva .
apropo de asta , pentru ca am vazut ca multe dintre retetele de la kanal d mai au nevoie si de altceva pentru a fi servite , ma gandeam daca nu ar fi o sugestie buna sa construiesti un meniu in fiecare saptamana format din 5 feluri/garnituri/condimente si in fiecare zi sa prezinti cate unul/una iar la finalul saptamanii sa prezinti totul impreuna (daca nu fizic , desi banuiesc ca filmezi mai multe episoade intr-o zi deci ar fi posibil , macar din montaj/editare)
@cristi-j: Nu uita ca am gatit reteta pentru kanal D, adica pentru publicul de la Kanal D. Au fost necesare unele ajustari. Atata mai lipsea, sa le zic si de chutney, ca ii pierdeam de tot. 🙂
Fasolea conservata se spala intotdeauna, ca sa se elimine toate acele substante ce pot provoca flatulenta. Se scurge si se clateste, sau spala, bine inainte de a fi folosita, iar lichidul din conserva se arunca.
Chestia cu boabele gatite 2 minute… cred ca au fost gatite mai mult. Uneori cand gatesc si vorbesc in acelasi timp limba capata o oarecare independenta. Oricum, boabele de coriandru sunt moi si crude, cu cele de piper este mai dificil.
Se mananca mai usor cu lingura orice, dar in restaurant cam totul se serveste cu furculita, chiar si acest gen de preparat. Daca servesc cu lingura, se trezesc bucatarii profesionisti sa ma critice. Pana la urma, poti manca si cu degetele daca ai chef, doar esti la tine acasa. 🙂
In ce priveste sugestia ta, ea nu este fezabila; dat fiind ca rubrica mea nu are ora fixa, este greu de crezut ca cineva poate prinde la rand 5 episoade fara sa se chinuie putin. In ce priveste facilitatile de montaj, ele sunt aproape inexistente din cauza fluxului de lucru de acolo si a faptului ca nu exista un editor video dedicat unei singure emisiuni. Deci, nimeni nu are timp de bibileli. Daca ai sti cu ce concept de emisiune plecasem, ca sa se ajunga la o simpla reteta care, pe deasupra, nu trebuie sa contina ingrediente scumpe, greu de gasit sau prea exotice, sa fie simpla si sa nu dureze prea mult… iar eu sa nu vorbesc mult, sa ranjesc ca un clovn si sa fac „show” discutand aiurea cu un obiectiv de camera. Cand am o reteta de 8-9 minute lungime, imi sar toti in cap ca ste prea lunga si ca publicul nu are rabdare. Trist…
Pana la urma tot ceea ce-mi doresc este ca publicului sa i se deschida un pic curiozitatea si sa il faca sa incerce si ingrediente, sau metode de gatit, mai putin traditionale.
De departe, cum esti tu, se vede cu totul altceva decat este de fapt. Practic in aceste circumstante nu se poate mai bine… poate doar cu vreo 10%. Asta este, pentru moment…
si in bucataria latino-americana am vazut ca se foloseste combinatia,dar cu alte arome si eventual un plus de ingrediente,desigur.foarte nutritiva si sanatoasa !
@alison: Si la creoli (orez cu fasole), si in Mexic (porumb cu fasole), India (orez cu naut si linte), Mediterana (cuscus cu fasole si linte), Europa (cartofi cu fasole si mazare)… si mai sunt si alte exemple, dar nu-mi vin acuma in cap. 🙂